Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » I, per acabar-ho d’adobar, les extraescolars amb grups de sis

    Actualitat
    I, per acabar-ho d’adobar, les extraescolars amb grups de sis

    Víctor Sauranovembre 24, 20205 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Inforobòtica a l'Escola Tàbor
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Si el curs escolar va començar el 14 de setembre, l’extraescolar no ho va fer (com és habitual) fins a la primera setmana d’octubre. Portaven, doncs, escasses setmanes en marxa quan el 29 d’octubre el Govern català va anunciar que entraven dins del paquet d’activitats temporalment prohibides a fi de tractar de rebaixar el ritme de contagis. Aquest dilluns s’ha aixecat la veda, si bé el retorn a la no normalitat es fa amb la dificultat afegida que tot s’ha hagut de reorganitzar de la nit al dia per ajustar-se a la limitació de sis infants per grup que ha imposat el Govern.

    “Teníem moltes ganes de tornar, ens vam passar el cap de setmana reorganitzant-ho tot i enviant correus a les famílies”, explica Sílvia de Ramon, coordinadora de Servitabor, una microempresa que fa molts anys que treballa exclusivament per l’AFA de l’Escola Tàbor, situada al barri barceloní de la Sagrada Família. Servitabor organitza les acollides, el menjador i les activitats del migdia i la tarda, i les de piscina, que es fan a l’Esportiu Claror, situat paret per paret amb l’escola.

    Aquest any Servitabor ja havia hagut de contractar més monitors de menjador perquè cadascun d’ells es vincula a un grup, i a l’escola en els cursos 4t i 6è s’ha passat de dos a tres grups bombolla. La nova restricció dels sis alumnes ha obligat a reorganitzar les coses: per les activitats de migdia (inforobòtica, anglès i guitarra) es dupliquen els torns amb el mateix monitor (el mateix passa amb teatre, que la contracta directament l’AFA), i en el cas de les activitats de tarda (anglès, creatives i guitarra), com que aquesta solució no és viable, es dupliquen els monitors i grups en un sol torn. Els grups abans eren de 8/10 nens, la partició suposa deixar-los en 4/5 cadascun. I a més ho han de fer en aules separades, la qual cosa suposa més espais que cal desinfectar abans i després de l’activitat. “Estem mirant com ens organitzem perquè no se’ns disparin les despeses, tothom hi està posant de la seva part, ja que el que tenim clar és que aquest increment de cost no el podem repercutir en les famílies”, afegeix De Ramon.

    També per les extraescolars el curs és incert i complex, i també elles han patit les anades i vingudes d’infants confinats davant d’algun positiu del seu grup bombolla escolar. Però a més, la caiguda d’inscripcions ha estat dràstica. “Abans fèiem moltes més activitats que ara -diu Sílvia de Ramon-: algunes, com dibuix i escacs, no les hem pogut fer perquè hi havia molt pocs alumnes inscrits, a piscina hi ha cursos on no hi ha cap nen o nena apuntat, i també alguna activitat no l’hem ofert per raons sanitàries, com percussió, on sempre es barrejaven infants de cursos diferents i això aquest any era impossible”. Darrere d’aquesta caiguda d’inscripcions la coordinadora de Servitabor hi veu d’una banda la por al contagi i de l’altra les dificultats econòmiques que travessen moltes famílies.

    Por, incertesa i confusió

    Catalina Parpal, coordinadora de programes escolars de Fundesplai, encara hi afegeix un motiu més: la confusió en la informació que arribava a les escoles i les famílies, i que ha fet que per una banda molts centres demanessin limitar les extraescolars i per altra que moltes decidissin esperar una mica abans de veure què feien. “Aquest curs tot ha anat més lent, pràcticament no havíem ni començat quan ens van tancar”, apunta Parpal, encara dolguda perquè “els moviments de lleure som un referent en el compliment de les mesures sanitàries, i sembla que quan s’apliquen l’últim en què es pensa sempre són els infants, que vénen de complir uns mesos de confinament molt durs”. Hi ha hagut caiguda en les inscripcions a les extraescolars, però també en l’acollida i el menjador, coincideixen Catalina Parpal i Sílvia de Ramon.

    La limitació dels sis per grup és un nou handicap “perquè obliga a disposar de més espais als centres i de més recursos econòmics”, diu Parpal. La primera dificultat s’ha pogut solucionar “amb bona voluntat”, sobretot en el cas de les activitats esportives que s’acostumen a fer en espais tancats i les condicions meteorològiques encara permeten fer a l’exterior. Però la segona és més complicada, per la qual cosa no totes les extraescolars que organitza la fundació han pogut recomençar. “Està clar que cap família vol que se li incrementi la quota d’una activitat que ja estava fent, per això en alguns casos s’ha pogut establir una quota solidària entre totes les famílies del centre, incloses les que tenen els seus fills fent alguna activitat esportiva, on no s’aplica la limitació, en altres casos l’AMPA ha assumit aquest sobrecost temporal, i en altres casos fins ara no ha estat possible trobar una manera de finançar el nou monitor”, comenta Parpal.

    Algunes AMPA han preferit esperar directament al gener, quan se suposa que arribarà la fase 4 de la desescalada i els grups podran tornar a ser de 9/10 infants. “Volem ser optimistes, perquè aquest esforç que estem demanant a les famílies és per poder arrencar ara i passar el desembre, però tenim molts dubtes que es pugui aguantar fins al juny”, diu la coordinadora de programes escolars de Fundesplai.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    educació 360 emergència educativa extraescolars Fundesplai
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Educació sexual o pornografia; com aprenen els joves?
    Next Article
    Opinió
    L’escola que escolta
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Actualitat
    Fundesplai presenta els Premis Josep Gassó per a la convivència i la sostenibilitat

    juny 13, 2025

    Opinió
    Adolescence: lleure educatiu per combatre l’alienació juvenil

    juny 13, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}