Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Rebaixar un 50% el cost del cicle formatiu farà que les dones vulguem fer d’electricistes?

    Laia Rispau Osanznovembre 13, 20194 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    iStock
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    iStock

    Segons el nostre parer, aquesta mesura, que es concreta en l’Ordre EDU/185/2019, de 9 d’octubre, té algunes escletxes que ens porten a afirmar que no està pensada per a les estudiants sinó més aviat per solucionar altres mancances que sí que preocupen el Departament. Així, a l’Ordre hi podem llegir: “Aquesta acció positiva vol donar una resposta conjunta a tres factors: la poca demanda de places en alguns cicles, les necessitats de qualificació no cobertes del sector industrial, i afavorir l’interès de les dones per la formació professional en el sector industrial”.

    Perquè aquesta mesura fos considerada «una mesura d’acció positiva per a la igualtat de gènere», l’objectiu de la qual fos equilibrar la proporció d’homes i dones estudiants, hauria de ser aplicada a tots els cicles formatius on es pot observar un desequilibri per raó de gènere, independentment de si hi ha o no demanda. Fer-ho de manera inversa, com ha fet el Departament d’Educació, implica que l’objectiu no és pas corregir la subrepresentació d’un o l’altre sexe, sinó solucionar el problema de la manca de matrícula en determinats cicles formatius.

    Si no fos així, per què no s’apliquen mesures d’acció positiva per a la igualtat de gènere als cicles de la família de transport i manteniment de vehicles, i a alguns cicles de la família d’activitats físiques i esportives, on les xifres de dones matriculades també són molt baixes?

    Posem-nos en el supòsit que el Departament apostés realment per aplicar mesures d’acció positiva amb l’objectiu que la proporció d’estudiants homes i dones fos equitativa en els cicles en què és més desequilibrada. Com farien la selecció d’estudiants del cicle? S’ha establert una quota mínima per un sexe o l’altre? L’Ordre EDU/185/2019 que ens ocupa especifica que l’objectiu és aconseguir augmentar fins al 7% la presència de dones en els cicles en què ara és del 3 o 4%. Així doncs, el Departament estaria disposat a reservar per al sexe no representat un 7% de les places de tots els cicles formatius on es pot observar un desequilibri?

    Podem concloure que el Departament no s’està preocupant pas per la presència de dones en aquests cicles, sinó per la manca de persones matriculades.

    Per poder parlar d’una mesura d’acció positiva hauríem de trobar-nos davant d’un document més ampli: un pla d’igualtat aplicat als ensenyaments de formació professional, en el qual caldria que hi hagués una anàlisi de fons de quins són els factors que fan que qualsevol dels dos sexes no se senti interpel·lat ni motivat per cursar determinats estudis. En aquesta anàlisi hi haurien de participar estudiants i docents. Com que és fàcil de preveure que a l’hora de decidir quins estudis es cursaran hi juguen un paper fonamental tots els estereotips de gènere que es fixen durant la infància, el pla d’igualtat hauria d’especificar com en els estudis previs als cicles formatius es concreten plans estratègics basats en la coeducació per tal de combatre els estereotips que imposa el patriarcat.

    D’altra banda, i no menys important, és tenir en compte quines mesures estan prenent les empreses del sector industrial per tal de facilitar la contractació específica de dones en els espais fins ara ocupats majoritàriament per homes, per a la qual cosa és indispensable analitzar aquells elements que cal que canviïn per invertir aquesta dinàmica.

    En conclusió, proposar una rebaixa econòmica del cost de la matrícula de determinats cicles formatius com a mesura aïllada no és ni de bon tros una mesura d’acció positiva per a les dones. És allò que en diríem un pedaç administratiu amagat darrere d’un tecnicisme, utilitzat de manera parcial.

    Si realment volem dur a terme mesures d’acció positiva, cal que s’implementin en el marc d’un pla estratègic ampli que les contempli i que doni resposta a les qüestions de fons que hem plantejat.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Sobre els Itineraris d’Aprenentatge
    Next Article
    Entrevista
    “Els alumnes dormen menys del que haurien de dormir… a secundària, a primària i a infantil”
    Laia Rispau Osanz

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}