Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Organització de Nacions Unides (ONU) i els seus organismes afins refermen el compromís d’acabar abans de l’any 2025 amb totes les formes de treball infantil tot i l’impacte de la Covid-19. Ho han assegurat l’Organització Internacional del Treball (OIT) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) en l’acte d’inauguració de l’Any Internacional per a l’Eliminació del Treball Infantil, que ha tingut lloc divendres passat.
No en va, l’erradicació total del treball infantil forma part dels disset objectius de desenvolupament sostenible, ODS per les seves sigles en anglès, impulsats per l’ONU des del 2015 i que s’haurien d’assolir abans del 2030.
En concret, és el subobjectiu 8.7, on es pot llegir com l’ONU busca “l’eliminació de les pitjors formes de treball infantil, inclosos el reclutament i l’ús de nens soldats, i per al 2025 acabar amb el treball infantil en totes les seves formes”.
64 milions de nenes i 88 milions de nens es veuen forçats a treballar en edat infantil
A l’acte ha parlat un testimoni directe de la problemàtica a erradicar. “La meva vida estava en risc, cadascun dels dies. Per la naturalesa del treball que feia, com transportar i apilar maons, el risc era constant”, ha relatat Amar Lal, un jove advocat de l’Índia que va treballar com a infant, de la mateixa manera com ho van fer els seus ascendents.
“Repto a tothom no a només imaginar un món sense treball infantil, sinó a actuar-hi perquè esdevingui una realitat”, ha demanat el jove a qui l’accés a l’educació va canviar de forma radical la vida i la dinàmica familiar de treball infantil.
Guy Ryder, director general de l’OIT, creu que la forma d’assolir l’eliminació total és “lligant caps i unint esforços, petits o grans”. El mandatari ha posat l’èmfasi en la necessitat del compromís de governs, sindicats i treballadors per no retrocedir en les millores dels darrers anys: “Amb la Covid-19 hi ha el risc d’anar marxa enrere en lloc d’avançar, que és el que hem de fer”, ha dit.
Als països més pobres del món un de cada quatre infants treballa
Henrietta H. Fore, directora executiva d’UNICEF, ha coincidit en la problemàtica dels efectes de la pandèmia: “Més infants són vulnerables a l’explotació i altres formes de treball. Per als qui ja treballaven s’ha traduït en jornades més llargues i un empitjorament de les condicions”, ha assegurat. La diplomàtica ha recordat que les restriccions de mobilitat han dificultat les inspeccions, així com l’accès a l’educació, una eina clau en aquest afer.
Per això, i en nom d’UNICEF, Fore ha demanat “més inversió en programes de protecció de la infància que prevenen i responen a totes les formes d’abús infantil, com el treball”. “Necessitem que els governs endureixin les seves regulacions i inspeccions”, ha recordat.
Un de cada deu infants treballen
Segons les últimes dades de l’ONU, de l’any 2019, al món hi ha més de 150 milions d’infants d’entre cinc i disset anys que treballen. D’aquests, més de 100 milions ho fan en l’àmbit de l’agricultura, la ramaderia o la pesca. La mateixa font reporta que als països més pobres del món un de cada quatre infants treballa, amb el risc que això comprometi “el seu desenvolupament físic, mental, social o educacional”.
L’organisme internacional UNICEF disposa d’alguns indicadors que mostren com els països amb més pobresa són els que tenen els índexs més alts d’infants en el mercat laboral. En destaquen estats africans com Nigèria, Zimbàbue o el Senegal, d’asiàtics com Laos o Kirguizistan i d’americans, com és el cas de Paraguai, Equador o Colòmbia, tot i que amb percentatges notablement inferiors als dels altres dos continents.
Al seu darrer informe del 2018, l’OIT recorda que 64 milions de nenes i 88 milions de nens es veuen forçats a treballar en edat infantil. Les dades impliquen que un de cada deu nens d’arreu del món es troben en situació de treball infantil. Si bé el nombre ha descendit en 94 milions (39%) des de l’inici del segle, “la taxa de reducció es va alentir en dos terços en el darrer període de quatre anys”, alerta l’organisme.