L’alumna de l’Institut Ciutat de Balaguer Clàudia Pérez Álvaro va presentar aquest mes d’abril a la sala d’actes de la Paeria de Balaguer, juntament amb la seva mare, Elisabet Álvaro, i els docents del Camp d’Aprenentatge de la Noguera Antoni Bardavio i Sònia Mañé, el llibre Maleït Merengue: Memòries d’un soldat de la lleva del biberó.
El volum, dirigit especialment a l’alumnat de 16 a 18 anys, està basat en les memòries manuscrites del seu besavi Domingo, que narra els horrors de la Guerra Civil en primera persona. Tots els centres educatius de la província de Lleida en rebran un exemplar. El llibre conté una proposta didàctica per treballar amb l’alumnat, un glossari, fotocòpies del manuscrit original i fotografies familiars.
L’octubre del 2022, la Clàudia, amb els seus companys d’institut, va visitar el Merengue, a Camarasa, un espai de la xarxa d’espais del Memorial Democràtic situat en un turó que l’exèrcit franquista va utilitzar durant la primavera de 1938 en el front del Segre per situar-hi unes trinxeres de la Batalla del Segre de la Guerra Civil. La visita dramatitzada, a càrrec de docents del Camp d’Aprenentatge de la Noguera, li va suscitar preguntes sobre la seva pròpia família i al cap de poc temps, la mort del seu avi, fill d’en Domingo, va precipitar la troballa del manuscrit, d’unes 100 pàgines, amb alguns continguts perduts, escrit amb un llenguatge sincer i no normatiu, i amb la subjectivitat d’una persona que reordena els seus records ja a la seixantena.
En la introducció del llibre, Bardavio i Mañé afirmen que la importància educativa dels escrits d’en Domingo és “immensa” i el “potencial empàtic és enorme”, i reflexionen: “Un dels objectius que es persegueixen en el desenvolupament de les propostes educatives vinculades a apropar al jovent als fets de la Guerra Civil, és fer-los conscients de les causes i conseqüències d’aquests, en relació amb els valors de veritat, justícia i reparació vinculats a la memòria democràtica. Una manera empàtica de fer-ho és sensibilitzant-los sobre les repercussions que va tenir en el seu propi àmbit familiar”.
Les memòries d’en Domingo abasten dècades: com va sobreviure primer a la Guerra com a enllaç en el cos de transmissions; l’exili en un camp de concentració a França; el retorn a Espanya i la repressió franquista sobre els vençuts: passa per un nou camp de concentració, en aquest cas a Huelva, i posteriorment és obligat a fer el servei militar, ja sota el govern del dictador, a Larraix (Àfrica). Els escrits acaben amb el seu retorn a casa i la duresa de la incorporació a la vida civil d’un noi que va combatre en el bàndol lleial a la República i que es va mantenir fidel i coherent a les seves idees.
Les visites dramatitzades al Merengue són una de les moltes activitats formatives del Departament en el marc del 50è aniversari de la mort de Franco.