Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Jaume Funes: “Mentre ens dediquem a protegir falsament, no ens dediquem a ensenyar a pensar”

    Ana Basanta

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    10 elements clau per aconseguir una escola a temps complet

    Elena Sintesabril 5, 20166 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Escola Carme Auguet, Pont Major—Girona. Projecte d'Escratch
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El debat sobre el temps i els horaris escolars està en plena efervescència des que s’està promovent la jornada contínua matinal en contraposició a la tradicional jornada partida, amb l’argument que l’actual és una de les més llargues d’Europa.

    De fet, Espanya està entre els països de l’OCDE amb més hores lectives concentrades en menys dies, mentre d’altres països opten per jornades menys llargues i calendaris lectius més extensos. En realitat, la jornada partida inclou una pausa al migdia més llarga que la d’altres països i la jornada contínua acaba més tard que als altres països amb horari matinal (amb jornades lectives més curtes i dinar al voltant de les 12-13 h). Aquests horaris es veuen ampliats amb la realització d’activitats fora d’horari lectiu que també acaben en un horari més tardà que a altres països.

    A Catalunya, la discussió sobre els horaris escolars, caracteritzada per l’oposició d’interessos particulars dins les comunitats educatives, ha resultat parcial —atès que ha oblidat el caràcter social del temps educatiu— i vàcua —atès que no es basa en evidències sòlides. El retrocés a nivell internacional de la jornada contínua que ara s’implanta aquí i la seva associació amb un increment de desigualtats educatives i socials, hi afegeix encara més confusió.

    Educació a temps complet

    L’anàlisi dels horaris escolars d’altres països demostra que existeixen alternatives que conjuguen millor els objectius de millorar el benestar i l’èxit educatiu dels infants i adolescents i alhora adequar els temps escolars a la resta de temps socials. Tant a Amèrica com a Europa (per exemple a Alemanya, Bèlgica, Àustria, França, EUA, Brasil, l’Uruguai, Xile, Veneçuela, Mèxic o l’Argentina), estan reorganitzant i/o ampliant l’horari d’obertura dels els centres escolars fins a mitja tarda, amb models educatius oberts i flexibles, on s’hi integren aprenentatges formals i no formals, treball conjunt del professorat i d’altres agents socioeducatius, amb temps per a descansos i menjar, i amb la tornada cap a casa entre les 15,30 i les 18 h, segons les activitats realitzades i l’edat.

    Es tracta de construir sistemes educatius que conjuguin els següents objectius:

    • Equitat i igualtat d’oportunitats educatives: l’educació a temps complet vol millorar les condicions d’aprenentatge i desenvolupament dels infants i joves dins i fora de les aules, i reduir les desigualtats derivades de l’origen social.
    • Qualitat: l’educació a temps complet vol millorar la qualitat de l’educació amb una nova cultura de l’aprenentatge oferint més oportunitats educatives a l’aula i fora de l’aula, amb un enfocament que tingui en compte les seves capacitats, necessitats i interessos particulars.
    • Funció social de cura: l’educació a temps complet vol modificar el temps escolar per conciliar-lo amb el temps familiar i el temps social, amb la intenció de millorar la sincronització de l’escola amb les famílies i la societat, tot respectant el dret al lleure i al descans.
    • Entorns d’aprenentatge: l’educació a temps complet genera un entramat d’activitats i relacions distribuïdes entre diferents actors formals i no formals, i connectades entre elles. L’escola se situa en un entorn on s’hi barregen diferents participants, escenaris i estils Les activitats que s’hi realitzen formen part d’un entramat més ampli format per altres centres i espais educatius, de manera que les activitats es distribueixen dins i fora del centre escolar, malgrat formar part del projecte educatiu de centre.
    • Innovació: l’educació a temps a temps complet vol innovar en l’organització del temps educatiu, incorporant nous enfocaments i nous dissenys d’aprenentatge adequats a l’era digital. Les eines tic ofereixen un ampli ventall d’opcions que transcendeixen el temps i els espais escolars tradicionals.

