Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’inici de la gratuïtat a la bressol, la baixada de ràtios a I3 a partir del curs vinent, la no renovació dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, el canvi de currículums, la calendarització de la reversió de les retalles, les conseqüències de la pandèmia, l’increment de l’oferta (i demanda) en l’FP, l’impuls al català i la judicialització de la llengua… i sí, l’avançament del calendari escolar.
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha fet balanç del seu primer any de mandat en un acte que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Institut d’Estudis Catalans, organitzat com un col·loqui que ha compartit amb una alcaldessa (la de Tàrrega, Alba Pijuan), una directora d’escola (Teresa Guillaumes, de l’Escola del Mar) i una mestra (Maite Anglada, de l’Escola Puig-Agut de Manlleu). Un acte en el qual ha estat acompanyat per tota la cúpula del Departament i per la seva família, mentre de fora arribava el so de xiulets i algun petard d’un nodrit grup de sindicalistes. “El soroll és soroll, el soroll passarà”, ha comentat el conseller, que en dues ocasions ha recordat la seva condició de a fill de pare i mare mestres.
Gonzàlez-Cambray ha reconegut que al llarg d’aquest primer any, que ha qualificat de “intens i apassionant”, ha après molt, a la vegada que ha reivindicat totes les mesures que s’han anat prenent. En la seva primera intervenció ha rememorat una conversa que va tenir amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, aleshores encara a la presó de Lledoners, quan va saber que seria nomenat conseller. «L’Oriol em va dir: Josep, ja saps que hem de fer moltes coses, tu no vens aquí a gestionar, vens a transformar», i jo això m’ho he cregut”. “El sistema educatiu no pot esperar més, la transformació educativa que hem iniciat és indispensable i no té aturador”, ha afegit.
El col·loqui ha permès anar repassant sintèticament tot el repertori de temes que han anat sacsejant el curs 2021/22, en especial des del mes de febrer, quan es va anunciar l’avançament del calendari, la mesura que va encendre l’espurna d’unes mobilitzacions que han alterat l’activitat a l’escola pública i que molt possiblement es reprendran en l’inici del curs vinent (de fet, diversos sindicats han interposat accions judicials contra les ordres de calendari i les adjudicacions del curs vinent). Al respecte, el conseller s’ha felicitat del fet que a meitat de juny tots els centres educatius coneguin les plantilles estructurals amb què començaran a treballar l’1 de setembre. “Això no s’havia fet mai, bé, estem tractant moltes coses que s’havien fet mai”, ha dit Gonzàlez-Cambray.
Per la seva banda, la directora de l’Escola del Mar també ha defensat les bondats de la mesura. Teresa Guillaumes ha considerat que l’avançament de curs ajudarà l’alumnat vulnerable perquè “els podrem tenir abans a l’escola”, i a més, ha afegit, “l’hora de més de conciliació del mes de setembre ens dona la possibilitat als i les mestres de duplicar les hores de planificació i coordinació de tot el mes”. “Jo ja he dit les tutories del curs vinent, això en 22 anys de directora no ho havia pogut fer mai”, ha afegit Guillaumes.
Cambray també ha parlat, sense aclarir gran cosa, sobre un dels aspectes que més preocupen a les direccions dels centres educatius de cara al curs vinent: els anomenats ‘reforços covid’. El conseller ha explicat que avui mateix ha escrit a la ministra d’Educació per demanar el manteniment d’aquestes aproximadament 5.000 dotacions, entre personal docent i no docent, que estaven lligades a la pandèmia i que es pagaven gràcies a un finançament addicional de l’Estat. Cambray ha reivindicat la necessitat que continuïn com a mínim un curs més, en primer lloc perquè “si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és que és imprevisible” i perquè la pandèmia també ha causat un increment d’alumnat vulnerable. A banda, ha recordat que la crisi ucraïnesa, s’ha traduït en l’escolarització de 4.717 infants i joves d’aquest país.
“Seguirem fent camí i el volem fer amb tothom, anem a viure junts i a aprendre els uns dels altres”, ha dit al finalitzar el col·loqui, en un missatge clarament adreçat als sindicats. A la vegada que deixava un consell per al conjunt de la comunitat educativa: “Anem a buscar els fets i no els que ens expliquen”.
No hi ha comentaris
No disfresseu de notícia el que és propaganda:
https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/422800/gonzalez-cambray-el-sistema-educatiu-no-pot-esperar-mes-transformacio-educativa-que-hem-iniciat-indispensable-no-aturador
La mateixa notícia, pero allà on toca, a govern.cat.
Quina vergonya de periodisme.
És evident que teníem la nota de premsa del Departament. Però vam seguir l’acte i per això vam fer la nostra pròpia crònica