Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Es parla molt aquests dies de la imatge d’un angoixant futur en què els robots ens prendran la feina, els éssers humans servirem per poca cosa i ens acostarem sense remei a un món molt semblant a la distòpia de Blade Runner, en lluita amb els replicants. Però aquest relat no deixa de ser fictici, i la societat del futur també pot tenir una cara molt més amable. Els robots podran ser els nostres amics. Així ho ha demostrat la iniciativa dels alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Roseta Mauri de Reus Robots socials, els teus nous amics, que ha estat un dels projectes tecnològics guanyadors als mSchools Student Awards celebrat al Palau de Congressos de Catalunya.
“Hem creat tres robots diferents, destinats a ajudar les persones de diferents edats. Un d’ells recorda a la gent gran quan s’han de prendre les pastilles i quines són, el segon ajuda els estudiants de Secundària a preparar-se la prova de Competències Bàsiques, i un tercer ajuda els nens més petits a adquirir hàbits com cordar-se les sabates o rentar-se les mans”, descriu el Joel, que forma part de l’equip guanyador en la categoria de ‘Comunitats sostenibles’ de l’assignatura App Education.
Una altra de les iniciatives premiades, en aquest cas a la categoria d’Inclusió, equitat i educació sostenible, ha estat Ka’ike de l’Institut d’Altafulla. Aquesta app parteix de l’objectiu de “conscienciar dels problemes al món”. A partir d’un mapa, apareixen diferents jocs associats a la manera de resoldre les problemàtiques més destacades de cada continent. “Com per exemple, la criminalitat a Amèrica Llatina, el desgel als pols o la desforestació a l’Amazones”, explica l’Adaia, una de les alumnes participants.
En total s’han premiat 24 projectes que han estat triats entre els més de 35.000 alumnes de 1.800 centres educatius que han participat al programa mSchools al llarg del curs escolar. Impulsat pel Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’associació d’operadors mòbils GSMA, el programa inclou l’assignatura App Education, una matèria que busca introduir el món digital a l’aula i acostar l’escola al món empresarial. “Els alumnes aprenen a programar, presentar els seus projectes, muntar la seva empresa, treballar en equip i treure el màxim potencial de cadascú”, assenyala Albert Forn, director de mSchools.
App Education rep a 4rt d’ESO el nom de Mobilitzem la Informàtica i a 3r d’ESO Apliquem la Tecnologia. També s’imparteix als Cicles Formatius, a Batxillerat i a Primària amb projectes específics d’introducció a la programació. Els equips premiats han estat guardonats amb una estada al mSchools TechCamp, uns campaments d’estiu tecnològics que es celebraran a finals de juliol.