La campanya internacional que reclama boicot, desinversions i sancions a Israel fins que compleixi els drets humans ha trucat aquest dijous a les portes de la secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, a qui es demana que trenqui tots els llaços acadèmics que manté amb el Govern israelià i, en aquest cas, amb les seves universitats. Des de la campanya BDS catalana portaven setmanes demanant una reunió amb el secretari Antoni Castellà, però en veure que no obtenien resposta desenes de persones han irromput avui per sorpresa a la seu de la secretaria, a la Via Laietana de Barcelona, on s’han concentrat fins que tres representant del Govern han accedit a reunir-s’hi.
“No volem ser còmplices de les polítiques de colonització i apartheid a què se sotmet el poble palestí des del Govern israelià”, explicava Laura Haurie, una de les portaveus de la campanya i professora de la UPC. Segons els activistes, les universitats israelianes no són alienes al conflicte entre Israel i Palestina, perquè denuncien que en molts casos financen investigació i desenvolupament en armamentística. L’acció d’avui s’emmarcava dins el 66è aniversari de la Naqba -l’èxode palestí-, i l’impulsava la campanya Negocis Ocults -dins la qual hi ha BDS Catalunya-, amb el suport de diverses ONG.
Els representants de l’acció que s’han reunit amb el gabinet de Castellà n’han sortit al cap d’una hora amb el compromís d’una nova trobada amb el secretari el proper 4 de juny. Les seves demandes eren concretament tres: que hi hagi més transparència pel que fa als acords assolits en l’àmbit acadèmic entre els Governs català i israelià, que no es col·labori amb centres que tenen algun paper en l’ocupació de terres palestines, i que no vagin a parar diners públics de la Generalitat a centres universitaris i de recerca ubicats dins de zones ocupades.
Aquesta última demanda -que no vagin a parar fons públics a institucions emplaçades en territori ocupat- no és exclusiva dels activistes catalans, sinó que forma part del programa europeu d’investigació científica Horizon 2020, acordat pels països de la Unió Europea i també per Israel. Des de BDS Catalunya assenyalen que el sistema universitari israelià inclou centres com la Universitat d’Ariel, ubicada en un assentament, i demanen un compromís de la Generalitat de que ni directament ni indirecta hi vagin a parar diners. És la mateixa clàusula que recentment Alemanya va posar al Govern israelià per renovar les concessions a empreses d’alta tecnologia i la cooperació amb centres de recerca.
Entre els acords de col·laboració a Catalunya, destaca el conveni entre la Universitat de Vic (UVic) i la Universitat de Haifa i el Rambam Health Care Campus. Aquest acord es va donar a conèixer poc després de la visita oficial a Israel d’Artur Mas, acompanyat del conseller Mas-Colell i el secretari Antoni Castellà, entre altres, en un desplaçament que tenia com a objectiu teixir llaços en matèria d’innovació i recerca entre països.
La Generalitat considera Israel un model i referent mundial en I+D, fet que els activistes que han ocupat aquest matí la seu d’Universitats no neguen, però consideren que mantenir-hi acords al nivell que sigui -en aquest cas acadèmics- equival a donar legitimitat a les seves polítiques. No ho han inclòs a les seves demandes avui, però el que demanen des de BDS Catalunya és un boicot a tots els nivells institucionals d’Israel.
Aquesta campanya compta a Catalunya amb el suport de 300 professors universitaris -entre ells, 50 catedràtics-, que van signar-ne el manifest juntament amb més personal d’administració i serveis i sindicats docents. A nivell internacional la campanya ha rebut mostres de suport com la d’Stephen Hawking, que es va negar a impartir una conferència acadèmica a Israel, o de l’Academic Studies Association dels Estats Units.