Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Guies i consells per sobreviure a la jungla formativa del Saló de l’Ensenyament

    Redacciómarç 17, 20157 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Saló de l'Ensenyament.
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Saló de l'Ensenyament.
    Saló de l’Ensenyament.

    Diu la llegenda que un dia un estudiant de batxillerat va entrar al Saló de l’Ensenyament i, al cap de 10 minuts, en va sortir amb una opció clara de formació superior. No és cap secret que els milers de visitants que cada any desfilen per aquesta fira de la formació –prop de 80.000 joves l’any passat– a vegades es troben perduts en una selva d’informació sobre formació professional, universitats públiques i privades, i cursos d’idiomes o d’art. Aquest any, sense anar més lluny, 190 entitats educatives presentaran la seva oferta al certamen que durarà del dia 18 al 22 de març, i que se celebra com és habitual al Palau 2 de la Fira de Barcelona, a Montjuïc.

    Més enllà de la caricatura, però, l’organització és conscient que no sempre és fàcil per als estudiants escollir entre tanta oferta formativa. El departament d’Ensenyament i la Secretaria d’Universitats i Recerca proporcionen atenció personalitzada a peu de saló sobre les diferents opcions i itineraris educatius, amb experts que ajuden els estudiants a escollir en funció dels seus interessos.

    Però la novetat que destaca aquest any, i que pretén aprofundir en aquesta orientació individualitzada, són les visites guiades al saló, una iniciativa que duran a terme professionals d’Educaweb, un portal digital dedicat precisament a l’orientació formativa. Les visites, que s’han de sol·licitar amb antelació, estan pensades per a un màxim de 15 persones –mitja classe– i duren 30 minuts. L’objectiu de les guies d’Educaweb és adaptar el Saló a les necessitats i capacitats dels alumnes, i oferir una visita més en consonància amb el que han treballat als seus centres educatius.

    “Molts joves es perden al Saló, però no només per l’oferta creixent, sinó sobretot perquè no tenen clar què volen fer ni quina informació han de recollir en la presa de decisions”, explica Olga Valls, responsable dels serveis d’orientació d’Educaweb. “Els donarem una sèrie de criteris per a la tria i els comentarem al llarg de la visita”, exposa Valls, que a més destaca el fet que aquesta ruta es pot fer en companyia dels tutors dels alumnes, un factor “fonamental” perquè, com apunta Valls, al final són ells els principals orientadors dels joves.

    Una de les recomanacions de Valls, per exemple destinada als alumnes de batxillerat que han de seleccionar una carrera universitària, és que complementin el seu pas pel Saló amb les sessions informatives dels graus, on es detallen les característiques dels estudis amb més profunditat. Un altre dubte habitual, un cop escollida la formació, és el que fa referència al centre: “Els ajudarem a comparar entre centres, perquè sovint canvien moltes coses: no és el mateix fer ADE a la Universitat de Barcelona que a la Pompeu”, assevera Valls.

    Les novetats sobre orientació, tanmateix, no acaben aquí: el saló estrenarà també el Fòrum d’Orientació Universitària, un espai coordinat per la Universitat Rovira i Virgili al qual es podran apuntar fins a 30 persones i que servirà per resoldre dubtes i debatre sobre opcions i estudis.

    El Saló de l’Ensenyament està inscrit en la Setmana de la Formació i el Treball, que dura els mateixos dies i també inclou el Saló Futura, de màsters i postgraus, que se celebra els dies 20 i 21 i compta amb uns 250 expositors.

    10 consells per escollir un itinerari

    En el marc del Saló de l’Ensenyament, el professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC Antoni Badia proposa 10 consells als estudiants perquè no es perdin en la selva formativa del Saló.

    1. Detectar els camps de coneixement que interessen més. Quan els joves pensen quins estudis volen seguir sovint acostumen a fer-ho, en primer lloc, segons l’àrea de coneixement que els agrada més al centre educatiu. “El primer criteri de l’estudiant ha de ser triar el camp de coneixement que li agrada més, però els camps de coneixement que ha de tenir com a referents són els estudis futurs que ha de cursar, que són més variats i específics que no pas les àrees curriculars”, apunta Badia.

