El debat sobre les beques menjador s’ha centrat sempre en l’accés a un àpat saludable dels alumnes… de Primària. ¿I els de l’ESO? Amb la progressiva implantació de la jornada intensiva als instituts –adoptada pel 86% de centres– són molt pocs els que mantenen un servei de cantines. Com que les classes acaben al migdia, sembla lògic que els escolars vagin a dinar a casa. ¿Però què passa amb els que no hi tenen ningú que els posi un plat a taula com cal? En molts casos han hagut de ser les entitats socials les que ho facin. És per això que el Parlament ha aprovat aquest dijous una moció que demana a la Generalitat que es reprengui el servei de menjadors dels instituts aquest mateix setembre.
Aquesta era una de les demandes d’una moció, presentada pel PSC, que també recull que el nou decret de menjadors –que s’està elaborant en l’actualitat i ha de substituir el vigent de 1996– hauria de contemplar aquest espai com un servei universal, hauria de concretar ràtios i acabar amb la precarietat dels monitors que acompanyen els nens i nenes. El text s’ha aprovat per unanimitat, però amb exepcions en alguns punts, com ha estat el cas de la coalició de Govern Junts pel Sí en el que feia referència a obrir menjadors escolars als instituts de Secundària el proper curs.
“Saben que això no es pot fer en tres mesos”, ha exposat Anna Simó (JxS). El que ha defensat la diputada és que tant aquesta com la resta de peticions es podran plantejar en el “procés participatiu” per elaborar el nou decret, en el qual ha assegurat que estan participant ja actors com les AMPA, els consells comarcals o les empreses proveidores. També ha defensat que a partir del ple d’emergència social celebrat fa un any es fa un seguiment per part de l’Administració local dels alumnes amb beca menjador que passen de Primària a Secundària per garantir-los l’àpat.
La resta de diputats, tanmateix, ha subratllat durant el debat parlamentari que és inacceptable que alumnes d’ESO es vegin obligats a recórrer als serveis socials i a menjadors socials per fer-hi un bon dinar. “Això té un impacte estigmatitzador sobre els infants, no és pot permetre”, ha alertat Esther Niubó (PSC). “Entenem que no és senzill, però exigim al Govern mesures per solucionar-ho”, ha reblat.
L’argument d’Ensenyament és que si els menjadors no han continuat és perquè “no hi ha hagut usuaris”, tal com va expressar Meritxell Ruiz dies enrere en la mateixa seu parlamentària. “En aquell moment [en referència al curs quan es va implantar la jornada intensiva] es va proposar fins i tot en algun consell comarcal un menú amb un preu molt més assequible i, per tant, que s’hi poguessin quedar més alumnes, però no va ser així”, reblava. Des del seu departament lamenten també que es posi el focus sobre el seu mandat quan històricament la majoria d’instituts ja tenien dues o tres tardes lliures a la setmana.
L’acció de les ONG: “¿Per què Primària sí i l’ESO no?”
L’institut Santa Eulàlia de Terrassa és un dels pocs que preserva el servei de menjador, però no el gestiona l’Administració, sinó que ho fa una entitat social del barri, Can Palet, amb el finançament de la Fundació Probitas (Grífols). “Per què a Primària tenen garantit el menjador i després, quan tenen 12 o 13 anys, ja no?”, es pregunta Josep Rodríguez, director de l’entitat. Aquest tall té la seva traslació també en beques menjador. Si actualment són més de 100.000 els infants beneficiaris d’aquesta ajuda per pagar el menjador, només 5.000 corresponen a alumnes de Secundària, segons fonts d’Ensenyament.
Al menjador del Santa Eulàlia hi poden anar tant els joves amb perfil de rebre beca (que hi van derivats per la integradora social) com els de famílies més benestants, que en el seu cas han de pagar el menú. “Intentem fugir de l’assistencialisme, perquè aquests nois i noies necessiten ser autònoms, així que el que fem és que són ells els que paren la taula i se serveixen”, explica Rodríguez. En acabat, a més, tenen fins les 17 h per fer reforç escolar. “Com que estem al mateix institut, els educadors de Can Palet tenim contacte amb els tutors”, valora el director de l’entitat, que es mostra convençut que aquesta ajuda arriba a influir en les seves notes.
El del Santa Eulàlia no és l’únic cas d’institut públic on una ONG es fa càrrec d’una cantina. Només amb el seu programa de finançament, Probitas garanteix set espais de menjador i lleure que arriben a uns 195 alumnes de municipis com l’Hospitalet, Granollers, Sabadell, Montornès del Vallès, Salt i la mateixa Terrassa.