Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’aplicació de l’ordre judicial d’introduir el castellà com a llengua vehicular en cinc centres educatius -en un 25% de les hores lectives- es farà efectiu el proper dilluns 16 de juny, segons fonts del departament d’Ensenyament. Aquestes quatre escoles i un institut, per tant, hauran d’impartir en castellà una assignatura més que la de llengua castellana, tot i que el més probable és que la seva aplicació s’acabi diluint almenys aquest curs, atès que la setmana del 16 de juny és la mateixa en què finalitza el calendari escolar 2013-2014. I ja se sap que en els últims dies de classe, sovint amb els darrers exàmens fets, l’activitat escolar es més relaxada.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va ratificar la seva decisió sobre aquest cas el 30 d’abril passat, donava a entendre que l’acatament del seu mandat havia de ser a partir del 2 de juny. Tanmateix, fonts del departament d’Ensenyament asseguren que la seva “interpretació jurídica” és que “el termini comença a comptar a partir de la interposició del recurs de cassació“. És a dir, que com que van presentar el recurs el dia 16 de maig, la seva aplicació hauria de ser a partir del 16 de juny.
Aquesta informació l’ha avançat aquest divendres el diari El País, que relatava com els directors dels centres afectats ja havien rebut les instruccions per part de la Generalitat d’aplicar el mandat judicial a partir del dia 16. El rotatiu també assenyala que el que no ha explicat encara Ensenyament a les escoles en qüestió és com s’haurà de dur a terme aquesta introducció del castellà.
L’estratègia de la Generalitat ha estat en els darrers mesos de dilatar l’acatament del mandat del TSJC per la via dels recursos. Les primeres interlocutòries, fruit de la demanda de cinc famílies d’aquestes cinc escoles, data de finals de gener. La Generalitat va recórrer-les, i veient que el TSJC es reafirmava en la seva posició el passat 30 d’abril, va presentar un recurs a instàncies superiors: el Tribunal Suprem.
Les escoles afectades són Mare de Déu del Roser (Barcelona), Escola Pia Sant Josep de Calassanç (Sabadell), Escola Pia Sarrià-Calassanç (Barcelona), Col·legi Sant Bonaventura Franciscans (Vilanova i la Geltrú) i l’institut Alba del Vallès (Sant Frost de Campsentelles). Aquest últim és de titularitat pública, i la resta pertanyen a la Federació d’Escoles Cristianes de Catalunya.