Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Mireia Orgilés: «Els centres escolars són el lloc idoni perquè els nens i els adolescents rebin formació en gestió emocional»

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    Competències i resultats PISA. La pandèmia de l’educació. A Catalunya, i arreu

    Martí Teixidó

    La crisi de la professió docent

    Pedro González de Molina Soler

    Xus Martín: “En l’aprenentatge servei tothom suma”

    Ana Basanta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Un somni d’universitat cooperativa es materialitza a Cancun

    Actualitat
    Un somni d’universitat cooperativa es materialitza a Cancun

    João Françafebrer 10, 20146 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Socis d'UniCoop davant una pancarta de la cooperativa
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Socis d'UniCoop davant una pancarta de la cooperativa
    Socis d’UniCoop davant una pancarta de la cooperativa

    “Som crítics amb l’orígen de la universitat. La universitat té en la seva llavor un ideal utòpic que s’ha pervertit, però en ocasions resorgeix.” Ho diu Miguel Rendón, coordinador general de la Universidad Cooperativa Unicoop, una institució impulsada per professors universitaris a Cancun (Mèxic) que començarà a oferir formació superior el proper setembre.

    Rendón va estar a Barcelona el passat gener i es va reunir amb membres de la Universitat Popular Autogestionada de Catalunya (UPAC), un col·lectiu que a la llarga també aspira a crear la seva pròpia universitat, per compartir experiències i explicar l’origen i l’evolució del projecte mexicà.

    Les persones impulsores d’UniCoop estaven cansades i eren crítiques amb el model d’educació superior. “Vèiem que la universitat, tant pública com privada, no era part de la solució sinó del problema”, explica Rendón, professor d’economia i sostenibilitat. Amb algunes persones que compartien aquesta inquietud van posar en marxa l’Ateneo Popular Universitario, però una trobada amb un advocat especialitzat en cooperatives els va fer plantejar-se anar més enllà i crear la seva pròpia universitat.

    Una experiència democràtica

    Així, 24 professors universitaris van crear la cooperativa UniCoop. Rendón explica que tenien totes les condicions per fer-ho, “perquè nosaltres mateixos, els docents, érem la condició necessària perquè és formés la universitat”. “Vam estar un mes i mig debatent els estatuts i va ser una experiència molt maca, molt democràtica des del principi: 24 professors pensant com és la universitat ideal”, recorda.

    Per seguir amb aquest esperit democràtic, van optar per ser una cooperativa de consum, no de treball, ja que això permet que els estudiants també puguin ser socis i participar en la presa de decisions. Quan encara queden mesos fins que comenci el primer curs d’UniCoop, la universitat ja compta amb alguns socis estudiants, que dipositen moltes esperances en el projecte.

    Però la universitat cooperativa no vol ser només per a les persones que hi creuen simplement perquè comparteixen els seus ideals. “Les carreres són atractives per als estudiants encara que no s’interessin per al model cooperatiu”, explica el coordinador. Per als impulsors, una de les claus per atraure estudiants i fer el centre viable és obtenir el reconeixement estatal als seus estudis. Han hagut de dedicar mesos de feina als tràmits, però confien en que els plans d’estudis seran aprovats, ja que en la seva elaboració han consultat a una munió d’experts i hi han participat professionals que elaboren plans d’estudis per a universitats establertes.

    La importància d’oferir títols oficials

    “L’obtenció d’un títol és una garantia que permetrà als estudiants ingressar al mercat de treball, tot i que confiem que quan acabin s’adonin que no el necessiten, perquè els programes estan enfocats a l’emprenedoria social i a l’autoocupació”, diu Rendón. UniCoop començarà amb cinc carreres –les mínimes exigides a Mèxic per ser considerada una universitat–, una de cada àmbit de coneixement, però totes amb un accent social.

