Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El 65% de catalans rebutja la segregació escolar per motiu d’origen o de renda

    Actualitat
    El 65% de catalans rebutja la segregació escolar per motiu d’origen o de renda

    Bernat Ferrerfebrer 15, 20225 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Penjadors en un centre de màxima complexitat | Foto: PR
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La majoria de catalans considera que cal garantir que totes les escoles acullin proporcions semblants d’alumnes d’origen immigrant i de nivell socioeconòmic baix. Així es desprèn de l’última enquesta feta pública pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, que per primera vegada preguntava específicament sobre aquestes dues qüestions a una mostra total de 8.200 ciutadans. Si bé les proporcions varien lleugerament en funció de la pregunta formulada, el rebuig a la segregació escolar ja sigui per raó d’origen o de renda oscil·la entre el 48,4% i el 76,2%.

    Concretament, preguntats sobre si creien que les proporcions d’alumnat d’origen nouvingut haurien de ser similars a tots els centres educatius, un 65% dels enquestats respon que hi està d’acord o molt d’acord (comptabilitzant les respostes situades entre el 6 i el 10 en una escala del 0 al 10). Entre les posicions 0 i el 4, en canvi, només s’hi situen el 15,3% dels enquestats, i un 19,7% opten per la postura intermèdia.

    Tot seguit, preguntats sobre si consideraven que hi hauria d’haver proporcions similars d’alumnat de nivell socioeconòmic baix a cada escola catalana, un 76,2% s’hi mostra d’acord o plenament d’acord. Un 28,5% de la ciutadania, de fet, defensa aquest escenari de manera plenament convençuda. En aquest cas, entre el 0 i el 4 la proporció de respostes és només del 4,7%.

    Ara bé, aquestes dues preguntes registren proporcions molt diferents quan porten acompanyat un afegitó relacionat amb la tria d’escola per part dels pares i mares. Concretament, el CEO també preguntat: “Cal garantir que totes les escoles acullin proporcions semblants d’alumnes d’orígens familiars immigrants, encara que això signifiqui limitar la llibertat d’elecció de les famílies?”. Formulada la pregunta en aquest sentit, la proporció dels que es mostren més aviat d’acord o molt d’acord baixa lleugerament per sota de la meitat (48,4%), mentre que els contraris (respostes entre el 0 i el 4 de l’escala) pugen fins al 30,2%. De fet, hi ha un 11,9% d’enquestats que no s’hi mostra gens d’acord –proporció que a la pregunta originària era del 6,2%–. La proporció d’indecisos augmenta lleugerament, passant del 19,7% al 21,4%.

    Igualment, les proporcions també varien a la pregunta sobre la segregació escolar per motiu de renda tenint-hi en compte “la llibertat d’elecció de les famílies”. En aquest cas, entre el que s’hi mostren més aviat d’acord o molt d’acord, la proporció baixa fins el 55,1%, mentre que els contraris són el 18,2%. Els indecisos, el 26,8%.

    El CEO també pregunta si creien que les escoles públiques haurien de rebre els mateixos recursos públics per alumne, o bé si haurien de rebre’n més si acullen més alumnat d’origen immigrant. En aquest cas, la majoria (77,3%) advoca per repartir els mateixos recursos a totes les escoles, sense afavorir positivament aquelles que concentren major població d’origen nouvingut, opció que suma tan sols el 17,8% dels suports.

    Contràriament, la mateixa pregunta però referida a les escoles que concentren major alumnat d’origen socioeconòmic baix, els partidaris de distribuir els mateixos recursos a cada centre baixen al 44,8% i els partidaris d’afavorir positivament les escoles que concentren majors índex de pobresa pugen fins al 46,5%.

    Confiança en la meritocràcia… però no tant

    La relació dels enquestats amb la meritocràcia individual tampoc no acaba de ser del tot nítida. L’enquesta els pregunta si “els alumnes que s’esforcen son els que tenen bons resultats”, creença majoritària entre els enquestats: un 30,5% hi està totalment d’acord, i un 45,7% més aviat d’acord. Els contraris o molt contraris tan sols són el 19,6%. Igualment, a la pregunta sobre si l’escola dóna a tothom les mateixes oportunitats d’èxit, el 53,4% hi respon favorablement.

    Tot amb tot, paral·lelament a aquestes respostes, el CEO també pregunta si “els alumnes de famílies amb més recursos tenen més facilitats per obtenir bones notes”, asseveració que és compartida pel 55,2% dels enquestats. Igualment, també demana si “la possibilitat de fracàs escolar està molt condicionada per l’entorn familiar dels alumnes”, afirmació que recull l’adhesió del 76,7%.

    Escola competencial

    Finalment, l’enquesta determina també que un 56,7% de la ciutadania defensa “un model d’escola basat en les competències i el treball per projectes”, mentre que només un 26,8% advoca per “un model d’escola basat en la transmissió de coneixements i l’estudi de memòria”. El 16,5% opta per no posicionar-se.

    Aquest punt ha estat especialment celebrat pel Fòrum Futurs de l’Educació, que aplega 36 escoles i instituts, públics i concertats, que van formar part de l’experiència d’Escola Nova 21. En un comunicat, aquest grup de centres ha celebrat “la incorporació d’aquest assumpte en l’enquesta d’opinió” i, sobretot, el resultat del sondeig. D’acord amb la seva valoració, “les dades del CEO mostren que la tendència a promoure un aprenentatge competencial no només és promoguda per les institucions i professionals del sector, sinó també és demandada per les famílies i la societat”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    estadístiques segregació escolar
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Malabaristes de l’educació! La setena onada
    Next Article
    Opinió
    Apropar la realitat de l’aula al Màster (la simulació com a metodologia docent)
    Bernat Ferrer

    Related Posts

    Opinió
    Ni estigmes ni silencis: defensar l’Institut Escola La Mina és defensar l’educació pública

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La segregació escolar de l’alumnat estranger es redueix un 25%

    juny 12, 2025

    Opinió
    El perill d’un concert sense perill

    febrer 28, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}