Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Jaume Funes: “Mentre ens dediquem a protegir falsament, no ens dediquem a ensenyar a pensar”

    Ana Basanta

    El concurs de trasllats: una desestabilització estructural del sistema educatiu públic

    Clam Educatiu

    Lorem ipsum o la cosmètica del pensament crític

    Jordi Saez Pueyo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    561 docents embarassades o amb permís de maternitat van perdre la plaça el curs passat

    Joan Domènechoctubre 7, 20215 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Els sindicats de docents (la majoria, si més no) fa anys que denuncien l’arquitectura jurídica que des de l’any 2010 s’ha edificat per a la gestió del personal del Departament d’Educació, la conselleria de la qual, sense dubte, pengen més llocs de treball. L’acusen d’haver portat l’amiguisme, la inseguretat i la por als claustres, i per això han demanat en innombrables ocasions la retirada dels decrets d’autonomia de centres (102/2010), de direccions (155/2010) i de plantilles (39/2014). Aquest setembre, la Federació d’Educació de CCOO ha anat un pas més enllà i ha impugnat aquestes tres normatives per la via del contenciós-administratiu, ja que, segons opinen els seus serveis jurídics, estan sustentades per articles de la LOMCE que la LOMLOE ha derogat.

    La impugnació no s’ha fet directament, ja que s’estava fora de termini, sinó que en realitat s’ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra una recent resolució del Departament d’Educació (EDU/1852/2021 d’11 de juny) que permet a les direccions dels centres educatius públics catalans escollir el personal substitut per a totes les substitucions de més d’un mes de durada. Per CCOO, aquesta resolució agreuja encara més un marc jurídic que empara la discriminació i la mala praxi, i, aprofitant que es fonamenta i cita explícitament uns articles dels tres controvertits decrets, es pretén que la justícia es pronunciï no només sobre la legalitat de la resolució del juny, sinó també sobre la dels decrets.

    Paral·lelament, CCOO ha registrat un Requeriment al Consell de Govern de la Generalitat perquè derogui els decrets: “Requerim la derogació parcial d’aquests decrets, ja que van en contra del redactat de la Llei 2/2006 Orgànica d’Educació i contra la mateixa llei d’educació de Catalunya, així com de l’EBEP que no doten a la direcció del centre de la competència per al nomenament de personal funcionari interí, de manera discrecional i arbitrària, sense que en la selecció d’aquests docents prevalguin els principis constitucionals d’igualtat, mèrit, capacitat, publicitat i transparència”, informa el sindicat en un comunicat.

    El cas de les embarassades

    Entre els exemples d’aquesta presumpta discrecionalitat, “que va molt més enllà de l’11% de places amb perfil”, segons explica a aquest diari Ester Satorras, secretària general de la Federació d’Educació de CCOO a les comarques gironines, hi ha el cas de les docents interines embarassades o amb baixa o reducció de jornada per maternitat. El maig de 2020, CCOO va presentar una denúncia col·lectiva per discriminació davant del Síndic de Greuges, ja que “al sindicat ens arriben molts casos de docents embarassades o que acaben de ser mares que perden la plaça per haver demanat una reducció o que renuncien al seu dret a demanar-la perquè pensen que això tindrà conseqüències. Sabem que hi ha moltes direccions que no incorren en mala praxi, però algunes sí, i volem posar fi a una normativa que ho tolera”.

    En aquesta denúncia es documenten dotze casos, amb noms i cognoms, ocorreguts entre 2015 i 2019, entre els quals hi ha el de la mateixa Ester Satorras. Amb tot, en la seva resolució, datada el 4 de juny de 2021, el Síndic no entra a examinar cada cas, sinó que considera que no hi ha una discriminació sistèmica, a la vista de les dades aportades pel Departament d’Educació. Segons aquestes dades, el que passa amb les docents embarassades o amb permís de maternitat és, si fa no fa, el mateix que passa amb la resta d’interins. És a dir, que aproximadament el 30-35% no són renovades per les seves direccions un cop finalitza el curs escolar i, per tant, han d’esperar una nova adjudicació de plaça.

    Així, segons les dades aportades per Educació a requeriment del Síndic, el curs 2020/21 hi va haver un total de 52.604 adjudicacions de destinacions provisionals, de les quals un total de 2.788 van ser de docents embarassades o amb permís de maternitat. D’aquestes, el 69,70% (1.943) van mantenir la plaça que ocupaven a proposta de la direcció del centre, n’hi va haver 284 que no ho podien fer perquè no complien els requisits mínims (segurament eren substitutes), i finalment n’hi va haver 561 que tenien els requisits i no van ser proposades per la direcció del seu centre. “El percentatge és semblant al del conjunt, i per això el Síndic entén que no hi ha discriminació, però crida l’atenció que a l’empresa privada una dona embarassada no pugui perdre la feina i a la funció pública sí”, comenta Satorras.

    No aptes però vàlids

    En el cas de la resta del personal, 49.816 docents, un total de 33.074 va mantenir la plaça amb proposta de la direcció del centre (66,50%), 6.088 no tenien els requisits, i 10.654 sí que els tenien i no van ser proposats. Per Satorras, hauria de ser motiu de preocupació, o si més no d’estudi, el fet que “un de cada quatre docents no sigui vàlid o apte per treballar en un centre però sí per fer-ho en altres”. A banda, afegeix, “el fet que les direccions no hagin de justificar de cap manera el motiu de la no proposta deixa inevitablement al personal docent indefens i amb la incertesa de no saber-ne les raons reals. Si hi haguessin raons educatives, de mala praxi o manca de professionalitat, hi hauria d’intervenir la Inspecció educativa”.

    A banda del recurs contra la resolució del mes de juny, CCOO també ha activat una altra via legal per combatre el que consideren pràctiques antidemocràtiques. Així, ha presentat 9 recursos d’alçada de manera individual davant del mateix Departament en contra de la Resolució de EDU/1496/2021, de 17 de maig, per considerar-la no ajustada a Dret, ja que, segons el comunicat, “ha deixat sense plaça d’interinatge a personal docent amb molt de temps de serveis prestats per afavorir persones que hi accedeixen amb sistemes de provisió discrecionals i de manera contrària a la normativa estatal vigent (la recentment aprovada LOMLOE del 29 de desembre de 2020)”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    autonomia de centres CCOO Educació Decret de direccions Decret de plantilles
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Quan ens quedem sense temps
    Next Article
    Actualitat
    Catalunya, Madrid i País Basc és on la concertada cobra quotes més elevades
    Joan Domènech

    Related Posts

    Opinió
    El concurs de trasllats: una desestabilització estructural del sistema educatiu públic

    juny 3, 2025

    Entrevista
    Eduardo Núñez: “L’educació té un infrafinançament crònic”

    maig 30, 2025

    Entrevista
    Belén López: “El sistema educatiu ha de millorar en tots els sectors, des de l’educació primària fins a la formació professional o universitària”

    abril 17, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}