Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La meitat dels alumnes se senten angoixats pels deures

    Daniel Sánchez Caballeromarç 29, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Fer els deures es converteix per a molts nens en una tasca tediosa que fomenta el rebuig cap al col·legi Foto: Cayusa
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Augmenten la desigualtat, allarguen el dia més enllà de les hores que suma una jornada laboral, generen pressió als nens, mals de cap als pares… Els deures escolars tornen a ocupar el centre del debat educatiu. Tenim un problema.

    No tot són aspectes negatius. A favor: ajuden a retenir coneixements i comprendre el que s’ha treballat a classe, milloren els hàbits d’estudi i l’actitud cap a l’escola, fomenten l’autodisciplina i la connexió entre família i escola.

    “Els deures són una pressió institucional cap a l’alumnat, poden arribar a baixar nota. Depèn del temps dels pares, la formació que tinguin, que sàpiguen transmetre aquests coneixements… És un tema que tenim tan interioritzat que ens sembla que és bo que els nostres fills estiguin a casa fent deures en lloc d’estar pel carrer, un missatge que no és l’idoni en absolut”, resumeix Jesús Salido, president de la Confederació d’AMPAS Ceapa, que està “en contra de tota activitat obligatòria fora de l’ horari lectiu”.

    Per contra, Felipe de Vicente, president de l’associació de catedràtics d’institut ANCABA, defensa el “treball personal” (“el terme deures és molt ranci”, diu), tot i que concedeix que podria estudiar-se la possibilitat que aquest es realitzés en horari lectiu, sobretot tenint en compte que Espanya està ja entre els països que més hores de classe té.

    Problemes d’estrès

    El de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha estat l’últim dels avisos que ha arribat per aquesta qüestió. Els nens a Espanya, diu aquest organisme, se senten “pressionats” pels deures. A totes les edats. Per sobre de la mitjana dels països analitzats. També se supera -en negatiu- la mitjana de països pel que fa a altres factors dels deures com les hores que s’hi dediquen de mitjana o la incidència d’aquestes tasques en l’accentuació de les desigualtats entre nens segons el seu origen social: als que vénen de famílies d’alt nivell sociocultural els afavoreix més, així que augmenta la diferència als seus companys d’origen humil.

    Un 34% dels nens i un 25% de les nenes de 11 anys se senten angoixats pels deures, segons l’OMS. Aquesta dada deixa Espanya en en el novè lloc entre els 42 països europeus i nord-americans que ha estudiat l’organisme. L’estadística només fa que créixer a partir d’aquesta edat. Als 13 anys les noies superen als seus companys masculins (55% elles, 53% ells). Als 15 les alumnes que se senten pressionades ja són set de cada deu; ells, un 60%.

    I aquesta pressió no és innòcua. L’OMS adverteix que es tradueix en estrès i que aquest “es caracteritza per un increment de comportaments que posen en risc la salut, més freqüents problemes de salut (mal de cap, dolor abdominal, mal d’esquena i marejos) i símptomes psicològics, com sentir-se trist, tens o nerviós”.

    Ceapa ha celebrat la publicació d’aquest estudi. En una nota, l’organització assenyala la pressió institucional, social i dels professors a les famílies que s’oposen als deures, i afirma que rep nombrosos comunicats de pares i mares que els reclamen que actuïn per acabar amb ells.

    Hores de deures, coordinació i currículum

    Una de les possibles causes d’aquesta pressió és que Espanya està entre els països que més hores de deures posa a la setmana, segons l’OCDE. Són sis hores de mitjana que se sumen a la jornada escolar, mentre que la resta de països n’hi dediquen menys de cinc. Els alumnes surten de les seves set o vuit hores dins l’escola, una jornada laboral completa, per encara haver de seure a casa un altre bona estona, com denunciava una mare en un vídeo que es va fer viral fa uns mesos, en què a diverses persones se’ls plantejava el dia a dia d’un nen sense dir-los que era un nen i pensaven que es tractava d’un executiu o un professional liberal.

    En el que coincideixen uns i altres és que un dels problemes amb els deures és que no hi ha coordinació entre els professors dels centres i que el currículum pressiona molt. El primer provoca que períodes d’escassa exigència s’alternin amb pics de gran demanda. El segon reforça el primer. “Hi ha massa assignatures”, sosté De Vicente. “Potser es podrien explorar els treballs personals en equip transversal, algun tipus de treball en el qual l’alumne coordini diverses matèries alhora”, proposa.

    Martín Gordillo, professor de secundària, afegeix que “en aquests temps és especialment valuós el temps i algunes famílies l’aprofiten per a l’educació a l’ombra, és a dir, les coses que l’escola no ensenya. Però el currículum cada vegada és més exigent i pressiona”. I posa com a exemple el sistema universitari de crèdits ECTS, “que sí que reconeix que cal un temps per a l’ensenyament i que tot ha de ser quantificat”. Un crèdit ECTS correspon a entre 25 i 30 hores de treball de l’estudiant, no només al temps de classe.

    El problema no és només espanyol. A França, els pares van arribar a fer una vaga de deures fa pocs anys. A Espanya, la mare que va realitzar el vídeo va aconseguir més de 200.000 signatures a la seva petició per a una racionalització dels deures. En alguns instituts, com el madrileny Mariano José de Larra, alguns pares van realitzar una iniciativa familiar. Els organismes internacionals ens estiren les orelles de tant en tant amb el tema. El problema hi és.

    Aquest és un article publicat a eldiario.es

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    angoixa Ceapa Deures estrès OMS
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleSempre amb la lluita
    Next Article
    Actualitat
    El Congrés dels Diputats debatrà la paralització de la LOMCE
    Daniel Sánchez Caballero

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}