Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » La tragedia de l’institut Joan Fuster, a la recerca de respostes

    Actualitat
    La tragedia de l’institut Joan Fuster, a la recerca de respostes

    Pau Rodríguezabril 20, 20154 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    L'accés a l'institut Jaume Fuster, aquest matí.
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L'accés a l'institut Jaume Fuster, aquest matí.
    L’accés a l’institut Jaume Fuster, aquest matí. / ENRIC CATALÀ

    La mort d’un professor d’institut a mans d’un menor de 13 anys a l’institut Joan Fuster de Barcelona, un cas sense precedents a Catalunya, ha impactat profundament en la comunitat educativa, que es pregunta ara què ha fallat. Quins són els mecanismes, si és que existeixen, que no s’han activat a l’hora de detectar una conducta com la del jove agressor. Les preguntes són moltes i, malauradament, les seves respostes sovint no són compatibles amb els ritmes de consum d’informació. Tot i així alguns experts assenyalen algunes eines que haurien d’ajudar a detectar transtorns de conducta: entre ells, una observació més acurada per part dels tutors, una relació més eficaç entre la família i l’escola o una major presència dels centres de salut en el sistema educatiu.

    Poques són les certeses, i amb precaució els psicòlegs i educadors consultats llancen algunes propostes, a la vegada que veuen els centres de Secundària poc permeables als problemes emocionals dels seus alumnes. “Quin és el nivell d’observació als centres? Els docents haurien de tenir temps per observar la vida dels nois i noies”, valora el psicòleg Jaume Funes, que recorda que sovint els instituts compten tan sols amb un professional psicopedagog per a tots els joves, a més del seguiment puntual dels Equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP), “més dedicats a l’orientació que a la prevenció”.

    Afirmar que potser en aquest cas ningú no ho hagués pogut prevenir no és incompatible, segons els experts, amb constatar les mancances dels centres d’ESO. Entre elles, “la soledat del mestre”, segons Olga Piazuelo, psicòloga i coordinadora del Grup de Treball de l’Adolescència en Crisi. “Els professors estan sols davant molts alumnes, els quals es troben en un edat d’esclat de la seva personalitat, i sovint sota molta pressió”, constata Piazuelo, que en aquest sentit considera que els centres s’haurien d’obrir més a la presència de psicòlegs que “ajudin a treballar dinàmiques amb els alumnes”.

    Les declaracions de la consellera, Irene Rigau, acompanyades de mostres de condol, han apuntat a que l’alumne agressor hauria patit un “brot psicòtic”. Rigau ha ressaltat que en els últims mesos no s’havia identificat cap comportament estrany del jove. I un altre cop assalta el dubte. Ningú ho podria haver detectat?

    “Hi ha situacions que són del tot imprevisibles, però també hi ha condicions objectives que ajuden a que aquestes terribles històries no succeeixin”, apunta Rosa Cañadell, exportaveu del sindicat USTEC-STEs. “El professorat està atabalat per l’augment d’hores, d’alumnes, de burocràcia i de normatives canviants i cada cop té menys temps per compartir les problemàtiques de l’alumnat”, constata. Amb molta més duresa, des del sindicat ASPEPC emmarquen aquest fet en un “problema de disciplina” derivat, segons asseguren, de la “impunitat” amb què queden “la immensa majoria d’agressions, verbals o físiques, al professorat”.

    Un altre dels elements que caldria reforçar en la prevenció d’aparents transtorns de conducta com el d’aquest alumne, sobretot per identificar-les i abordar-les a temps, és la relació entre la família i el centre. Novament Funes llança una pregunta: “Aquí caldria qüestionar-se quina era la relació de pares i institut, si els pares havien demanat ajuda al tutor o no”, pregunta, tenint en compte un context de Secundària en què el contacte amb les famílies sol ser molt més escàs que a Primària.

    En aquest sentit, Piazuelo, que treballa regularment amb adolescents amb diverses problemàtiques, afegeix que una de les mancances amb què sol topar és “la falta de límits en els joves”, un buit que haurien d’haver omplert les famílies “des de l’inici de la seva educació”.

    Respecte als suposats brots psicòtics, Piazuelo també subratlla que “ha de quedar clar que no tothom que pateix brots psicòtics té conductes agressives i molt menys com la d’aquest cas”. S’ha d’evitar assenyalar prematurament causes simplistes i estigmatitzadores com els transtorns mentals o inclús l’ús de les xarxes socials, apunten els experts.

    “A l’escola, a casa, amb els amics, a les xarxes, des de les institucions, els que estem convençuts del valor irrenunciable de la vida aliena, som responsables d’aportar recursos a l’educació, difondre’ls”, reflexiona la psicòloga social Dolors Reig al seu blog.

    Les conjunt de variables que han dut l’alumne del Joan Fuster a cometre el seguit d’agressions al centre s’aniran sabent al llarg dels propers dies. El focus dels mitjans de comunicació ja serà lluny de l’institut, però la comunitat educativa seguirà preocupada per potenciar els mecanismes que la previnguin de fets que esperen que siguin aïllats.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Un professor mort i quatre ferits per l’atac d’un alumne a un institut de Barcelona
    Next Article
    Opinió
    ‘Adéu, Barcelona’ o com la falta de places públiques et fa fora del barri
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}