    10 elements clau del model d’escola a temps complet

    La finalitat principal d’un projecte d’escola a temps complet és reordenar el temps educatiu per oferir més i millors oportunitats educatives, d’aprenentatge i desenvolupament. Per a dur-ho a terme, els aspectes fonamentals per garantir són:

    • Obertura del centres fins a mitja tarda, amb pausa per menjar al migdia, amb oferta horària flexible que inclou lleure o suport a l’aprenentatge segons les necessitats de cadascú

    1. Horari d’obertura ampli, que inclou

    • pausa per dinar entre 12 i 14 h i garantia d’estada al centre fins a les 15,30 h.
    • activitats pedagògiques complementàries: temps de suport addicional, personalització d’aprenentatge a l’alumnat, biblioteca tutoritzada, acompanyament deures,…
    • activitats de lleure educatiu

    2. Disseny d’un programa d’educació a temps complet amb:

    • Oferta coordinada d’activitat lectiva i no lectiva
    • Número reduït d’objectius
    • Diagnosi, planificació, seguiment i avaluació del programa

    3. Reorganització funcional del centre:

    • Incorporació d’altres professionals i actors educatius
    • Flexibilització d’horaris i calendaris laborals per donar cobertura a una oferta més àmplia

    4. Lideratge compartit: grup coordinador del programa format per direcció, personal docent i no docent, entitats col·laboradores i famílies

    • L’oferta s’enriqueix integrant aprenentatges formals i no formals

    5. El projecte educatiu de centre estableix la connexió conceptual entre activitats lectives i no lectives. Projectes educatius on activitats lectives i no lectives estiguin relacionades entre si, formin part d’un mateix marc conceptual i organitzatiu, creant un ambient d’aprenentatge coherent i integrat.

    • I l’escola no ho fa sola, sinó que compta amb la col·laboració del seu entorn socioeducatiu

    6. L’entorn es posa al servei de l’educació i participa amb la realització d’activitats dins i fora de l’escola. Es crea una cartera de serveis educatius territorials per a programes d’educació a temps complet i ofertes per entitats públiques i privades (poliesportius municipals, centres cívics, escoles de música, entitats de lleure socioeducatiu, etc.).

    7. El programa de cada centre forma part d’un projecte educatiu a temps complet territorial (municipal, de barri, etc.)

    8. Taula de coordinació territorial: ajuntament, centres i entitats socioeducatives

    • Es repensa el temps i l’espai educatiu aprofitant el potencial de la cultura digital

    9. Organització del temps educatiu es basa en la pregunta “com utilitzem el temps per a fer què” (blocs horaris, treball per projectes, …)

    10. Aprofita el potencial de la innovació per personalitzar l’oferta a les capacitat i necessitats dels alumnes

    Per a dur-ho a terme és imprescindible que els diferents agents educatius tinguin un paper actiu en el disseny i desenvolupament del programa (autonomia), basat en voler (compromís i lideratge compartit), saber (formació) i poder (optimització de recursos) per part de tots i cadascun dels agents educatius.

    Els models d’educació a temps complet ofereixen l’oportunitat de situar les bases d’un nou model d’horaris on l’escola s’ha transformat en un espai que ofereix moltes oportunitats per a una nova cultura d’aprenentatge i d’ensenyament més propera a les necessitats particulars dels estudiants i més ben adaptada a la realitat social i familiar actual.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Entorn educatiu equitat escola a temps complet horari escolar Menjador escolar opinió Projecte educatiu Sisena hora
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    La discriminació a Facebook també és una qüestió de gènere
    Next Article
    Actualitat
    Circumstància
    Elena Sintes

    Related Posts

    Opinió
    Adolescence: lleure educatiu per combatre l’alienació juvenil

    juny 13, 2025

    Opinió
    El que la IA em va ensenyar

    juny 12, 2025

    Opinió
    Comunicat de RELLA a la ciutadania i als poders polítics sobre el genocidi de Gaza

    juny 12, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}