Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La FaPaC acusa Educació de falsejar les dades de la preinscripció per “seguir afavorint l’escola concertada”

    Víctor Sauraabril 3, 20194 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    La presidenta de la FaPaC, Belén Tascón, a la roda de premsa
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La FaPaC eleva encara més la seva crítica al Departament d’Educació, al qual no només acusa d’afavorir l’escola concertada, sinó de “publicar dades falses en documents públics” per camuflar aquesta política, un fet que qualifica de “molt greu, ja que la transparència i la veracitat de la informació pública és un dels pilars fonamentals de qualsevol democràcia”. En una roda de premsa oferta aquest matí, la seva presidenta, Belén Tascón, ha assegurat que tant en el cas de P3 com de 1r d’ESO s’observa una “clara intencionalitat” per part del Departament de traspassar alumnat que podria anar a l’escola pública cap a la concertada.

    La FaPaC fonamenta la seva acusació d’opacitat i falsificació de dades en el fet que les xifres oficials sobre l’oferta de grups de P3 en l’escola pública no coincideixen amb les que l’entitat ha obtingut a través del portal de transparència de la Generalitat. Ni les que es van difondre fa un any, l’abril de 2018, ni les de la roda de premsa del 25 de març. A això hi afegeix el fet que en aquestes darreres dades el Departament va excloure les ZER (Zones d’Escolarització Rural), malgrat que sempre s’havien inclòs, la qual cosa dificulta encara més l’anàlisi comparatiu.

    Per la FaPaC, en tot cas, a partir de les dades del portal de transparència, s’observa que aquest curs comença amb 15 grups menys de P-3 de com es va tancar el curs passat (2.116 grups, mentre que l’oferta final del passat van ser 2.131), mentre que en el cas de l’escola concertada s’ofereixen 986 grups, 44 més que els que es van acabar omplint l’any passat (942), si bé l’oferta inicial de la concertada el curs 2018/19 va ser pràcticament idèntica a la d’aquest any. Per Tascón, hi ha una voluntat de “col·lapsar el sistema públic” per “forçar el traspàs” d’alumnes cap a l’escola concertada. “Els grups de l’escola concertada no s’omplen, però es tornen a ofertar, mentre que a la pública quan es tanca un grup ja és per sempre”, afirma la presidenta de l’entitat de famílies.

    L’Observatori de Dades de la FaPaC ha comparat també les dades de natalitat dels últims nou anys amb l’evolució dels grups de P3 públics i concertats. Hi ha hagut una baixada de la natalitat, admeten, que explicaria el tancament de grups de P3 (el curs 2011-12 van entrar a P3 a Catalunya 20.050 infants més dels que ho faran el curs vinent), però en el mateix període han desaparegut molts més grups de P3 públics (545, el 20,48% dels que hi havia nou cursos enrere) que concertats (125, l’11,25%). Per Tascón, això demostra que “la caiguda demogràfica l’està absorbint de forma molt majoritària el sistema públic”.

    Planificació deficient a la secundària

    Pel que fa al 1r d’ESO, la FaPaC no ha trobat tantes incoherències entre les dades subministrades per les diverses fonts oficials, però considera també que el Departament no està fent tot l’esforç que caldria per revertir el conegut fenomen de l’alumnat que fa la primària a la pública i amb el canvi a l’etapa secundària es passa a la concertada. A banda, acusa el Departament de mala planificació, ja que, assegura, l’oferta de grups de 1r d’ESO públics per al curs vinent (1.961, que són 39 més que el curs passat) pot absorbir els 54.914 alumnes que aquest curs van començar 6è de primària en un centre públic (amb una ràtio de 28 alumnes per grup), però no té en compte que al llarg del curs es genera una matrícula viva, que es preveu que sigui de 2.849 nous alumnes de 6è. Per absorbir aquesta matrícula viva, assegura la FaPaC, caldria afegir 102 grups nous a l’oferta de 1r d’ESO per al curs vinent, i com que no hi són això provocarà que un nombre considerable d’alumnes es passin a la secundària concertada, on s’han previst 59 grups més (en total, 965) dels que avui són necessaris (906).

    La FaPaC també ha volgut remarcar que els 39 grups públics nous de 1r d’ESO són sobretot conseqüència de la creació dels 25 instituts escola anunciats pel Departament, però ha posat en dubte el criteri amb el qual s’estan creant, i si són un model útil per combatre la segregació escolar o si, per contra, la perpetuen. “No és que no hi estiguem d’acord, però ens genera molts interrogants, en especial si la seva planificació són fruit de grups de famílies que tenen la capacitat de pressionar o si s’han tingut en compte les necessitats de tot el sistema”, ha dit Tascón.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    AFFAC Preinscripció Preinscripcions escolars
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Entrevista
    “L’escola no importa, per això no li hem donat els recursos que necessita”
    Next Article
    Actualitat
    Vint-i-quatre anys exercint el dret de participació dels infants
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Opinió
    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    maig 19, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}