Els arbres, com les persones, necessiten una terra on arrelar-se, on crear una estabilitat per créixer, desenvolupar-se i estendre les seves branques. Les seves arrels són la seva història i ens diuen d’on venen i els anys que fa que existeixen. D’arbres n’hi ha de tot tipus i, com totes les persones que deixen el seu país, les seves llavors volen fins a trobar el millor lloc on començar de nou.
Des de Save the Children creiem en la importància dels nostres arbres, els arbres genealògics i de com aquests ens ajuden a connectar amb la nostra família, els nostres orígens i ens obren a terres llunyanes. Per aquest motiu, hem volgut impulsar el projecte “El meu arbre, les teves arrels” perquè es treballi a les escoles.
Amb aquest projecte, volem apropar la realitat que viu la infància migrant i refugiada per sensibilitzar i educar a favor dels drets humans. El nostre present i especialment el nostre futur està en mans de les noves generacions i per aquest motiu és necessari promoure una consciència crítica vers les injustícies socials.
Mitjançant els arbres genealògics pretenem que nens i nenes reflexionin sobre aquesta problemàtica, realitzant un exercici d’empatia i memòria social. Per això, es treballen les migracions i els conceptes que l’acompanyen (en què consisteix, causes i conseqüències), per tal de convertir-la en una realitat propera, coneguda i normalitzada. Així mateix, es fa ressò de la memòria històrica de Catalunya, com a comunitat migrant i acollidora i s’introdueixen els drets humans de les persones migrants i refugiades perquè la nostra infància en sigui coneixedora.
“El meu arbre, les teves arrels” vol arribar a tots els nens i nenes i a les escoles de Catalunya, acompanyant la feina del professorat i donant eines per tractar aquesta greu crisi humanitària. Des de Save the Children aportem una proposta pedagògica i les plantilles dels arbres genealògics en paper o via online, per fer-los a través del nostre web i donar-hi més visibilitat.
Volem que cada infant planti el seu arbre per formar així el bosc de la diversitat més gran i frondós. D’aquesta manera, també es fa visible la varietat que hi ha en cada família, compartint els orígens de l’alumnat i descobrint com les nostres arrels arriben a tots els indrets del món.
Construïm xarxa amb les institucions educatives i esdevinguem agents de canvi! La realitat que estan vivint milers d’infants, joves i adults migrants i refugiats és esfereïdora i és important que sigui coneguda per a tots.
A través d’aquest projecte, hem escoltat moltes reflexions de nenes i nens sobre la injustícia d’aquesta realitat. Veiem com de mica en mica van construint el seu propi pensament crític i compromès. A poc a poc, el nostre bosc va creixent i fent arrels, a l’espera d’aconseguir un lloc on tots els arbres siguin benvinguts.