Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    La Facultat d’Educació de la UB se suma a la petició d’una investigació sobre Ramon Flecha

    Pablo Gutiérrez de Álamo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Beques trampa: els estudiants “Sèneca” es queden sense l’ajut de residència

    Actualitat
    Beques trampa: els estudiants “Sèneca” es queden sense l’ajut de residència

    Laura Olíasmaig 5, 20145 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    María Alcázar, estudiant d'últim curs de periodisme
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “Vaig acceptar la plaça en una altra universitat perquè comptava amb la beca de residència”, diu Maria Alcázar, estudiant de Periodisme de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, que cursa el seu últim any de carrera a Bilbao gràcies al programa de mobilitat Sicue. Va ser una d’aquests universitaris amb pocs recursos que, després de fer comptes, van decidir viure l’experiència d’estudiar a una altra ciutat tot i la retirada de les beques Sèneca. No obstant això, el Ministeri li ha negat la beca general de residència, segons la seva universitat, perquè “no hi ha necessitat de desplaçament“.

    “No té cap sentit”, es queixa Alcázar, que compleix amb els requisits exigits en el Reial decret 609/2013, de 2 d’agost, pel qual es van establir les pautes per al nou sistema de beques. Abans, les beques Sèneca eren incompatibles amb altres subvencions “de la mateixa finalitat i naturalesa, incloses les beques generals, llevat de la matrícula i l’ajut de material”, apunta la informació del Ministeri del curs passat.

    No obstant això, com el Ministeri per dirigit per José Ignacio Wert ha retirat el pressupost per a les beques Sèneca, Alcázar no troba cap motiu per a aquesta denegació. “I el pitjor és que, si existia aquesta incompatibilitat, el Ministeri hauria d’haver informat d’ella”, denuncia.

    En el perfil d’Alcázar de la plataforma de beques de la Universitat Miguel Hernández, que ha pogut consultar eldiario.es, apareix la següent resposta: “Segons instruccions del MECD, per als alumnes Sicue, es considerarà com a centre d’estudis durant el curs la UMH a efecte de la beca”. Francisco Javier Moreno, vicerector d’Estudiants i Esports, corrobora aquesta informació: “Vam parlar amb el Ministeri d’Educació i ens van dir que als alumnes del programa Sicue no els corresponia la quantia de residència perquè la mobilitat no era per necessitat”.

    No obstant això, la confusió augmenta quan altres alumnes sí que han rebut la prestació. Marina Mariscal, companya d’Alcázar gràcies al programa Sicue, cursa l’últim curs de Periodisme a Bilbao encara que el seu centre de referència és la Universitat de Sevilla. “He rebut els 1.500 de residència, però clar, a la vista de les denegacions d’altres companys no sabem si és un error. Diuen que potser l’hem de tornar. Per si de cas, no tocaré res dels diners que rebi de la part variable”, explica per telèfon. Si hagués de tornar els diners, els 1.500 euros es sumarien als 2.000 euros menys que ha percebut aquest curs respecte l’anterior, malgrat un 8,6 de mitjana. 

    eldiario.es ha intentat en diverses ocasions que el Ministeri d’Educació expliqui el seu criteri respecte al programa Sicue i les beques generals d’Educació, però no ha facilitat la informació.

    Menys oportunitats per als estudiants sense recursos

    La denegació de la part fixa va ser un obstacle més per a María Alcázar. Des de febrer, només ha rebut els 1.500 euros de la beca lligada a la renda, que contrasten amb els més de 6.000 euros que va rebre l’any passat. Els seus ingressos familiars estan enquadrats en el llindar de renda més baix fixat en la convocatòria del Ministeri i sempre havia rebut la beca de mobilitat perquè, encara que estudia a Elx, és de Múrcia.

    “A la meva família i a mi ens va costar molt, però al final vaig aconseguir arribar al final del curs”, afirma, tot i que es va plantejar la idea de deixar-ho a mitges. “Tot i això, què passa amb aquells que no hagin pogut?”, Planteja.

    Ana Francos, estudiant de Magisteri de la Universitat Complutense de Madrid, va veure com persones interessades en el programa de mobilitat es tiraven enrere davant la retirada del suport de l’Administració. Aquest curs ha estat el primer, després de 12 anys de suport de l’Estat, en el qual els estudiants no han pogut beneficiar-se de les denominades beques Sèneca.

    Durant el curs passat es van repartir 2.129 ajudes, que constaven de 500 euros al mes per col·laborar amb les despeses de residència i un ajut de viatge únic a cada beneficiari d’entre 120 i 200 euros, depenent del seu desplaçament.

    “Jo vaig decidir continuar perquè, pel meva nivell de renda, tenia dret a la beca general del Ministeri”, relata Francos, que ha cursat aquest any a la Universitat de Deusto, al País Basc. A Madrid, viu amb el seu avi i junts no superen el llindar 1 de renda, el més baix. No obstant això, les seves càbales van patir un cop dur: el Ministeri també ha rebutjat la part fixa lligada a la residència.

    Per arribar a final de mes ha hagut de reduir despeses: “Si abans agafava el metro, ara me’n vaig caminant i en la compra, per exemple, m’he tret també articles. Trio només el més necessari”. A més, davant el retard del pagament de les beques d’educació, ha hagut de recórrer a treballs a mitja jornada per pagar el lloguer. “No li podia demanar més esforços al meu avi”, explica.

    L’any passat, el ministre d’Educació va afirmar al Congrés que l’eliminació de les beques Sèneca no tenia “res a veure” amb la igualtat d’oportunitats. En aquest moment, la Xarxa Universitària d’Assumptes Estudiantils (RUNAE) i la Comissió d’Internacionalització i Cooperació de les Universitats Espanyoles (CICUE) ja han lamentat la mesura de l’Executiu. I ara, a la vista de la incompatibilitat amb els ajuts generals, Ana Francos critica la postura del Ministeri: “És una pena. Estan negant la possibilitat d’ampliar les fronteres als estudiants amb menys recursos”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    beques equitat Ministeri d'Educació Mobilitat Sèneca Wert
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    La fi de l’educació per a la ciutadania: ja no cal ni pensar ni conviure
    Next Article Estàs a l’atur o vols aconseguir una feina estable? Estudia!
    Laura Olías

    Related Posts

    Actualitat
    La Universitat de Barcelona obre una investigació contra Ramón Flecha i el CREA

    juliol 16, 2025

    Actualitat
    La Facultat d’Educació de la UB se suma a la petició d’una investigació sobre Ramon Flecha

    juliol 15, 2025

    Reportatge
    Alumnat gitano i universitat, una carrera d’obstacles

    juliol 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}