Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Reminiscència i complicitat passiva

    Guille de las Heras

    Pacte nacional per la llengua i educació

    Xavier Besalú
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La inestabilitat de les plantilles penalitza els centres de màxima complexitat

    En cinc anys, han canviat més de la meitat de docents, explica un informe de la Fundació Bofill
    Ana Basantamaig 27, 20255 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Un 53% del claustre dels centres de màxima complexitat de Catalunya han estat substituïts en cinc anys, entre el període 2018-2023, una rotació que penalitza l’estabilitat de la plantilla i de les polítiques educatives.

    Aquesta és una de les conclusions d’una enquesta realitzada a 852 docents i 68 entrevistes en profunditat presentada aquests dimarts per la Fundació Bofill. L’estudi posa de manifest que la manca de temps, l’estabilitat i instruments útils d’avaluació són necessaris per millorar l’aprenentatge i el benestar de l’alumnat dels centres de màxima complexitat.

    El 85% dels enquestats demana plena autonomia per decidir mètodes d’ensenyament i criteris d’avaluació per tal d’innovar i personalitzar l’ensenyament, però aquesta petició topa amb l’elevada inestabilitat dels claustres.

    Aquesta excessiva mobilitat, indica l’estudi, perjudica particularment l’alumnat dels centres vulnerables, els professionals de referència i els suports estables, i el vincle amb l’escola i els estudis. A més, és en aquests centres on acostuma a haver-hi més alumnat nou un cop a començat el curs, el que es coneix com a matrícula viva.

    Justícia social

    El catedràtic de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un dels autors de les recerques, Toni Verger, ha indicat que “prioritzar aquests centres és una qüestió d’eficàcia, però també de justícia social”. Verger ha destacat que el professorat dels centres de més complexitat perceben tres vegades més de suport i col·laboració entre companys que en la resta de centres, “un valor positiu que també fa pensar en tot el que estan suplint aquests professionals”.

    Per part seva, el director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, ha subratllat que “ni la pobresa, ni la matrícula viva, ni les complexitats són un problema ‘dels altres’”, ja que els centres de màxima complexitat suposen un 24% a Catalunya, per la qual cosa “no són una excepció i mereixen una prioritat”. “Sense una política pública compromesa, difícilment aquests centres podran sortir de la situació d’aïllament i no millorarem els indicadors del conjunt del sistema educatiu”.

    Ismael Palacín i Toni Verger a la presentació de les recerques | Fundació Bofill

    En aquest sentit, l’estudi constata l’aposta dels centres més complexos per millorar aprenentatges però, alhora, demostra els “límits” que pateixen per fer-ho en condicions. Com a exemple, remarca que volen utilitzar les proves de competències per millorar resultats, però disposen de menys temps i menys instruments que la resta de centres: un 60% del professorat dels centres complexos veu difícil aprofitar-les, mentre que a la resta el percentatge cau fins al 37,5%.

    L’informe detecta que els centres d’elevada complexitat acaben prioritzant i centrant-se en quatre estratègiques: escoles “orientades a l’eficàcia” per obtenir bons resultats, “hiperactives”, que aposten pel benestar emocional; “voluntaristes”, preocupades sobretot per la inclusió, i “resignades”, que perceben moltes limitacions i posen el focus en les competències més bàsiques.

    Propostes

    A partir de la recerca, l’informe planteja un decàleg de propostes per consolidar els centres professionalment i educativament

    1. Formació i reconeixement: Incentius de formació, reconeixement, acompanyament i desenvolupament professional, reduint la càrrega d’hores lectives.

    2. Menys hores de docència: Reducció d’una hora de la càrrega lectiva del professorat en centres públics de molt alta complexitat, que es pot dedicar a la preparació d’activitats d’aula i individualitzades i a la coordinació amb professionals docents i no docents.

    3. Facilitar l’intercanvi d’experiències i el treball des del territori: Promoure la participació activa dels centres més vulnerables en xarxes d’intercanvi d’experiències i millorar la coordinació amb altres escoles i agents educatius de la zona educativa per donar una resposta comunitària als reptes educatius.

    4. Més suport de la inspecció educativa: Que cada centre d’alta i molt alta complexitat compti el doble que la resta a l’hora d’establir ràtios d’inspecció. Un programa de formació per la inspecció educativa sobre el suport als centres.

    5. Finançament per fórmula: Incrementar els recursos i els professionals docents i no docents dels centres més vulnerables. Disposar de mecanismes de diagnòstic més precisos amb els quals assignar-los en funció de les necessitats educatives dels centres.

    6. Incrementar el suport administratiu: Dotar els centres d’alta i molt alta complexitat amb mitja dotació més de suport administratiu per tal d’alliberar els equips directius i docents de tasques de gestió.

    7. Instruments qualitatius d’avaluació: Fomentar instruments qualitatius amb feedback docent per part de la inspecció i altres agents educatius, com l’observació d’aula, l’avaluació entre iguals, la co-docència, el seguiment de portafolis o l’autoavaluació.

    8. Consolidar les proves diagnòstiques anuals a tot l’alumnat de 4t de primària i 2n d’ESO: Per identificar l’alumnat amb mancances i facilitar una avaluació útil i formativa als centres.

    9. Proves de competències bàsiques cada dos anys, a finals d’etapa i a una mostra representativa: Per reforçar el seu valor de monitorització del sistema i de recollida d’informació rellevant per a la millora de les polítiques educatives, minimitzant la pressió sobre els centres i l’alumnat.

    10. Permetre que les proves internacionals puguin detectar les necessitats dels centres d’elevada complexitat: En el cas de PISA, comportaria doblar la mostra actual de centres participants, passant de 51 a 100 centres en l’edició 2025.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    alta complexitat bofill centres d'alta complexitat centres de màxima complexitat escoles d'alta complexitat Fundació Bofill
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleEl paper de les entitats en els projectes d’ApS
    Next Article Nou cinefòrum amb ‘Hedy Crilla, mestra d’actors’
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Opinió
    Infrafinançan l’escola pública i aquí no passa res

    maig 26, 2025

    crònica
    “Històries de l’escola”: una mirada sobre l’educació a Catalunya

    maig 6, 2025

    Anàlisi
    Combatent la desinformació als centres educatius: Experiències d’aula

    març 26, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}