A les editorials no els ha fet gaire gràcia la petició per part d’Irene Rigau de mantenir els actuals llibres de text per al curs vinent malgrat els canvis curriculars que preveu la llei Wert. La Generalitat considera que no cal renovar el material perquè ja respon a les necessitats que es marca el departament, però l’inconvenient és que les editorials ja fa mesos que treballen en les noves edicions, i aturar-ho ara, tal com proposa Rigau, suposaria elevades pèrdues per al sector i un important problema logístic.
Rigau ha citat el sector editorial a una reunió la setmana vinent per informar-los de la seva decisió de no adaptar el material a la nova llei, però d’entrada les editorials no hi estan d’acord. Així ho manifesta el Gremi d’Editors de Catalunya, que assegura que aquesta notícia els ha agafat per sorpresa, sobretot tenint en compte que han estat en contacte amb la conselleria periòdicament en els darrers mesos, perquè estaven pendents de conèixer la part del currículum que és competència de la Generalitat per continuar la confecció dels llibres.
“Hem hagut de treballar amb els terminis de la llei, perquè no teniem cap altre remei”, explica a El Diari de l’Educació Segimon Borràs, secretari general del Gremi d’Editors, sorprès que després de l’esforç fet per les empreses per arribar a tenir els llibres per al setembre -tal com preveu la Lomce- ara la conselleria es plantegi evitar-ho. El currículum nou encara no està aprovat -està en borrador-, però la implantació de la nova llei ja començarà el curs vinent a primer, tercer i cinquè de primària, a més de la FP bàsica. A la resta de cursos s’aplicarà a partir del curs 2015-2016.
Tal com ha explicat en diverses ocasions l’Associació d’Editors de Llibres de Text espanyola (ANELE), ja han començat a elaborar material per a 180 assignatures diferents -de tota la formació no universitària- a petició del ministeri d’Educació. En total, 150 milions d’exemplars a tot l’estat que, segons l’associació, suposen una despesa que oscil·la entre 3 i 90 milions d’euros en funció de l’editorial.
El cas és que amb els esborranys dels currículums elaborats i facilitats pel ministeri, les editorials ja en tenien prou per començar a preparar els llibres, segons subratllen des del Gremi d’Editors -i és el que han fet-, a l’espera de d’adaptar-los a la part de continguts que per competències correspon dictar al departament d’Ensenyament de la Generalitat.
Les raons de la Generalitat per demanar que no es canvïin els llibres són que, si es pot, s’ha d’evitar la despesa a les famílies en època de crisi, i que els actuals materials són idonis per adquirir les competències que el departament fixa pels alumnes. El que no queda clar és si Ensenyament, més enllà dels llibres, es planteja no acatar el currículum sencer. I, si fos el cas, com preveu afrontar, per exemple, les revàlides, una prova elaborada pel ministeri i que cal aprovar per obtenir el títol de la ESO i de batxillerat.
Llegeix la notícia en què Rigau diu que mantindrà els llibres actuals malgrat la LOMCE.