Joves sindicalistes europeus es reuneixen amb Angela Merkel i li expressen les seves preocupacions

Aina Vidal, d'Acció Jove de CCOO, que va assistir en representació dels joves espanyols, explica què van expressar a la principal líder europea i quins van ser els seus compromissos.

João França
 
 
 

Angela Merkel

Angela Merkel

El passat dilluns, Aina Vidal, responsable d’organització d’Acció Jove, les joventuts de CCOO a Catalunya, es va reunir amb la primera ministra alemanya Angela Merkel, juntament amb representants sindicals dels joves de Grècia, Italia, Portugal, França, Lituània i Bulgària, i posteriorment amb la ministra de treball del país. Vidal va voler presentar a la principal autoritat europea la situació que viuen els joves a casa nostra i ens explica com es va desenvolupar la reunió.

Quin era el motiu de la trobada amb Angela Merkel?

Va ser una reunió demanda de la pròpia Angela Merkel, perquè tenia molt interès en saber la situació del programa de Garantia Juvenil arreu d’Europa, un programa de la Unió Europea que pretenia que totes les persones amb menys de 25 anys que estan a l’atur poguessin rebre en el màxim de quatre mesos una oferta formativa o laboral, però la partida aprovada i la seva aplicació ha estat molt insuficient.. La van organitzar els sindicats alemanys i ens van contactar perquè hi anéssim. Ella volia saber quina era la situació d’aquests països amb més atur, i la implantació de la Garantia Juvenil.

I la reunió es va centrar en això?

Nosaltres no anàvem a desaprofitar l’oportunitat de poder-li dir en directe que les seves polítiques d’austeritat estan enfonsant la nostra societat. És totalment contradictori intentar aplicar mesures com la garantia juvenil mentre segueixen aplicant polítiques d’austeritat i retallades, perquè mentre segueixin aquestes polítiques no es podrà crear ocupació.

Quina mena de problemes concrets li vau plantejar?

Li vam plantejar el problema de la immigració, perquè Alemanya és un dels principals destins dels joves que emigren d’Espanya. Les persones que estan arribant allà estan patint situacions de vulnerabilitat i també de racisme. S’estan trobant amb moltes situacions d’explotació i discriminació en aquests països receptors.

I va haver-hi resposta?

A tot el que tenia a veure amb política econòmica, austeritat, posava una cara de “sí, sí, és gravíssim i ho deveu estar passant fatal”, però no contestava a res, a cap de totes les qüestions que li vam plantejar. En canvi sí que va posar molt interès en tot el que tenia a veure amb la Garantia Juvenil i la seva implantació. Tenia un interès i un grau d’informació que em va sorprendre i que dubto que tingui cap dels nostres ministres, i per exemple va preguntar per casos molt concrets de dues empreses que estaven oferint formació dual a Espanya.

Quina és la situació de la Garantia Juvenil a Espanya?

Més enllà del finançament insuficient, el Govern de Rajoy va voler destinar els recursos a les empreses però des d’Europa se’ls hi va negar. Se’ls ha demanat un pla d’implantació i han presentat un pla d’emprenedoria que ja havien aprovat amb unes poques modificacions i ara mateix el projecte està encallat.

I hi haurà alguna mesura en relació a la Garantia Juvenil?

Davant l’evidència de que la majoria de països no estaven implementant la Garantia Juvenil, l’Angela Merkel es va comprometre a pressionar els diferents governs perquè hi hagués mesures de formació. També es va comprometre a que en cas que els resultats de l’aplicació del programa siguin positius, demanarà una segunda tanda de finançament. A més, nosaltres fa temps que demanem la creació d’un marc europeu per establir un acord per regular els mínims bàsics de què s’entèn per pràctiques laborals. La Garantia Juvenil parla de pràctiques però no estableix què s’entén per pràctiques i a cada lloc es fa una cosa i hi ha una situació de precarització. Va dir que li semblava bé, però l’endemà ens vam reunir amb la ministra de treball i no hi va estar d’acord.

Va fer alguna consideració respecte als polítics locals?

Es va mostrar molt sorpresa perquè li vam expressar que ens havíem trobat dos cops amb ella però mai amb el Rajoy o la ministra de treball Fátima Bañez. En aquest sentit es va comprometre a parlar amb els responsables dels diferents països per intentar desencallar el debat social.

Com valora la trobada?

El simple fet de que ella es mostrés interessada i la reunió es portés a terme és positiu i interessant, però en qualsevol cas em veig incapaç de valorar una reunió positivament amb Angela Merkel si no posa fi a les mesures d’austeritat, i si no hi ha un canvi de la situació que hi havia amb anterioritat a la reunió. Dependrà de quines mesures és prengui, així que caldrà veure, però en tot cas la valoro amb escepticisme.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*