Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Aterra ‘Nushu’, una ‘app’ per apropar la informació d’actualitat a la infància

    Redacciósetembre 22, 20174 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    L'extraterrestre 'Nushu'
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    És un extraterrestre que acaba d’aterrar al nostre planeta amb una missió: conèixer els humans i explicar-ho als seus. Per això, cada setmana els envia un informe on hi consta l’actualitat internacional que passa arreu del món. El seu nom és Nushu.

    Aquesta és la base sobre la qual s’assenta un nou projecte periodístic per apropar la informació d’actualitat a nens i nenes de 8 a 12 anys en català, castellà i anglès. L’ha impulsat la periodista i professora de la UPF Eva Domínguez. Consisteix en una ‘app’ de realitat augmentada per a dispositius mòbils que famílies i escoles es poden descarregar, i que setmanalment incorpora les ‘missions’ de Nushu amb la notícia més destacada.

    La versió per a famílies es promocionarà des d’aquest dissabte a través del suplement Ara Criatures, mentre que la pensada per escoles ho farà amb El Diari de l’Educació en les properes setmanes.

    Cada setmana, en Nushu, a més d’explicar una notícia d’àmbit internacional, com podria ser el terratrèmol a Mèxic de fa uns dies o les novetats sobre canvi climàtic, també demanarà als joves lectors que l’ajudin a recaptar més informació sobre cada notícia. Una de les particularitats del projecte, segons Domínguez, és que amb la realitat augmentada l’app convida els nens i nenes a interactuar: la narració de les notícies va acompanyada sovint de diàlegs i jocs.

    Domínguez espera que en les pròximes setmanes aparegui també una aplicació per al seu ús en escoles. Però han de realitzar alguns ajustos després d’haver provat en algunes aules com funcionava i la manera en què les i els docents podrien utilitzar l’aplicació.
    En qualsevol cas, mitjançant l’animació i el 3D, a més d’amb els jocs que el personatge planteja, l’objectiu és que es fomenti el sentit crític entre els menors, així com el costum d’investigar més enllà de la informació que se’ls facilita. Una experiència “superentretinguda” amb la qual realitzar el difícil exercici de comptar algunes notícies a nens i nenes.

    Periodisme per a nens i nenes

    Tot i que el projecte és nou, ja hi ha experiència, tant a Espanya com a l’estranger, sobre periodisme dedicat als infants. Domínguez apunta a França com el principal exemple de capçaleres que aposten per adaptar notícies d’actualitat al públic infantil, però també cita el servei d’informatius de la BBC per a nens o experiències a Mèxic. A Catalunya, l’experiència de més trajectòria, 16 anys, és el telenotícies InfoK de TV3.

    “El mercat existeix, però està molt atomitzat”, assegura Domínguez. Per això, l’aposta que han fet amb Nushu és un projecte internacional, amb el suport d’una beca de Google, i que surt des del seu inici en tres idiomes (català, castellà i anglès). Creu Domínguez que ara per ara hi ha més sensibilització cap a la informació per una globalització que s’ha apropat tota la societat esdeveniments abans molt llunyans.

    A més, “nenes i nens tenen més accés a la informació”, explica, ja sigui a través de la televisió o d’internet. “El problema és que necessiten”, assegura Domínguez, “tenir una major quantitat de context per comprendre el que veuen i senten, a més d’un llenguatge adaptat”

    La revista Per Què

    Igual que el curs passat, també aquest la revista setmanal Per Què torna a apropar la informació d’actualitat més rellevant al públic més jove. Respon a l’aposta de la Fundació Periodisme Plural, editora d’El Diari de l’Educació, per la informació veraç i seriosa per a nenes i nens.

    Per a Josep Carles Rius, president de a Fundació, “internet ha fet possible la conquesta d’un dret fins ara teòric, el de la llibertat d’expressió”, en fer possible que totes les persones accedeixin i emetin a una gran quantitat d’informació. “Però, al mateix temps, aquesta multiplicació fins a l’infinit de missatges pot generar el caos”, afirma. “Per tot això, el periodisme és més necessari que mai. Cal que darrere d’una notícia hagi un periodista que l’expliqui, que l’verifiqui, que l’contrast”.

    La revista Per Què es un espai on, en paper i en digital, es publiquen setmanalment notícies pensades per a joves de 12 a 14 anys sobre l’actualitat catalana i global.

    “Si el caos informatiu ja afecta als adults”, prossegueix Rius, “encara més a nens i adolescents. Per això és molt important obrir espais de credibilitat ‘que informin amb garanties del que passa. I, especialment, que expliquin per què passen. Això és el que intentem cada setmana amb la Revista Per Què. La nostra voluntat és que es converteixi en una eina pedagògica més per portar el periodisme a les aules”, afirma.

    En el seu primer número del curs, tornarem enrere per parlar dels atemptats de Barcelona del passat 17 d’agost. Un recull d’articles per intentar donar resposta a una pregunta impossible de respondre fàcilment: per què?

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Els centres de recerca catalans denuncien caos per fer els pagaments del dia pel bloqueig d’Hisenda
    Next Article
    Actualitat
    ‘No oblidem!’, reportatge a la Revista Per Què
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}