Els dies 1 i 2 d’octubre (divendres i dissabte) el Museu de la Vida Rural (MVR), de la Fundació Carulla i situat a L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), proposa un seguit d’activitats amb l’objectiu de seguir transformant la societat en clau de sostenibilitat i enguany fixant-se en l’ODS 12: producció i consum responsables.nn«Hem entrat en una etapa d’emergències», afirmava la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, durant la presentació del [FES], tot destacant-ne el plural perquè es tracta d’una emergència «climàtica, social i emocional». I aquest context requereix de solucions «creatives i imaginatives», de «noves respostes» que s’intentaran donar al [FES]. A l’edició del 2021 es parlarà de la manera d’educar per a noves formes de consum, del valor que donem als objectes i a les coses o de quin és el paper de la cultura en aquest canvi de relat que ens ha d’encaminar cap a un model de consum i de producció més sostenibles.nn n
n
ODS 12: producció i consum responsables
nFa anys que la Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural treballen per assolir els reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 i, en aquesta línia, la programació del [FES] 2021 se centra en l’ODS 12 (producció i consum responsables). «És un ODS que ens parla dels recursos naturals que no són finits, del malbaratament alimentari o de l’ús que fem del plàstic», recordava la directora de l’MVR, Gemma Carbó. En aquest sentit, la memòria i els sabers del món rural que conserva i divulga el Museu de la Vida Rural pot emmirallar-nos a l’hora de crear un altra manera de viure. «En altres èpoques no molt llunyanes, l’estalvi era la norma, la manera de viure: tot s’aprofitava, tot es reutilitzava, tot tenia una segona, tercera i quarta vida», exemplificava Carbó.nnn
n
Educació cultural per la sostenibilitat, artistes compromesos i activisme culinari
nTres grans eixos conformen la programació d’aquesta edició del [FES] on s’abordaran qüestions com l’economia circular, l’ecodisseny, l’aprofitament dels aliments, la cuina creativa, la innovació a partir d’elements tradicionals o l’art que torna a donar vida a objectes, en principi, en desús.nnEl primer eix permetrà conèixer activitats i projectes vinculats a l’educació cultural per la sostenibilitat, com ara la pròpia proposta pedagògica del Museu de la Vida Rural o projectes de les escoles que ja s’han sumat a la seva comunitat i que treballen en aquesta línia. També hi trobem altres actes destacats, com ara una taula rodona dirigida per la filòsofa Lali Bosch sobre l’art d’educar per la sostenibilitat.nnEn el segon eix els protagonistes són els artistes i creadors compromesos amb la transformació sostenible des de l’art i la cultura, el disseny, la música, les artesanies o el teatre i hi trobarem projectes com ara el de Leftovers on tres dones faran un confinament artístic per reflexionar a través d’una instal·lació sobre l’augment de residus a causa de la pandèmia. També hi haurà el concert de Xavier Lozano que farà sonar tot tipus d’instruments (crosses, cadires, escombres, regadores…) o tallers amb Drap-Art on els participants crearan tot tipus d’objectes a través de materials orgànics (verdures, fruites, flors, fulles…) i d’altres de reciclats (suros, taps, cordes, plàstics, cartrons…).nnnn nnFinalment, el tercer eix sorgeix de l’aliança entre el Museu i la Plataforma Aprofitem els Aliments i pretén involucrar i provocar l’activisme comunitari amb un àpat gratuït i per a tothom elaborat per les xefs Ara Parellada, Marian Romero i Núria Cuinetes. Les tres cuineres elaboraran el dinar de dissabte tot aprofitant aliments recuperats que s’hauran recollit la tarda de divendres amb l’ajuda de voluntaris que vulguin participar en l’acció i amb els que prepararan, de manera participativa, un àpat nutritiu i deliciós.n
Inscripció prèvia gratuïta a totes les activitats
nAmb aquesta proposta tant el Museu de la Vida Rural com la Fundació Carulla continuen treballant reptes contemporanis de la societat amb una mirada posada al passat i present del món rural per imaginar futurs més sostenibles.nnTotes les activitats del [FES] són gratuïtes i estan obertes a tothom, però requereixen inscripció prèvia a la web de l’MVR. El [FES] es desenvoluparà seguint els protocols de prevenció de la COVID-19.nn