Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El 91,49% dels centres educatius segueixen operant amb total normalitat, segons les darreres dades ofertes aquests matí pels Departaments d’Educació i Salut, que a més a partir d’avui les renovaran diàriament a través d’una web (escolasegura) que està oberta a tothom i en la qual es pot veure la situació general, per municipis i centre per centre. També hi ha un apartat de preguntes freqüents. En tot cas, això vol dir que el 8,51% dels centres tenen un o més grups confinats. Encara és un percentatge aparentment baix… o no tant si es té en compte que només han passat vuit dies des de l’inici de curs. Avui són 437 centres amb alguna afectació, ahir n’eren 348, abans d’ahir 218…
La xifra de grups confinats i centres afectats creix cada dia en progressió geomètrica, però això no espanta les autoritats, que consideren que estem dins de l’escenari que era previsible. “Els protocols estan funcionant correctament”, han assegurat aquest matí els secretaris generals dels Departaments de Salut i Educació, Marc Ramentol i Núria Cuenca, en la compareixença setmanal que s’han compromès a fer mentre duri l’emergència educativa. “Fem una valoració positiva perquè les escoles a dia d’avui poden seguir fent la seva funció social. Poden garantir el dret a d’educació dels infants per tal que puguin anar físicament a fer el seu desenvolupament personal”, ha assenyalat Cuenca.
“Nosaltres ens hem preparat des del primer moment per un gran volum de sospites i de casos, el plantejament del protocol sempre s’ha fet pensant que haurem de gestionar grans volums de casos”, ha assegurat Ramentol. “Esperem que en els propers dies i setmanes continuï el ritme de nous positius”, i fins i tot aquest ritme es podria incrementar, ha afegit, perquè aquesta setmana i la passada les taxes de transmissió eren “relativament estables, per sota d’1”, mentre que “això pot estar canviant, perquè els indicadors estan empitjorant lleugerament aquests últims dies”. I si no sabem contenir aquest creixement “òbviament augmentarà molt ràpidament el nombre de casos a les escoles. Estem preparats però no és una situació desitjable”.
Per això, ha dit, aviat hi haurà notícies sobre un increment dels equips mòbils amb capacitat de desplaçar-se als centres educatius, ja que els disponibles actualment, que són els que en el seu dia es van habilitar per anar a les residències de gent gran, es troben molt a prop al límit. “Estem en converses amb entitats del tercer sector i aviat veurem la incorporació de persones que habitualment no formen part del sistema públic de salut”, ha comentat el secretari general.
El cribatge comença a Manlleu i L’Hospitalet
La setmana vinent començarà el cribatge a les escoles que es va anunciar a començaments de mes, amb l’objectiu de realitzar 500.000 tests PCR a la comunitat educativa, i que s’anirà determinant en funció de l’evolució de l’epidèmia. Els primers objectius seran els centres que es troben a Manlleu i al barri de La Florida de l’Hospitalet (a més de l’Escola Barrufet del barri de Sants), on la incidència de la covid està sent especialment alta. Aquest cribatge es farà amb una tècnica menys invasiva que fins ara, ja que el frotis és només nasal i no nasofaringi.
Per Ramentol, “la situació epidèmica avui dia no és positiva, hem assistit a una certa tendència a l’alça en els darrers dies, però és massa d’hora per dir si això és atribuïble o no a l’obertura de les escoles”. Amb tot, segons ha dit també, “l’evidència científica que hi ha disponible fins ara ens diu que les escoles no són un focus de transmissió de la malaltia, sinó que son espais segurs, i cal fer una crida perquè siguem autoexigents amb les escoles però també quan sortim de l’escola i traslladem els infants fora del centre”. Avui hi ha 970 alumnes (sobre un milió i mig) i 147 docents i personal educatiu i administratiu (sobre uns 120.000) i 6 personal extern que han donat positiu, però se suposa que el contagi s’ha produït a fora del centre. Com a conseqüència, hi ha 10.595 persones confinades (de les quals 9.628 són alumnes, 837 docents o personal dels centres, i 129 personal extern).
Ramentol ha assegurat també que la setmana vinent tindrien més dades sobre el percentatge d’alumnes que donen positiu després que se’ls hi faci una pcr perquè ha sorgit un positiu previ en el seu grup bombolla. Aquesta dada, que podria indicar la incidència dels contagis als centres, on se suposa que es prenen totes les mesures de seguretat (mans, distància, mascareta), encara no la tenen. Sí que han pogut observar que la incidència de contagis en població infantil és menor que en el conjunt de la població en els cribatges massius que s’han fet les darreres setmanes a diferents barris i ciutats amb una alta incidència de casos. Sobre un total de 16.259 PCR a ciutadans en edat pediàtrica (0-15 anys), el 6% van resultar positiu, mentre que la mitjana va ser del 7,5%.