El secretari d’universitats i recerca Antoni Castellà s’ha reunit aquest dimarts amb una delegació de No Més Complicitat amb Israel després que el passat 15 de maig ocupessin la seu de la Secretaria per reclamar boicot, desinvercions i sancions (BDS) a Israel fins que no compleixin els drets humans. La plataforma demana que es tallin relacions institucionals amb l’Estat d’Israel i, especialment, amb centres de recerca que es trobin en territori ocupat o investiguin amb fins militars. En això últim el secretari hi ha estat d’acord.
Castellà afirma que no permetrà cap acord per a projectes vinculats amb l’ocupació israeliana de Palestina, segons han explicat els activistes després de la reunió. El secretari va entregat al col·lectiu còpia dels acords signats amb quatre universitats israelianes durant la visita institucional del Govern de la Generalitat el passat novembre. Castellà ha assegurat que cap dels acords inclou la col·laboració amb centres de recerca i universitats situades en territoris ocupats, així com ha negat que estiguessin vinculats amb la recerca directa en l’àmbit militar i de seguretat.
El responsable d’Universitats i Recerca s’ha negat, però, a redactar un document que recomani al sistema universitari català la no col·laboració amb institucions situades en territori ocupat. Segons els assistents a la reunió, Castellà troba la mesura innecessària perquè considera evident que no hi haurà acords amb centres de territoris ocupats o amb fins militars. No obstant, el programa europeu Horitzó 2020 i països com Alemanya sí que han pres mesures per garantir la no col·laboració. En el cas de Horitzó 2020, s’ha prohibit que universitats i centres de recerca de territoris ocupats puguin rebre fons de la Comissió Europea.
Tot i valorar positivament la voluntat del secretari, des de No Més Complicitat amb Israel segueixen reivindicant que no hi hagi acords amb cap universitat israeliana. “Els convenis signats són amb el conjunt de les universitats, així que el secretari tampoc té control dels acords específics als que es pugui arribar”, assegura un membre de la campanya. “A més a més, les universitats d’Israel tenen un paper amb l’exèrcit i en l’ocupació de Palestina, i es donen casos com un departament de Geografia que treballa en la planificació dels assentaments”, afegeix.
Les universitats que tenen acord amb Catalunya
La Generalitat de Catalunya va signar al passat novembre convenis amb quatre universitats, a part del Consell per l’Educació Superior del govern d’Israel. Un informe del 2009 de l’Alternative Information Center (AIC) detalla “la complicitat de les institucions acadèmiques israelianes en l’ocupació de territoris palestins” i inclou informacions sobre aquestes quatre universitats.
Weizmann Institute of Science
L’acord inclou l’intercanvi d’estudiants de doctorat i postdocs, l’accés dels investigadors israelians a les infraestructures científiques catalanes i la celebració de seminaris temàtics a Catalunya i Israel. Per altra banda, AIC denuncia que Michael Federman, és alhora president del Consell de Direcció de l’empresa Elbit Systems, de tecnologia militar, i del Consell de Direcció de l’institut.
Tel-Aviv University
La Generalitat va acordar amb la universitat de Tel-Aviv la realització de reunions de preparació de consorcis i projectes europeus per al programa Horitzó2020 entre grups catalans i israelians, a més de la celebració de seminaris temàtics, un programa d’ajuts a estudiants de doctorat catalans per cursar formació específica en emprenedoria a programes internacionals de la universitat israeliana i un programa d’intercanvi de visites d’estudiants de doctorat i postdocs. Tot i això AIC denunciava el 2009, entre altres, que la universitat de Tel-Aviv havia portat endavant 55 projectes de recerca amb l’exèrcit d’Israel i havia celebrat congressos sobre desenvolupant d’armament.
Technion – Israel Institute of Technology
El conveni amb Technion, l’Institut de Tecnologia d’Israel, inclou els mateixos acords que Weizmann i Tel-Aviv. L’informe d’AIT explica que Technion comptava el 2009 amb recerca finançada per Elbit Systems –al president de la qual va concedir un honoris causa– per valor de mig milió de dòlars, que la universitat té convenis de cooperació en seguretat nacional amb projectes com els de vehicles no tripulats, “que ajuden l’exèrcit d’Israel en la destrucció de cases palestines”, diu el text. La universitat, a més, forma enginyers específicament per treballar en la indústria armamentística.
Hebrew University of Jerusalem
L’acord amb la Hebrew University of Jerusalem (HUJI) també és complet com el de Technion. Segons l’informe d’AIT, la HUJI compta amb un alt càrrec d’Elbit Systems al seu consell de govern, i a més compta amb diversos protocols per donar suport a estudiants que siguin reservistes de l’exèrcit o hagin participat en diverses operacions militars en l’ocupació de Palestina. A més, la formació militar, com l’escola d’oficials, es troba sota la tutela acadèmica de l’HUJI.