Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    Feu-los llegir… Com?

    Josep Maria Turuguet Salgado
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La baixa inversió en educació a Catalunya llastra l’equitat i la innovació

    Pau Rodríguezoctubre 4, 20164 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    La inversió en educació a Catalunya està a la cua d'Europa
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Catalunya se situa literalment a la cua d’Europa i dels països desenvolupats en la inversió en educació respecte al PIB del país. L’any 2013 les diferents administracions que intervenen en l’educació a Catalunya –sobretot la Generalitat, però també Ministeri d’Educació i ajuntaments– van dedicar a aquest àmbit l’equivalent a un 2,8% del PIB, molt per sota del 5,25% de la mitjana de la Unió Europea i de la de l’OCDE (5,6%), per no parlar de països punters com Dinamarca, Canadà o Finlàndia, que superen folgadament el 6%.

    Les retallades dels últims anys, sumades a un sistema mai prou ben finançat, han conduït a aquests nivells d’inversió, que també estan molt per sota del 6% que es proposa la pròpia Llei d’Educació de Catalunya. Aquesta és una de les moltes conclusions sobre l’estat de l’educació a Catalunya incloses en l’informe Reptes de l’educació a Catalunya. Anuari 2015, una extensa publicació de la Fundació Jaume Bofill en la qual han participat més d’un centenar d’experts i que recull dades i propostes sobre aspectes clau del sistema educatiu català com les polítiques d’innovació educativa, la situació del professorat, el model d’escola inclusiva, les altes taxes d’abandonament escolar prematur o els nivells de segregació entre l’alumnat d’origen estranger.

    Inversió en educació en relació al PIB / Font: Anuari Fundació Bofill amb dades del Ministeri
    Inversió en educació en relació al PIB / Font: Anuari Fundació Bofill amb dades del Ministeri

    “Els resultats del sistema educatiu són força satisfactoris atenent els recursos que hi esmercem”, ha sintetitzat el director de la publicació, Josep Maria Vilalta. La despesa de la Generalitat en educació ha caigut en un 13,4% del 2009 al 2015, en conjunt 807 milions d’euros. Pel que fa al total de despesa educativa executada a Catalunya (aquí s’hi sumen les aportacions d’altres administracions, com el Ministeri o els ajuntaments), la reducció, en aquest cas fins a 2013, va ser de 1.157 milions.

    El 21% d’aquesta davallada ha afectat a programes pensats per a reduir l’equitat, com les ajudes al transport escolar (-18 milions d’euros), les ajudes a extraescolars (-6,8 milions), l’educació especial (-20,5 milions) o la formació d’adults (-7 milions), sempre segons dades extretes del Ministeri d’Educació. Aquí s’hi compten també els 177 milions d’euros de desinversió per part dels ajuntaments en polítiques educatives municipals.

    “Això suposa desarticular la part més sensible d’un sistema clarament infrafinançat en un context de crisi que ha multiplicat les necessitats socials”, sosté el sociòleg Xavier Martínez Celorrio, autor de la part de l’estudi que analitza l’impacte de la crisi en l’educació. Uns condicionants que no s’han traduït en un empitjorament global dels resultats acadèmics dels alumnes gràcies, segons Celorrio, al “sobreesforç del professorat”.

    Recuperar la inversió, sí, però amb quin objectiu?

    La gran majoria dels 12 aspectes analitzats per l’anuari reconeixen la baixa inversió en educació a Catalunya, però on s’hauria de destinar un hipotètic increment de partides? “No podem dedicar-nos a apedaçar el vell transatlàntic”, ha evocat el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín, en referència a que l’Administració no s’hauria de limitar a desfer el camí enfilat amb les retallades, sinó que hauria de garantir una “focalització” d’aquests recursos en programes d’igualtat d’oportunitats, de foment de la innovació i de formació del professorat, tres elements sovint menystinguts també en època de bonança. La inversió en formació permanent del professorat va caure de 51,3 milions d’euros a 29,7 del 2009 al 2013, segons les dades recollides a l’anuari. En I+D educativa es va passar de 3,5 milions abans de la crisi a zero, segons l’estudi.

    “Tenim milers de mestres a les escoles que necessiten orientació i actualització”, ha manifestat Vilalta, una opinió sostinguda també per Jordi Musons, director de l’escola Sadako i autor del capítol Reforma de l’educació secundària obligatòria, que ha assenyalat el “decalatge” existent entre “models globalitzats” adoptats per cada cop més centres –menys assignatures, més projectes transversals– i la formació específica que reben els docents a les facultats. També ha proposat Musons que caldria un major “acompanyament inicial”, així com un “procés de validació”, en la feina que fan els docents novells quan s’incorporen al sistema.

    Altres propostes recollides pels autors de l’anuari passen per enfortir els llaços entre el que és la formació del professorat, les innovacions que s’impulsen a través de la pràctica de l’aula i la recerca acadèmica de les universitats, un triangle pel qual hauria de passar la transformació educativa dels propers anys. En aquest sentit, l’anuari insta l’Administració a “empènyer la innovació a les escoles amb polítiques que li donin certa homogeneïtzació i que permetin arribar a escoles que no tenen tantes possibilitats de fer-ho”, en paraules de Vilalta. L’informe sosté que la Generalitat hauria de promoure recerca i avaluació sobre els models actuals de centres innovadors, incrementar l’autonomia d’escoles i instituts perquè puguin desenvolupar projectes singulars o vincular aquest canvis a la carrera docent.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    equitat finançament Fundació Jaume Bofill innovació inversió retallades
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Burquini?
    Next Article
    Actualitat
    Així serà la futura prova d’accés als estudis d’Educació Infantil i Primària
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Anàlisi
    Intel·ligència artificial: el que Silicon Valley no veu ni entén

    maig 5, 2025

    Actualitat
    Equitat i bretxa de gènere, assignatures pendents a la universitat

    maig 2, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}