Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Estudiants en trànsit: estratègies d’acollida als centres d’adults

    Ramon Paraísonovembre 16, 20176 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Si hi ha alguna etapa educativa que es caracteritza per la mobilitat del seu alumnat aquesta és l’educació de persones adultes. És cert que el perfil dels estudiants que s’adrecen als centres d’educació permanent és molt variat i heterogeni. Trobem des de persones que tot just acaben d’arribar al país fins a joves expulsats pel sistema educatiu (moltes vegades, literalment) abans d’aconseguir graduar-se, passant per professionals de diferents àmbits que volen aprendre noves llengües, formar-se en noves tecnologies o accedir a uns estudis que els permetin fer un gir vital i professional. No obstant això, en general, tots aquests estudiants presenten una característica comuna: són persones que han de compaginar la seva formació amb les obligacions que comporta la vida adulta. És a dir, a banda del dia a dia acadèmic, l’alumnat dels centres d’adults ha de tenir cura de fills, filles o altres familiars, complir amb les seves obligacions laborals o, en el pitjor dels casos, afrontar les preocupacions derivades de no tenir-ne, a més d’altres qüestions i casuístiques variades.

    D’altra banda, l’educació de persones adultes és, generalment, una gran desconeguda per al conjunt de la comunitat educativa. No només per a les persones que s’adrecen a informar-se sobre les possibilitats que els hi ofereix l’educació permanent, sinó també per a la resta de professionals de l’educació d’altres àmbits. Especialment preocupant esdevé això últim en relació amb els instituts d’educació secundària, els quals estan representant al llarg dels darrers anys un potencial focus emissor d’alumnat adult cada cop més gran. És per això que es considera imprescindible establir vincles i una relació fluïda entre els centres de formació de persones adultes i altres centres escolars com els instituts d’educació secundària obligatòria i postobligatòria, tot i que no només amb institucions estrictament educatives i acadèmiques.

    En qualsevol cas, podríem dir que a l’educació de persones adultes parlem d’estudiants en trànsit: estudiants que en molts casos, malauradament, vénen i marxen; estudiants que no saben on vénen i que, de vegades, no saben on van; estudiants que vénen de la feina o que se’n tornen directament de l’escola a ella; estudiants que arriben d’un institut de secundària al qual (potser) tornaran un cop finalitzats els seus estudis; estudiants que arriben derivats des de serveis socials, del servei d’ocupació o d’altres institucions socials. En definitiva, infinitat de situacions i de casuístiques. Com acollir aquest alumnat en trànsit? Com aconseguir la integració efectiva d’aquest alumnat als plans d’estudi dels centres d’adults?

    Sabent que cada centre, cada context i cada estudiant són diferents, potser podrien establir-se algunes estratègies per tal de donar resposta a les preguntes plantejades. Primer de tot, sembla una bona idea reforçar la comunicació amb els estudiants, però també amb l’entorn comunitari on s’inscriu l’acció dels centre d’adults. Òbviament, una entrevista inicial en profunditat esdevé condició imprescindible per conèixer la realitat de cada alumne, els seus hàbits, trajectòria, obligacions, etc. Partint d’aquesta informació pot traçar-se un itinerari personalitzat (en la mesura del possible, és clar) que s’adapti a les seves necessitats. Però, a més a més, pot ser interessant contactar amb aquelles institucions des d’on se’n deriven estudiants de manera habitual per presentar el centre, els serveis ofertats i també per aconseguir informació rellevant i d’interès per l’aprofitament del nostre alumnat. Així doncs, instituts d’educació secundària, departaments municipals de serveis socials o immigració, institucions amb programes de qualificació professional i d’altres entitats de l’entorn poden ser interlocutors molt interessants amb qui promoure un treball en xarxa que beneficiï directament el nostre alumnat.

    D’altra banda, si diem que la vida de l’alumnat adult és complexa des dels centres educatius d’adults hem d’intentar adaptar-nos en la mesura del possible a aquest fet. Horaris impossibles, obligacions familiars o problemes puntuals poden ser obstacles insalvables per a molts alumnes. Es tracta, doncs, en la mesura del possible, de buscar alternatives per tal que els estudiants puguin superar les diferents problemàtiques que apareguin durant la seva estada al centre. Adaptar horaris a les necessitats del grup, oferir tutories individualitzades fora d’horari lectiu, facilitar el contacte permanent via correu electrònic o d’altres plataformes virtuals, compaginar modalitats d’ensenyament presencial amb e-learning i d’altres formats semipresencials o promoure espais d’autoformació al centre poden ser algunes de les estratègies que poden desenvolupar-se des de les escoles d’adults per mirar d’acompanyar aquells estudiants que tenen problemes per assistir als centres de manera regular.

    Altre aspecte clau per facilitar la integració efectiva i l’aprofitament acadèmic de l’alumnat als centres d’adults és el treball conjunt dels equips docents. Tenir informació constant sobre la seva evolució i les seves necessitats permetrà atendre a temps aquells casos d’alumnes que puguin acabar esdevenint absentistes o que mostrin qualsevol altra problemàtica. Per això cal una organització flexible i funcional que afavoreixi aquestes trobades i que permeti que la informació transiti adequadament entre tots els membres de l’equip i la tutoria del grup. No cal dir que la implicació del professorat esdevé imprescindible en aquest sentit. Per això caldrà assegurar que l’organització no saturi als equips i sigui funcional i, sobretot, pràctica.

    I, per últim, relacionat amb aquest darrer punt, pot parlar-se d’una altra estratègia important lligada, en aquest cas, a  la tutoria. Als centres de formació de persones adultes cal, també, establir programes d’acció tutorial que permetin un acompanyament personalitzat de l’alumnat. De fet, aquest seguiment esdevé imprescindible en molts casos per tal de véncer obstacles que van més enllà de les dificultats derivades de compaginar vida acadèmica i “vida adulta” i que se centren en qüestions més acadèmiques, d’hàbits d’estudi, estratègies de treball o organitzatives. Ara bé, no pot fer-se de la tutoria una tasca individual. Cal recolzar-se en els equips docents i desenvolupar tot un treball conjunt que ha de permetre atendre i facilitar una integració i un aprofitament acadèmic reals i efectius per part de l’alumnat.

    En definitiva, es proposen el diàleg constant amb l’alumnat, el treball en xarxa amb les institucions de l’entorn, la flexibilitat en l’organització, el treball conjunt dels equips docents i la implementació de plans d’acció tutorial ben coordinats i adaptats a les necessitats dels grups i de l’alumnat com algunes de les estratègies per promoure una bona acollida i integració de l’alumnat per part dels centres d’educació permanent. Sense ser cap solució definitiva, de ben segur que poden esdevenir bones eines que ajudaran l’alumnat a reprendre o continuar el seu itinerari acadèmic en una etapa educativa, l’educació permanent, que ofereix enormes possibilitats de present, però també de futur.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Formació d'adults opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Mestres que tenen por de parlar d’actualitat a classe: “Què diré quan em toqui explicar les institucions?”
    Next Article
    Actualitat
    Crida ben fort, Estela! Programa de prevenció de l’abús sexual infantil
    Ramon Paraíso

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}