Al voltant d’un centenar de tècniques d’educació infantil s’han constituït en la Plataforma d’Interines TEEI de Catalunya, la qual s’ha començat a mobilitzar per demanar al Departament d’Educació que paralitzi la convocatòria de les que han de ser les primeres oposicions a aquests llocs de treball, que tot indica que són imminents. Dijous la Plataforma va presentar-se en públic a la seu de la Fapac i va anunciar l’inici de mobilitzacions. La primera serà una concentració dimecres 11 de desembre a les 18h a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Les seves integrants afirmen que “després de 15 anys treballant a les escoles públiques catalanes, el Departament ens vol deixar al carrer”.
La situació no és senzilla, segons reconeix Conxita Mañé, responsable de personal laboral de CCOO. Aquest i la resta de sindicats que formen part del comitè intercentres del personal laboral del Departament d’Educació fa anys que reclamen que es convoquin oposicions perquè les TEEI estabilitzin el seu lloc de treball. I en realitat s’esperaven de feia temps, perquè hi va haver uns acords de govern de 2017 i 2018 en els quals ja es va aprovar l’oferta de places d’ocupació pública per aquesta categoria professional.
Es convocaran 756 places, dels 883 llocs de treball de TEEI actuals, segons informa el Govern (xifra en la qual no està comptat el personal substitut). Els sindicats calculen que a les oposicions s’hi presentaran al voltant de 5.000 persones. I les integrants de la Plataforma TEEI consideren que aquest plantejament les deixa indefenses.
“Aquestes oposicions arriben tard, ens agafen a moltes amb 40-i-molts o més de 50 anys, havent de cuidar de fills o de pares després de la nostra jornada laboral, i el temari que estem veient ens sembla que supera de molt el que són les nostres funcions i el nostre perfil professional”, explica Sílvia Magriñà, TEEI a l’Institut Escola Antaviana des de fa 13 anys. “Ens sentim desvalgudes, fa molts anys que demostrem la nostra vàlua, en especial en aquells centres on hi ha molta rotació de mestres, i creiem que no mereixem aquest tracte”, afegeix.
Unes interines molt arrelades al centre
Les TEEI són mestres de formació, la major part tenen el grau superior d’educació infantil, però no són tutores. “La nostra funció –expliquen– consisteix a donar suport a les aules de P3, treballant colze a colze amb les mestres tutores, participant en l’elaboració de material didàctic i en l’observació del procés d’aprenentatge de l’alumnat per a la posterior avaluació. A més d’atendre’ls en les seves necessitats i acompanyar-los en el desenvolupament de l’autonomia personal”. La seva situació és certament anòmala: la major part d’elles no s’ha mogut mai de l’escola on va començar, per la qual cosa són unes interines molt arrelades al seu centre.
Les bases de la convocatòria encara no s’han publicat, ja que encara s’estan negociant amb els sindicats. “El que nosaltres estem demanant és que es facin unes proves objectivament avaluables i que facilitin al màxim que les persones que hi són les puguin superar, però hi ha d’haver unes oposicions o anem contra llei”, comenta Conxita Mañé, de CCOO.
Primer han de superar la prova, després es valoraran els mèrits i els anys treballats. El Departament informa que “el procés selectiu es portarà a terme mitjançant Concurs-Oposició, valorant-se en la fase de concurs, l’experiència professional, entre altres mèrits previstos en el VI Conveni col·lectiu únic de l’àmbit de Catalunya del personal laboral de la Generalitat de Catalunya”. “Si no aproven i la seva plaça s’adjudica a un aspirant que ha superat el procés selectiu, el seu contracte de treball s’extingeix, i les noves necessitats es proveiran amb els candidats que consten inscrit en la Borsa de Treball per aquesta categoria”.
Una excepció, com se n’han fet altres
El que demanen les integrants de la Plataforma TEEI és que en el seu cas es faci una excepció, com al llarg de la història ha passat amb altres col·lectius, i posen com exemple els mestres del CEPEPC o els docents de religió en centres públics. “Només fa falta voluntat política, no entenem que si durant 15 o 14 anys hem estat una excepció, ara no puguem ser també una excepció”, explica Sílvia Magriñà. La Plataforma recorda que, segons l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, qualsevol lloc de treball del sector públic ha de sortir a oferta d’ocupació pública “dins del termini improrrogable de 3 anys”, i que els seus no ho han fet en 15 anys.
A tot Catalunya hi ha al voltant de 1.870 grups de P-3, però no hi ha una TEEI per grup, sinó per centre, i sempre que tingui més d’una línia. Per això, diu Conxita Mañé que des de CCOO estan pressionant el Departament perquè, juntament amb les oposicions, es creïn més places de TEEI, a fi que les actuals professionals no es perdin la feina fins i tot si suspenen l’oposició. “Però és que nosaltres no tenim substitucions, a no ser que sigui una baixa de maternitat o una malaltia de llarga durada, o sigui que a la nostra borsa de treball hi ha molt poc moviment, i si jo estic a la borsa i en 20 dies no m’han cridat perdo tota la meva antiguitat i els meus triennis”, respon Sílvia Magriñà. “No és just que haguem de viure amb aquesta incertesa”, conclou.