    La tecnologia haurà d’estar al servei de les persones, i per això ofereixen una enginyeria en ecotecnologia. També l’economia, que s’ofereix com una llicenciatura en productivitat i economia social. En l’àmbit de les ciències socials i jurídiques ofereixen una llicenciatura en desenvolupament local i autogestió comunitària i una altra en seguretat ciutadana i drets humans, en resposta a la violència i la corrupció que preocupen a la societat mexicana. L’agricultura que ensenyaran, serà, com no, ecològica. Finalment, els queda per desenvolupar un pla d’estudis de l’àmbit de la salut, que asseguren que haurà de tenir un enfocament de salut integral.

    Tot plegat sumarà un total de 150 assignatures que estan dissenyant entre 40 professors. “Tenim un enfocament molt pràctic, molt aterrat, i dediquem molts crèdits acadèmics a projectes comunitaris, que són multidisciplinars, amb gent de diverses carreres, perquè no ens agrada la idea de dividir el coneixement, sinó que busquem integrar-nos”, explica Rendón.

    Miguel Rendón durant la trobada amb la UPAC a La Ciutat Invisible
    Miguel Rendón durant la trobada amb la UPAC a La Ciutat Invisible

    Un projecte viable

    Quan se li qüestiona Rendón la viabilitat del projecte o si els estudiants voldran arriscar-se a estudiar en una universitat que tot just comença, es mostra molt segur. Els membres de la cooperativa han calculat que amb 80 estudiants al primer curs podran arribar a un equilibri econòmic. I a Cancun, la demanda d’estudis universitaris és alta. El cooperativista explica que cada any hi ha 6.000 titulats de batxillerat que no poden accedir a la universitat perquè a la pública hi ha molt poques places i la privada és massa cara.

    Una carrera completa a UniCoop costarà al voltant dels 200.000 pesos (l’equivalent a 11.000 euros; actualment estudiar a una universitat pública a Catalunya costa entre 7.000 i 20.000  euros), que segons Rendón “és quatre cops més que la pública i quatre cops menys que la privada”. A més a més, considera que ofereixen una formació de qualitat amb professors renomats, i assegura que “si altres universitats molt més comercials i mercantilistes han funcionat, confiem en que a nosaltres oferim quelcom de molta qualitat també ens funcionarà”.

    Pel que fa a les despeses, confia en els resultats del model cooperatiu: “Per a fer una universitat necessites moltíssims diners, per a les instal·lacions, per a contractar un equip de profesors que treballi durant un any en l’elaboració dels programes, però els diners paguen l’única cosa que tenim, el nostre treball”, assegura.

    Els socis hi han invertit moltes hores, però també veuen en la cooperativa una alternativa laboral. Tot i que el coordinador admet que cobraran al voltant d’un 15% menys del que cobren en les universitats públiques o privades on treballen o treballaven. Pel que fa a les instal·lacions han arribat a un acord amb una escola que funciona només en horari de matí per utilitzar les seves instal·lacions durant les tardes a canvi de cobrir les despeses que generin.

    Educació cooperativa

    A UniCoop l’únic requisit d’accés serà comptar amb el títol de batxillerat, perquè consideren que, tot i que el sistema educatiu té moltes deficiències, no volen posar barreres.  “És part de l’educació cooperativa que els estudiant més avançats ajudin els que ho necessitin, perquè de fet sempre s’ha fet així”, remarca Rendón. A més, per fomentar els valors cooperatius, el centre comptarà amb una moneda social, el CACAO, que recompensarà les hores de treball per a la cooperativa i permetrà el consum en el seu interior i que aquells estudiants que no puguin fer-ho amb diners puguin pagar els seus estudis.

    “No es tracta de democratitzar la universitat sinó de crear una universitat democràtica”, resumeix el coordinador d’UniCoop.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Cancun cooperativisme Mèxic UniCoop UPAC
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Joves sindicalistes europeus es reuneixen amb Angela Merkel i li expressen les seves preocupacions
    Next Article
    Actualitat
    El dia que a Stephen Hawking li van receptar deixar la cervesa
    João França
    • Website
    • X (Twitter)

    Periodista. Ex-redactor en cap de Catalunya Plural

    Related Posts

    Anàlisi
    Universitat i mercat

    juny 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}