Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest dimecres no hi ha classes de filologia anglesa a la UB. El Consell de Departament de Filologia Anglesa i Alemanya ha acordat susprendre les classes del grau d’Estudis Anglesos i les assignatures de llengua i literatura anglesa del grau de Llengües i Literatures Modernes per protestar per la manca de professorat. El curs 2014-2015 ha començat amb dotze grups sense docent assignat, denuncien.
“Malgrat que el departament de filologia anglesa i alemanya pateix una mancança crònica de professorat permanent i no permanent la UB no ha volgut donar continuació als contractes de professorat lector que finalitzaven”, diuen en un manifest. Asseguren que durant els últims tres anys 4 professores d’estudis alemanys i anglesos amb l’acreditació corresponent i “trajectòries acadèmiques impecables” no han pogut continuar la seva carrera acadèmica prevista.
En vies de sol·lucionar-se
Els docents denuncien una manca d’interès per part del Vicerectorat de Professorat, ja que, explica el manifest, la direcció del departament hi va contactar per denunciar la mancança el 29 d’abril i el 22 de maig per tal de sol·lucionar la problemàtica abans de l’inici de curs. El director del departament, Bill Philipps, explica que finalment s’ha pogut reunir amb el rectorat després que La Vanguardia avancés la convocatoria de protesta aquest matí i que el conflicte està en vies de sol·lucionar-se.
Philipps apunta que, en tot cas, “aquesta jornada informativa és només per avui, perquè no volem perjudicar els estudis dels alumnes, que com sempre són els més perjudicats”. Actualment segueixen havent-hi vuit grups sense docència assignada i el professorat ajunta diversos grups per evitar que els i les estudiants es quedin sense classe.
Plantilla precària
Per altra banda, el manifest del consell de departament emfatitza la precarietat del professorat. “Entre una plantilla de 55 professors d’estudis anglesos només 18 són permanents. Dels 37 professors no permanents, 29 són professors i professores associades que cobren entre 200 i 480 euros al mes”, apunten.
Philipps assegura que per complir amb les necessitats del Departament caldria contractar entre tres i vuit professors. “El professorat associat contractat té l’obligació d’acreditar que té una feina fora de la universitat i té diversos nivells de dedicació per compaginar-ho”, explica. “Poden fer entre un i tres grups i en qualsevol dels casos cobren molt poc”.
Manca de professors també a la Facultat d’Educació
La Facultat d’Educació de la UB va començar el curs amb una mancança de 200 professors –un 30% del total– que va deixar moltes assignatures sense docència. El motiu d’aquest inesperat ajornament són, segons la universitat, les complicacions burocràtiques, derivades de la contractació de cop dels 200 associats per a l’actual curs 2014-2015 a la facultat de nova creació. La UB va justificar que aquesta vegada, a diferència de cursos anteriors, ha estat el deganat d’Educació l’encarregat del procés de selecció del professorat vacant, mentre que abans ho feia el vicerectorat de professorat de la universitat.
La problemàtica es va arrossegar durant dues setmanes i el compromís del centre amb els estudiants va ser resoldre-ho fins aquest dilluns.