Són molts els equipaments culturals que ofereixen activitats pedagògiques per donar als alumnes la possibilitat de fer sortides escolars a Barcelona, però només hi ha un lloc que, tot i estar al districte de Sants-Montjuïc, sembla estar situat en un altre lloc, aliè a la ciutat, amb un ritme i un tarannà únics i excepcionals. És el Poble Espanyol de Barcelona, un poble amb l’estructura típica de les poblacions medievals, fortificat per unes grans muralles de pedra que impressionen tothom que creua la Porta d’Àvila i envoltat de la natura pròpia de la muntanya de Montjuïc.
Des de fa més de 20 anys, un equip pedagògic contínuament en formació ofereix propostes per a totes les etapes educatives, des d’Educació Infantil fins a Secundària, apostant pel coneixement a través de les mans, de la manipulació, de l’observació directa, del descobriment de l’entorn i del treball en equip.
El Poble s’ha especialitzat de manera natural en propostes artesanals que dirigeixen o que compten amb l’assessorament dels professionals del sector que treballen dia a dia al seu taller, ubicat dins els recinte, i que han fet de la seva passió la seva professió. Una professió que es va innovant, es reinventa i aprèn de les aportacions de cada alumne que passa pel taller i que serveixen de punt de partida per a noves creacions. Els artesans del Poble són també escola. Algunes de les activitats artesanals que s’ofereixen són Fem de terrissaires, amb la qual l’infant coneix el torn de ceràmica i crea una peça acompanyat pel mestre terrissaire; Fem mosaics, Pintem el Vidre o el Taller de Vitrofusió, que són tallers manipulatius, en aquest cas del vidre, on es coneix cada tècnica i el procés artesanal per crear una peça única i exclusiva. En el transcurs d’aquestes activitats els infants tenen l’oportunitat de conèixer el/la professional personalment, veuen com és realment un taller i estableixen un diàleg directe i enriquidor per a ambdues parts.
Però el Poble és més que artesania. És també història, aire lliure, seguretat, diversitat arquitectònica, art contemporani… En definitiva, un ampli espai cultural que ofereix la possibilitat de viure la riquesa de les diverses regions peninsulars, d’entendre per què hi ha tantes diferències arquitectòniques entre comunitats autònomes, d’observar la varietat arquitectònica de les 117 rèpliques a escala real que es van fer per l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929, i que perduren encara avui. Amb les activitats Diversitat de la Península o Scape Village s’han volgut aprofitar les característiques del recinte per tal que els alumnes facin un viatge cultural en el temps i en l’espai sense sortir de la ciutat.
I per arrodonir l’estada i que els alumnes treguin el màxim profit dels més de 40.000m2 a l’aire lliure, el Poble disposa de zones de picnic per esmorzar i dinar, una zona de tobogans gegants per jugar, un gran espai audiovisual anomenat Fiesta on s’endinsaran en algunes festes populars d’arreu del país, i un museu d’art contemporani amb obres de Picasso, Miró i Tàpies –entre altres grans artistes– que serveixen d’inspiració per tota aquella persona que s’apropa encuriosida a contemplar-les.
El Poble ofereix un munt de propostes diferents perquè cada centre escolar esculli la que més s’ajusta al seu projecte, la que més s’identifica amb el tarannà i la seva manera de fer. El Poble us està esperant per aprendre i conviure tots junts un curs més.