Aquest dimecres es reprèn la vacunació amb AstraZeneca fins als 65 anys, i per aquest motiu aquesta tarda el Departament de Salut ha detallat l’estratègia per poder vacunar de manera massiva a la població tan bon punt arribin les dosis necessàries. Segons l’anunci que han fet el president en funcions, Pere Aragonés, i la consellera de Salut, Alba Vergès, Catalunya està preparada per vacunar fins a 500.000 persones per setmana i per aconseguir-ho s’habilitaran uns 500 punts de vacunació que s’aniran activant a mesura que hi hagi les dosis suficients. Se sap que arribarà un volum de dosis més gran, però amb exactitud no se sap quantes ni serà possible arribar a la immunitat de grup a finals d’estiu.
El criteri que se seguirà serà el de l’edat. I, com que en el cas de la vacuna d’AstraZeneca el Govern central ha posat ara el topall en els 65 anys (la Generalitat demana pujar-lo com a mínim als 75), la prioritat ara per ara serà la franja d’edat dels 60 als 65 anys. A la vegada, només el 30% dels més grans de 80 anys han rebut la primera o les dues dosis de la vacuna de Pfizer, i fins que no s’acabi amb aquest col·lectiu no es començarà a subministrar aquesta vacuna a les persones que tenen entre 70 i 79 anys. A no ser que canvïin els criteris de vacunació amb AstraZenenca, i a l’espera dels que acompanyin la vacuna monodosis de Janssen, que es preveu que comenci a arribar a finals d’abril.
En tot cas, la vacunació en els centres educatius continua com estava previst, i gràcies a aquesta ampliació del marge d’edat, es començarà a subministrar immediatament al personal que té entre 55 i 65 anys, la major part dels quals han vist com els seus companys i companyes més joves rebien la primera dosi d’AstraZeneca, malgrat el menor risc de desenvolupar complicacions de salut en cas de contagi de la covid. Segons fonts del Departament d’Educació, Salut els ha confirmat que el canvi d’estratègia de vacunació no afecta als col·lectius que ja s’estaven vacunant, entre el qual el personal educatiu, que continuaran el seu procés. Així doncs, el personal que es troba en la franja d’edat de 55 a 65 anys comença ja a rebre missatges SMS per demanar dia i hora per vacunar-se. Es donarà prioritat a la franja 60-65, però no per això s’exclourà la franja 55-59.
500.000 vacunes per setmana
L’estratègia presentada aquesta tarda es fonamenta en tres pilars essencials. D’una banda, es disposarà d’uns 500 espais de vacunació distribuïts per tot el territori de Catalunya, inclosos sis grans espais especials com la Fira de Barcelona o el Camp Nou. En segon lloc, es comptarà amb una àmplia disposició de professionals de la salut, d’aproximadament uns set mil, entre voluntaris, jubilats recents i estudiants de darrers cursos. El tercer pilar imprescindible d’aquesta estratègia és la ciutadania, que serà citada i cridada a vacunar per franges d’edat. Ara encara s’ha de completar la vacunació dels majors de 80 anys i després s’obrirà la vacunació massiva als majors de setanta anys, i així successivament.
Tanmateix, per bé que l’operativa i el dispositiu està dissenyat, el gran problema al qual els responsables de Salut no han pogut donar resposta segueix residint en la disponibilitat real de les vacunes. Això és el que fa impossible fixar tant la data d’inici d’aquesta estratègia massiva com la seva perspectiva temporal. En aquesta estratègia, es preveu vacunar fins a 200.000 persones cada setmana i, quan s’acceleri l’arribada de les vacunes, la previsió és incrementar la vacunació fins arribar a les 500.00 dosis setmanals. Segona ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, “Catalunya està preparada per vacunar a tota la població”.
Es preveu que a partir d’abril es dobli l’arribada de vacunes de Pfizer, però no està clar el calendari de distribució en relació a la vacuna de l’AstraZeneca. Avui mateix s’ha conegut que la vacuna Janssen s’endarrereix pel que fa a la seva distribució i, en comptes de mitjans d’abril, arribarà més aviat a finals d’abril. L’objectiu d’arribar al 40% de població a Europa vacunada a finals de juny encara no s’ha alterat i es confia, sobretot, en la vacuna de Pfizer, que està lliurant les dosis d’una manera més fiable i continuada que les altres vacunes.