Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué

    Defensar l’escola concertada és defensar Catalunya

    Joan de Santiago Bayona
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Vacances per a rics, vacances per a pobres

    Opinió
    Vacances per a rics, vacances per a pobres

    Carles Barbajuliol 11, 20144 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Carles Barba és Vicepresident  de la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai)

    Amb Sant Joan ha arribat l’estiu. S’ ha acabat el curs, comencen les vacances escolars dels nois i noies i amb elles un llarguíssim període fins el retorn a l’escola. Vuitanta sis dies, dotze setmanes. Tres mesos, una quarta part de l’any. Una immensitat.

    Cada vegada hi ha un major nombre de famílies conscients que aquest període té unes possibilitats educatives enormes i que no només es tracta de “solucionar” el problema de què fem amb els fills, ja sigui amb el “recurs dels avis o del poble”, sinó que es tracta de buscar el millor per a ells i el seu desenvolupament.

    El problema de fons és que el finançament de les activitats de lleure a l’estiu depèn del pressupost familiar i per tant, el seu accés està limitat, o directament vetat, per a una gran part de la població.

    El Síndic de Greuges ho advertia el passat sis de juny en un extens i contundent  informe presentat al Parlament sobre el “Dret al lleure educatiu dels infants”, acompanyat de les entitats que treballem en l’àmbit de l’educació en el lleure i  l’esport a Catalunya. Aquest dret no està garantit per a molts infants.

    El lleure educatiu un dret dels infants pel seu bon creixement

    L’informe  recorda que l’article 31 de la Convenció internacional sobre els drets dels infants, que enguany celebra el seu 25è aniversari, estableix el dret al joc, el lleure i l’esport dels infants. També senyala que tant l’Estatut com les lleis d’Educació i d’Infància de Catalunya  incorpora l’obligació dels poders públics tant per establir les condicions de qualitat en que s’han de desenvolupar les activitats com per garantir-ne l’accés de tota la infància.

    Ribó ha explicat aquests dies que diversos estudis de referència, d’àmbit local i internacional, i les opinions dels experts indiquen la importància educativa del lleure. Que l’educació no és exclusivament allò que passa a l’aula i que els espais no curriculars, tant dins com a fora de l’escola, són decisius en el creixement, l’aprenentatge i l’educació dels infants. Paradoxalment, la major part de recursos i de polítiques públiques se centren en el que passa dins l’aula.

    El Síndic ha recordat que els poders públics tenen l’obligació de garantir-ne l’accés de tothom i ha emplaçat les administracions a prendre bona nota d’aquest fet. L’informe acaba amb un paquet de recomanacions per a desplegar estratègies i així garantir la qualitat i l’equitat en l’accés al lleure  per a tots els infants.

    Una nova desigualtat, una nova escletxa social.

    Però l’informe del Síndic senyala una cosa encara més greu. Avui, més encara amb la crisi, és el lleure on es produeixen les majors desigualtats. En aquest espai s’està generant una nova dualitat i una nova escletxa social entre els infants.

    Els infants socialment afavorits tendeixen a participar més en les activitats de lleure. L’informe constata que, per classe social, la distància en la participació a les activitats extraescolars entre els grups ocupacionals més ben posicionats i els menys ben posicionats és de més de 30 punts percentuals.

    En el cas de l’estiu, ho estem constatant, atès el volum i el cost de l’activitat, aquesta escletxa encara es fa més gran i es consolida una nova tendència: hi ha vacances per rics i vacances per pobres.

    Polítiques socials i la paradoxa de generació de nous guetos

    Com és conegut, les administracions públiques i moltes entitats com la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) hem activat nous dispositius per tal de donar resposta a les noves necessitats, algunes d’elles especialment per atendre les alimentàries bàsiques. Campanyes i estratègies per a garantir l’accés de tothom.

    Ens trobem però amb la paradoxa que determinades polítiques públiques, amb la voluntat de facilitar l’equitat, generen efectes contraris i fomenten i consoliden espais de desigualtat. S’ha generalitzat per exemple,  la pràctica en molts ajuntaments d’atorgar beques pels casals d’estiu i denegar alhora les de colònies o campaments, amb l’argument de l’eficiència econòmica.

    La conseqüència és que els infants de famílies que es troben en situació precària no van de colònies mentre que aquells que es troben en una situació benestant tindran l’experiència educativa de conviure i gaudir d’un nou entorn natural i unes activitats impossibles a la ciutat.

    Curiosament, els campaments i les colònies s’han convertit en un producte de luxe. Comença a ser massa freqüent que hi ha companys del grup que es queden al casal i la resta marxen de colònies, de campaments o d’intercanvi. Cal estar atents en les polítiques socials de no generar nous guetos i consolidar les desigualtats.

     

     

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Educar en la solidaritat: riscos i oportunitats del nou Servei Comunitari
    Next Article
    Actualitat
    Consulta les notes de tall: medicina, ADE i psicologia, els graus més demanats
    Carles Barba

    Related Posts

    Opinió
    L’educació en temps de pobresa

    juny 16, 2025

    Opinió
    Adolescence: lleure educatiu per combatre l’alienació juvenil

    juny 13, 2025

    Opinió
    El que la IA em va ensenyar

    juny 12, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}