Tenen menys de 25 anys i estan abandonant les classes i prenent els carrers arreu d’Europa per fer sentir la seva veu cada divendres en contra del canvi climàtic. Són el moviment Fridays for future, organitzat per joves de manera espontània per reclamar canvis per combatre l’escalfament global, ja que – com es pot llegir a les seves pancartes – seran les generacions futures les que més el patiran.
A Catalunya, les concentracions estudiantils dels divendres van començar a Girona. Fa sis setmanes, tres estudiants universitaris es van concentrar davant de la delegació de la Generalitat i la setmana passada ja n’eren una cinquantena. A Barcelona, el moviment es va donar a conèixer divendres passat i a Tarragona ja treuen el cap a través d’un perfil d’Instagram que anima als estudiants a unir-se a la vaga pel clima convocada pel 15 de març.
Seguint els passos de Greta Thunberg
“Un dia, mirant Instagram, vaig veure un vídeo i em vaig dir: “Saps què? N’estic farta, vull actuar, vull fer alguna cosa'”. L’Aitana Ralda estudia primer de Batxillerat i és una de les 200 joves del moviment Fridays for future que va sortir a manifestar-se a la plaça Sant Jaume de Barcelona el divendres passat.
El vídeo que va veure era d’una altra noia de 16 anys, que des de l’agost se salta les classes cada divendres i es planta davant del Parlament suec per cridar l’atenció sobre el canvi climàtic. És la Greta Thunberg, qui ja s’ha convertit en una activista global. El desembre passat deia en un discurs a la Cimera del Clima de Katowice: “dieu que estimeu als vostres fills per sobre de tot, però els hi robeu el futur davant dels seus ulls”.
Després d’escoltar el missatge de l’adolescent sueca, l’Aitana va decidir prendre la iniciativa i posar-se en contacte amb altres joves catalans que també es volguessin mobilitzar. I els va trobar, ja que fa només dues setmanes es va crear la plataforma Unim Forces, formada per grup d’alumnes d’instituts i d’universitats que es van conèixer a la Marxa pel Clima celebrada el passat novembre.
“Volem un futur” és el principal reclam dels joves
La força del moviment rau en el fet que siguin els joves els qui portin la veu cantant, tot i que els qui tenen el poder de prendre les decisions són adults. “Nosaltres com a joves no podem canviar la política, però transmetem la imatge d’urgència, ja que ho patirem en primera persona”, diu Estrella Claramunt, portaveu d’Unim Forces.
Per això, entre les seves consignes cridades a la concentració i les seves pancartes – fetes a mà sobre cartó reciclat – es podien llegir o escoltar missatges i proclames com ara “volem un futur”, “no tenim planeta B”, “respecte per les que venim” o “la millor herència és la vida”.
“Volem la declaració d’estat d’emergència climàtica, i això implica reaccions polítiques i ciutadanes”, diu Estrella Claramunt, portaveu d’Unim Forces. “Cridem a la ciutadania a canviar els seus hàbits de consum, a replantejar-se el sistema, a posar el medi ambient com una prioritat; i als polítics a canviar les lleis per no facilitar a les empreses seguir contaminant”, afegeix Claramunt.
Del boca orella a les stories d’Instagram
Si aquest moviment s’ha organitzat tan ràpidament és sobretot gràcies a les xarxes socials. Tot i que hi ha gent involucrada de diverses entitats, com ara el Grup d’Estudiants en Acció, l’Associació d’Estudiants Progressistes, d’Ecologistes en Acció o de Joves d’Esquerra Verda, la difusió principal es fa a través dels perfils individuals dels activistes a Twitter i Instagram.
“Vaig publicar una story a l’Instagram sobre el moviment i em va anar responent la gent. A mesura que reunia gent de diferents instituts els demanava que ho anéssim ampliant a amics d’amics i gent que li pogués interessar, i ara ja som una seixantena de joves de Batxillerat”, explica l’Aitana.
El perfil d’Instagram de Fridays for Future Barcelona també ha sigut imprescindible i, amb poc més d’una setmana de vida, suma més de 800 seguidors. Ja s’hi pot llegir una nova crida a concentrar-se aquest divendres a la plaça Sant Jaume per “reclamar la ben necessària justícia climàtica i intergeneracional per aturar el desastre que fa tants anys que construïm”.