Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Darrere dels contenidors hi ha (part) el nostre alumnat

    Opinió
    Darrere dels contenidors hi ha (part) el nostre alumnat

    Òscar Simónoctubre 24, 20196 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Foto: Catalunya Plural
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Foto: Catalunya Plural

    Avui la ideologia pedagògica imperant està en molts aspectes llunyans a la de Paolo Freire o Francesc Ferrer i Guàrdia o Louise Michel, fet que porta a una visió dels centres educatius aïllats de l’entorn. Per molt que les contextualitzacions dels plans educatius descriguin els barris propers a les escoles,  la pressió per convertir els centres en llocs on anar a aprendre només coses útils per treballar cada cop és més gran. Tanmateix els principis pedagògics defensats per Freire, Michel o  Ferrer i Guàrdia no només no han estat refutats sinó que ens ajuden a orientar-nos sobre com afrontar els fets d’aquests dies a l’aula.

    “Les idees no es poden matar a cop de canó ni emmanillar-se”  Louise Michel

    Aquesta frase va ser formulada  contra la repressió patida per les participants a la Comuna de París. A banda d’aplicar-se claríssimament a les idees de la gent detinguda i reprimida aquests dies també ens avisa del fet que els aprenentatges i les conclusions que cada alumne ha tret dels fets no desapareixeran per molt que a classe no en parlem.  Per tant com a docents caldria aportar eines de discussió i debat.

    “L’ensenyament racionalista pot i ha de discutir-ho tot, situant amb anticipació al nen en la via simple i directa de la recerca personal” Francesc Ferrer i Guàrdia

    Algú pensa que l’alumnat, especialment de secundària no s’està plantejant el que està passant? Que moltes han participat en les protestes, que algunes les rebutgen? I que no cal un debat sobre aquests aspectes que, sense cap mena de dubte, interessen l’alumnat?

    “Acceptar i respectar la diferència és una d’aquestes virtuts sense les quals l’escolta no es pot donar” Paulo Freire

    Freire és meridianament clar en aquest sentit i situa el punt de partida de l’organització de qualsevol debat en l’empatia, en prendre en consideració les opinions dels altres i sobretot és una guia també al professorat, que ha d’acceptar les argumentacions  de l’alumnat al mateix nivell que les seves.

    A la pràctica

    A informàtica de 4t de l’ESO estem treballant el disseny gràfic i l’apliquem a fer xapes. La temàtica és lliure, la majoria són dissenys de coses que desconec, entre elles ídols pop coreans, també han aparegut molts missatges sobre la crisi climàtica, Harry Potters,  algunes, estelades, banderes espanyoles, LGBTI, llaços grocs i alguna bandera comunista. Repeteixo que la temàtica és lliure. Quan les acabem les exposarem plegades. Aquesta activitat ha donat peu a converses sobre moltes coses, inclosa l’autodeterminació de Catalunya des de postures diferents, converses marcades no tant a assenyalar culpables sinó a trobar solucions.  A partir d’aquí intento aportar alguns elements que poden ser aprofitats com a punts de partida pel debat.

    Primer element. Definició de violència: És l’ús de la força o de poder usat per a dominar, coaccionar, malmetre, destruir o matar, implicant sofriment. (Viquipèdia)

    Segon element. Definició de política: La paraula política  prové del grec antic politikós i vol dir allò relacionat amb la ciutadania i en un sentit més ampli  vol dir com es prenen i es participa de les decisions que afecten la col·lectivitat. (Viquipèdia)  Hem de contemplar que les joves menors de 18 anys estan excloses de la política representativa i que només  tenen dret a votar les delgades de classe i els membres del consell escolar, on són minoria i a més amb la LOMCE i la LEC han perdut la majoria d’atribucions

    Tercer element.  Una piulada que es va viralitzar de seguida: “Un contenidor val uns 1.200€. Sabeu quants dels joves que som a les protestes cobrem això: 0”. L’atur juvenil, el preu d’estudiar, tant els graus superiors com els graus i màsters universitàris, els sous de misèria, els contractes escombraria, l’accés a l’habitatge són problemes que el jovent es planteja i pels quals el sistema de partits i la societat en general no aporta gaires solucions.

    Quart element. Freire ens parla de violència: “Tota relació de dominació, d’explotació i d’opressió, és en si un acte de violència. No importa que es faci mitjançant mitjans dràstics o no”.  

    Cinquè element.  Definició de no-violència: “Pràctica ètica-política que rebutja l’ús de la violència i l’agressió, en qualsevol de les seves formes. S’oposa a l’ús de la violència com a mitjà (mètode de protesta, pràctica de lluita social, o com a resposta a la mateixa violència) i com a fi (per exemple, per a aconseguir un canvi social o canvi polític perquè considera que tot acte violent genera més violència). (Viquipèdia)

    A partir d’aquests elements i de reculls de premsa sobre el que passa Xile, Equador, Hong Kong… apareixerien múltiples preguntes: Quines formes de participació política existeixen? Què està passant al món?  Les barricades tenen naturalesa d’acció política? Quines violències existeixen a la societat? Quin és el paper dels antiavalots? La fi justifica els mitjans?…

    Penso que hem de contemplar que l’única diferència entre una persona jove i una gran és la seva edat, aquesta tautologia és moltes vegades oblidada per la societat. Joves i grans som igual d’intel·ligents, el que passa és que a unes ens pesen més les experiències acumulades a l’hora de mirar la societat i a les joves les empeny més la necessitat de trobar el seu lloc al món. Com a docent moltes vegades he escoltat –i he de confessar que també algunes he dit– la frase “els joves d’avui no saben…”. Potser és natural fer-ho, però aquests dies han fet saltar pels aires el tòpic que el jovent no s’interessa per res i que no els importa la política. El  moviment per la justícia climàtica, plegat de joves activistes ja havia desmentit això.

    També cal considerar que aquestes generacions han vist en directe protestes de mig món. Protestes que moltes vegades els mitjans explicaven que eren per la democràcia, els casos més recents a Hong Kong i al Líban, però també han vist com la gent de l’Equador ha tombat un decret d’austeritat o com el jovent de Xile s’enfronta a un president que el vol encara més pobre. Una part d’aquest jovent ha extret les seves conclusions i ha entrat en l’escena política amb valentia, posant el cos. Com a docent soc conscient de la diversitat d’opinions que hi ha a l’aula, especialment al grup del qual sóc tutor. En aquest sentit, penso que hem de fer el màxim per ajudar a la formació de persones que siguin capaces d’analitzar, críticament, la societat on viuen per arribar a les seves pròpies conclusions, així com relacionar-se amb empatia i respecte amb aquelles que pensen diferent.


    P.D.: Aprofito per demanar la llibertat de totes les detingudes per lluitar, el restabliment de totes les ferides i la fi de la brutalitat policial.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Dificultats d’aprenentatge versus educació inclusiva
    Next Article
    Actualitat
    El 0-3 a Catalunya és cada cop més car i classista, segons Save the Children
    Òscar Simón

    Related Posts

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}