“L’educació és cos de tots. L’hem de fer entre totes, entre tots”. Sota aquesta premissa començava a caminar el 15 de gener del 2014 El Diari de l’Educació, amb el convenciment que “sense educació, els pobles mai no són lliures”. I així arranca el vídeo que es va presentar ara fa deu anys.
La llavor i l’ànima del Diari de l’Educació continua vigent perquè, com diu l’audiovisual, “volem construir una societat més justa a través de l’educació i una educació més justa amb la implicació de la societat”.
“Volem bones metgesses, bons polítics, bones mestres, bons músics, bones jutgesses, però sobretot, bones persones i ciutadans crítics”, dèiem. Perquè és un deure de la ciutadania, igual que és un dret exigir a les persones que ens governen amb quins criteris es decideix el nostre futur, i amb quins interessos.
I per transmetre aquest missatge vam comptar amb la generositat d’Irene Balaguer, mestra i presidenta aleshores de Rosa Sensat, el suport de la qual va ser determinant per posar en marxa aquesta publicació. Ens va deixar l’any 2018, i quedi constància del nostre etern agraïment. També apareixen persones que durant tots aquests anys ens han acompanyat amb els seus articles, com Jordi Mir, professor de filosofia moral i política a la UPF i la UAB, que va tenir l’amabilitat d’aparèixer amb la seva família. I el catedràtic Joan Subirats, que més endavant va ser ministre d’Universitats.
En aquella primera etapa estaven al capdavant del diari els periodistes Pau Rodríguez i João França, que explicaven, convençuts, que El Diari de l’Educació naixia per contribuir a construir l’educació del futur, amb la nostra millor arma: la informació. Docents, alumnes i famílies van participar també en aquest vídeo, per recordar totes les etapes i tota la comunitat educativa, i per dir que els drets humans, la infància, la inclusió, la llengua, la democràcia, la cultura i la cohesió social són cosa de tothom.
Abans i ara hem tingut el suport explícit de moltes persones i entitats que s’han fet subscriptores per ajudar-nos a fer aquest periodisme més lliure. Sense les subscripcions, el projecte seria inviable. Gràcies als qui heu confiat, als qui confieu i als qui confiareu en la nostra feina perquè penseu que val la pena apostar pel periodisme i l’educació. Per als lectors i lectores interessades, podeu fer-vos subscriptores, o bé regalar una subscripció, aquí.