Barcelona disposarà el proper curs d’un miler de places públiques més amb la integració a la xarxa pública de 3 centres de la Fundació Escola Vicenciana. Es tracta dels centres educatius concertats del districte de l’Eixample: Marillac, Sagrada Família i Sagrat Cor, segons han anunciat avui en roda de premsa el conseller d’Educació, Josep Bargalló, el tinent d’alcalde Joan Subirats, i Joan Oñate com a representant de la titularitat. Bargalló i Subirats han destacat la importància d’anar sumant places a la xarxa pública, en especial en un districte amb molta oferta concertada i en un context de gran creixement de la demanda de places públiques.
L’Escola Marillac (C/Sicília, 249), situada al barri de la Sagrada Família, passarà a dir-se Institut Escola Sicília i mantindrà una línia de P-3 a 4t d’ESO. L’Escola Sagrada Família, situada a l’Esquerra de l’Eixample (C/ Comte d’Urgell, 262), serà l’Institut Escola Londres, i mantindrà les dues línies de P3 a 4t d’ESO. I l’Escola Sagrat Cor (c/Aldana, 1), al barri de Sant Antoni, serà a partir d’ara l’Escola Aldana, amb una línia de P3 a 6è. Amb aquests tres ja són sis els centres educatius concertats que s’han incorporat a la xarxa pública des de l’aprovació del decret 10/2019 del 28 de maig, que obria la porta a aquests canvis de titularitat. Fa uns dies se’n van anunciar dos més a Navàs pel curs 2022/23 i el conseller no va descartar que, de la trentena de peticions que hi ha sobre la taula, s’anunciï algun nou acord ben aviat.
La Fundació Escola Vicenciana ha decidit donar aquest pas mantenir la preferència en l’acció educativa als col·lectius d’infants amb més necessitats educatives. Segons expliquen des del Consorci d’Educació, ja fa mesos que es treballa per dur a terme aquest procés d’integració; primer fent estudis sobre les necessitats d’escolarització en cadascuna de les zones educatives on s’ubiquen aquests 3 centres; i després analitzant la viabilitat dels equipaments existents, per tal de poder integrar-los a la xarxa pública del Departament d’Educació.
La Fundació Escola Vicenciana i el Consorci d’Educació han signat un acord pel lloguer dels equipaments. La plantilla que forma part en l’actualitat dels centres, 96 docents i personal d’administració i serveis (PAS), i també 1.049 alumnes, passaran a formar part de la xarxa pública. El Consorci d’Educació es reunirà la setmana vinent amb la comunitat educativa de cadascun dels centres per tal d’explicar com serà la seva integració a la xarxa pública a partir del curs 2021-2022.
S’han previst una sèrie d’actuacions d’obres de reforma i millora. Les actuacions es faran preferiblement en períodes no lectius, i en tot cas, seran compatibles amb l’activitat educativa en cas que les obres es facin fora de les vacances escolars. La inversió del Departament d’Educació i de l’Ajuntament de Barcelona, que assumeixen al 50%, està pressupostada en 1.553.400€ en els propers quatre anys.
La Fundació Escola Vicenciana
La Fundació Escola Vicenciana és la titular d’un conjunt d’escoles de Catalunya, Illes Balears i Aragó que s’orienten a l’acollida, la integració i atenció a la diversitat, conjugant aquests principis amb una educació de qualitat i innovadora.
Els centres educatius tenen un origen i un procés comú: van sorgir com iniciatives socioeducatives durant la segona meitat del segle XIX per donar resposta a persones en situació de vulnerabilitat amb la dedicació de les Filles de la Caritat, que se’n van fer càrrec de portar endavant aquests serveis i que, amb el temps, en van adquirir la propietat. Els canvis socials i legislatius en matèria d’educació, especialment en la segona meitat del segle XX, van fer que aquests serveis s’anessin adaptant a les necessitats i possibilitats de cada moment, fins esdevenir escoles sota la titularitat de la Fundació Escola Vicenciana.
Els darrers anys hi ha hagut una clara aposta per l’augment de l’oferta pública en el districte de l’Eixample, atenent la demanda creixent. En el 2008-2009 la matrícula en els centres públics va ser de 528 alumnes, i en aquest curs 2020-2021 ha estat de 800: s’ha passat d’escolaritzar el 34% d’alumnat del districte en un centre públic, al 49%. Durant aquests anys s’han creat: l’Escola Entença, l’Escola Gaia, l’Escola Xirinacs, l’Escola 9 Graons, l’Institut Escola Eixample, a partir de la integració del Col·legi Immaculada Concepció, i l’Institut Viladomat. A més el proper curs es preveu la creació de l’Institut Angeleta Ferrer, fent créixer així l’oferta pública en educació secundària.