Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La cinquantena de joves d’entre 18 i 22 anys que conformen l’Orquestra Simfònica de l’Esmuc, l’escola pública d’estudis musicals superiors de Catalunya, han sortit de gira internacional per primera vegada des que es va crear aquest centre, ara fa dotze anys. El tour consistirà en tres concerts, sota la batuta del director nord-americà Georges Pehlivanian: a Le Toquet, Brusel·les i París.
El conjunt es trobava aquests dies fent una estada al Touquet International Music Masters (TIMM), una trobada a la localitat francesa de centres d’ensenyament musical d’excel·lència i joves talents. europeus. En el marc d’aquesta estada hi realitzaran el primer concert, aquest divendres, juntament amb el projecte del Cor de Nens i Nenes d’Europa. L’endemà, dissabte, actuaran al Palau de les Belles Arts de Brussel·les, i el proper 4 de maig, a l’emblemàtica Església Saint Suplice de París.
“Després de picar molta pedra hem consolidat una orquestra capaç de sortir a l’estranger”, valora orgullós Josep Borràs, director de l’Esmuc, que destaca que “és molt difícil que una orquestra europea jove entri en circuits no juvenils”, en referència als concerts de Brusel·les i París. Tot i això, el director subratlla que ha de ser sobretot “una experiència de tipus pedagògic” per als joves integrants.
De fet, la breu gira serà la cirereta del pastís de dues setmanes intenses de formació que han dut a terme els joves de l’Orquestra Simfònica a Le Touquet. En aquesta trobada internacional els participants prenen part de classes magistrals, d’activitats diverses, de concerts… i no sempre d’orquestra, també de música de cambra, per exemple. En aquesta edició, el conjunt de l’Esmuc comparteix experiència amb les joves promeses del Conservatori de París i de la London Philharmonic Choir.
L’organitzador del curs de formació és el mateix director de projecció internacional Georges Pehlivanian, des de l’any 2012 director orquestral de l’escola superior d’estudis musicals de París. No serà la primera vegada, tanmateix, que els joves de l’Esmuc tractin amb aquest músic nord-americà, ja que Pehlivanian va ser convidat a dirigir el juny del 2013 el concert de formació del cicle Grans Conjunts de l’Esmuc.
A més de l’Orquestra Simfònica, l’escola compta amb altres grans conjunts, corresponents als diversos àmbits musicals que abraça la seva oferta formativa, com són la cobles en el cas de la sardana o la big band en els estudis de jazz.
Consulta la gira completa i les programacions dels concerts de l’orquestra:
Divendres 25 d’abril:
Palau d’Esports de Touquet. Le Touquet-París-Plage, França. 19 hores.
Programa:
Antonio Caldara. Il nome piú glorioso. Simfonia.
Mozart. Simfonia concertant per a violon i alto.
Mendelssohn. Simfonia núm. 3 en la menor “Escocesa”, op. 56.
Direcció a càrrec de joves directors d’orquestra inscrits en les classes magistrals de Georges Pelhivanian.
Fabien Waksman. Europa, una profecia. Estrena mundial. Dins del projecte Cor infantil d’Europa i amb la participació dels cors de Pas de Calais i St. Joseph d’Etaples, entre altres.
Direcció: Georges Pehlivanian.
Dissabte, 26 d’abril:
Palau de Belles Arts de Brussel·les. Brussel·les, Bèlgica. 20 hores.
L’Orquestra interpretarà el mateix programa del dia anterior.
Dissabte, 3 de maig:
Palau d’Esports de Touquet. Le Touquet-París-Plage, França. 20.30 h.
Programa:
Antonio Caldara. Il nome piú glorioso. Simfonia.
Mozart. Concert per a clarinet.
Mozart. Rèquiem.
Amb el London Philhamornic Choir i els solistes del conservatori de París.
Direcció: Georges Pehlivanian.
Diumenge, 4 de maig:
Església de Sant Sulpice. París. França. 16 hores.
Programa:
Antonio Caldara. Il nome piú glorioso. Simfonia.
Mozart. Simfonia concertant per a violon i alto.
Fabien Waksman. Europa, una profecia. Estrena mundial. Dins del projecte Cor infantil d’Europa i amb la participació dels cors de Pas de Calais i St. Joseph d’Etaples, entre altres.
Direcció: Georges Pehlivanian.