Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Des del passat 1 d’abril al voltant de mig centenar de centres educatius públics d’arreu del país han iniciat una penjada de pancartes per conscienciar sobre el greu problema que afecta un nombre important del seu alumnat. El Diari de l’Educació ofereix un recull d’algunes de les pancartes que s’han penjat.
Aquesta acció s’emmarca en la campanya que estan duent a terme aquestes plataformes de docents i educadors per denunciar la vulnerabilitat residencial que pateixen molts dels seus alumnes. La iniciativa va sorgir a Salt el novembre passat, d’allà va saltar a Barcelona unes setmanes després i a partir d’aquí han anat sorgint altres plataformes de docents a localitats com Terrassa o Manresa, cadascuna anomenada segons els dígits del seu codi postal.
Fa unes setmanes la plataforma de Barcelona, Docents 080, va presentar un manifest en el qual advertia que en el 70% dels desnonaments que tenen lloc a la capital catalana hi ha menors, i que 37.831 alumnes viuen en situació de vulnerabilitat (infrahabitatges, habitacions rellogades, manca de subministraments bàsics, etc.). En el manifest, els docents demanen, entre altres mesures, que s’apliquin les lleis de protecció integral de la infància, es garanteixin els subministraments i es posi fi a la presència de policia antiavalots en els desnonaments amb menors.
Els centres adherits al moviment estan també duent a terme una anàlisi detallada de la situació de precarietat residencial del seu alumnat, amb la finalitat de recollir dades de tota la ciutat, però també per presentar els resultats als respectius claustres i conscienciar d’aquesta manera al conjunt de la comunitat educativa.