Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    Martí Teixidó

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    L’ascensor de la Marina i un P-3 encenen la revolta a l’escola Baldiri Reixac

    Pau Rodríguezmaig 22, 20145 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    La Marina, alumna de P-5 del Baldiri Reixac, no té ple accés a tots els espais de l'escola.
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Aviat farà tres anys que l’Aida Cano reclama, sense èxit, que instal·lin un ascensor a l’escola Baldiri Reixac per a la seva filla, la Marina, que va en cadira de rodes des que va patir un tumor a la medul·la espinal. Fins ara era la seva sola veu cridant a les portes de l’Administració. Però des de fa uns mesos els ànims s’han escalfat en aquesta escola del barri de Llefià de Badalona. La Generalitat els ha anunciat que han de tancar una de les seves dues línies d’aules, però les famílies s’han mobilitzat per aturar-ho. I, ja que hi són, han decidit que no només demanaran la continuïtat dels dos grups de P-3 l’any que ve, sinó que també exigeixen un ascensor per a la Marina i, per què no, una educació pública i de qualitat a la ciutat.

    “Anem a per totes, aquí estarem cada dia fins que atenguin a les nostres demandes”, clamava aquest dijous un dels pares de l’escola en una reunió celebrada a la biblioteca. La comunitat educativa del centre -famílies, mestres i entitats del barri- s’ha constituït en assemblea permanent per organitzar la protesta. Aquest dijous han començat amb una cadena humana que ha acabat amb una concentració a la rotonda Che Guevara. Al seu parer s’estan cometent dues injustícies al centre i cal solucionar-les: no pot ser que la Marina, amb mobilitat reduïda, no pugui accedir lliurement a tots els espais de l’escola, proclamen, ni tampoc pot ser que suprimeixin una línia quan el nombre de preinscrits a P-3 asseguren que és suficient per mantenir dos grups de P-3.

    El cas de la Marina, alumna de P-5 de l’escola, indigna especialment la resta de famílies, que han decidit sumar la seva veu a la de l’Aida i fer seva la lluita d’uns pares que porten insistint en la instal·lació de l’ascensor des que la nena va entrar a P-3, aviat farà tres cursos. Fins ara, l’Aida reconeix que el centre s’ho ha pogut manegar, perquè les aules d’infantil són en uns mòduls que hi ha a l’exterior de l’edifici, però a partir del curs vinent la Marina ja farà Primer, i aquestes aules estan ubicades al primer pis.

    Segons explica la seva mare, en les darreres reunions amb els Serveis Territorials de Barcelona Comarques els han assegurat que estan entre els primers a la llista d’espera per a efectuar l’obra. Però a curt termini, de cara al setembre, el que haurien de fer és traslladar tota la classe de Primer als mòduls d’infantil. Sigui com sigui, la seva escolarització està garantida a la planta baixa. “Però això no és inclusió, no té cap sentit enviar tots els alumne de Primer cap allà només per la Marina”, explica l’Aida. La única solució que ella contempla és la plena accessibilitat de la seva filla al seu centre educatiu.

    Mestra d’educació especial a l’escola Pere de Tera de Badalona -a uns quants carrers del Baldiri-, l’Aida reconeix el suport de tots els docents del Baldiri que treballen amb la seva filla -també amb el seu germà, en Gabriel, de Tercer-, i assegura que per res del món s’ha plantejat canviar la seva filla d’escola com a solució. “Després de tot el que hem passat els meus fills són emocionalment feliços aquí, i això no té preu”, sentencia.

    Concentració de la comunitat educativa del Baldiri Reixac a la rotonda Che Guevara de Badalona, aquest dijous a la tarda.
    Concentració de la comunitat educativa del Baldiri Reixac a la rotonda Che Guevara de Badalona, aquest dijous a la tarda.

    La batalla del P-3 després del Pere de Tera

    Dins la petita biblioteca de l’escola, obertes les finestres perquè circulés una mica l’aire, els pares i mares del Balridi Reixac discutien acaloradament quina és l’estratègia que han de seguir per aconseguir mantenir una segona línia de grups-classe el curs vinent, després que el departament d’Ensenyament els comuniqués que el curs 2014-2015 ja només comptarien amb un P-3. Per ara, la comunitat educativa del centre té com a referent escoles com el Pere de Tera, un dels centres més propers que també havia de passar de dues a una línia però que al final les mantindrà totes.

    Els pares i mares no tenen cap dubte que l’assoliment de les seves demandes passa per alçar la veu i fer-se veure. Ahir ho debatien en una assemblea a la qual va assistir el regidor del PP de l’Ajuntament de Badalona, Juan Fernández Benítez, que va assegurar que han mantingut converses amb la Generalitat en defensa de les seves demandes. Els concentrats, tanmateix, no les tenien totes, i van retreure-li a Fernández que es posi de la part de les famílies, per una banda, i que de l’altra no defensi els valors de l’escola pública.

    Badalona és una de les ciutats que més s’ha mobilitzat en contra dels tancaments de grups, que ve donat com a conseqüència d’una innegable davallada de la natalitat. En una carta conjunta, les famílies -a través de la plataforma Badalona es Mou– i els directors de centres de tota la ciutat, reclamaven recentment a la Generalitat que, en comptes de reduir aules, aprofiti per mantenir ràtios baixes que afavoreixin el treball a l’aula. Aquesta demanda, en forma de moció, la traslladaran al proper ple de l’Ajuntament, i fins i tot està previst que la duguin al Parlament de Catalunya.

     

     

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Dues famílies amenacen de no escolaritzar els seus fills si no es garanteix l’educació en valencià
    Next Article
    Entrevista
    Raimon Carreras: “En uns campaments pots viure més experiències que en tot un trimestre a l’escola”
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.