    2. Identificar els camps professionals (actuals i futurs). Badia convida els adolescents a projectar en quin camp professional els agradaria treballar. “Per això és important que s’informin bé de totes les professions que hi ha i que no es quedin amb les que només coneixen per familiars, amics o que han vist en pel·lícules o sèries de televisió”, adverteix. Identificar les professions comporta pensar en la utilitat real dels estudis que es volen cursar un cop s’hagin acabat, en el futur.

    3. Avaluar les competències pròpies. Badia explica que tothom té unes competències més desenvolupades que altres, i que és necessari identificar-les per a seguir una formació que permeti desenvolupar-les encara més: “L’adolescent ha de ser conscient tant de les seves capacitats per a adquirir, analitzar o aplicar diferents tipus de coneixement com de les seves habilitats en la dimensió social, com ara la comunicació o les relacions personals”.

    4. Considerar la disponibilitat del temps. El professor apunta que hi ha una nova generació d’estudiants que tenen unes demandes i expectatives vitals diferents. “Hi ha adolescents que volen ser protagonistes del seu temps i que valoren models docents que els permetin tenir un grau més elevat d’autonomia”, assenyala. Per aquest motiu, “els estudis virtuals generen cada vegada més interès en aquests joves, perquè es poden gestionar d’una manera més flexible el temps i dedicar-lo a altres facetes de la vida igualment importants per al seu creixement vital i professional”, explica.

    5. Imaginar-se quin estil de vida futur es vol seguir. Treballar és l’activitat que consumeix més temps de la vida d’una persona. “Fer aquest exercici els ajuda a detectar la seva identitat professional futura i optar per uns estudis que s’adaptin a les seves preferències i necessitats”, apunta aquest professor. “Hi ha joves que s’estimen més treballar en un despatx i seguir una rutina diària, altres que s’imaginen emprenent projectes i altres que es veuen viatjant pel món”, afegeix.

    6. I, encara anant més enllà, projectar no solament què vol ser sinó qui vol ser. “En un món on la identitat personal s’estructura cada cop més entorn del consum, encara hi ha persones que pensem que la professió que un exerceix continua essent important per a fonamentar la identitat personal de cadascú. El que jo faig cada dia i reiteradament acaba influint en qui sóc”, explica Badia.

    7. Pensar que gairebé cap decisió sobre els estudis no és irreversible. Vivim en la societat de l’aprenentatge continu al llarg de la vida. “No passa res si es deixa d’estudiar durant un període. La societat té molts mecanismes perquè la persona aconsegueixi anar aprenent al llarg de la vida”, remarca aquest professor. De fet, “el col·lectiu de persones que estan en un procés continu d’aprenentatge (per a aprendre idiomes, per a actualitzar-se laboralment o per a ampliar estudis, entre altres finalitats) no para de créixer”.

    8. No prendre la decisió de triar estudis ni aïllat ni en solitari. En aquest camí que l’estudiant emprèn per a triar els estudis, Badia explica que es pot afavorir la participació de persones pròximes a l’adolescent, com la família, els amics, el tutor del centre educatiu, entre altres; i també de persones amb professions allunyades del que l’estudiant viu cada dia. “Un coneixement ampli del món professional per part de l’estudiant influirà en el fet que la tria sigui més madura”, assegura.

    9. Prendre una decisió personal. Ara bé, ha de decidir l’estudiant i s’ha d’evitar qualsevol mena d’imposició. S’ha d’assegurar que l’estudiant es responsabilitza de la decisió i es compromet a treballar per a aconseguir l’èxit de la tria que fa. “La decisió última l’ha de poder prendre l’estudiant”, comenta Badia.

    10. Anar a la recerca de la felicitat. I, finalment, cal no oblidar que el que compta és la persona, per sobre de la seva professió. I, per aquesta raó, “s’ha de tenir clar que la tria d’estudis i de professió sempre ha de tenir un caràcter instrumental i ha d’estar supeditada a aconseguir ser feliç; sempre que es pugui”, conclou aquest expert.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Educaweb orientació Saló de l'Ensenyament
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Marta Macho: “La societat coarta les noies a l’hora de triar carreres de ciències”
    Next Article
    Actualitat
    HUMOR: Drets i deures
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Anàlisi
    Tria pragmàtica de places MIR

    maig 16, 2025

    Reportatge
    La Llançadora: Un punt d’orientació i acompanyament per a Adults i Joves a Sant Quirze del Vallès

    maig 8, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}