Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » De concertada a pública o a privada en un procés

    Opinió
    De concertada a pública o a privada en un procés

    Carmen Rodríguez Martíneznovembre 23, 20226 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Il·lustració cedida per Joseba G. Plazuelo
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La nova llei d’educació (Lomloe) diu que, en l’educació primària, les administracions educatives garantiran a tot l’alumnat un lloc escolar gratuït en el seu mateix municipi o zona d’escolarització establerta (art.82.2). També diu que, per garantir la possibilitat d’escolaritzar els i les alumnes sense discriminació per motius socioeconòmics, en cap cas podran els centres públics o privats concertats percebre quantitats de les famílies per rebre els ensenyaments de caràcter gratuït, imposar a les famílies l’obligació de fer aportacions a fundacions o associacions, ni establir serveis obligatoris, associats als ensenyaments, que requereixin aportació econòmica per part de les famílies (art. 88.1). I afegeix que queden excloses d’aquesta categoria les activitats extraescolars i els serveis escolars, que, en tot cas, tindran caràcter voluntari. Les activitats complementàries que es considerin necessàries per al desenvolupament del currículum hauran de programar-se i realitzar-se de manera que no suposin discriminació per motius econòmics.

    Però aquesta possible voluntarietat es converteix en obligació, ja que el 90% dels centres concertats cobren una quota, i en tres de cada quatre les denominades eufemísticament “voluntàries” són obligatòries, segons informes i notícies recents[1], ja que l’impagament pot comportar l’expulsió de l’alumnat. És cert que depèn la quantitat de cada autonomia, amb quotes molt diferenciades que ells aproven.

    Sembla que en els últims temps, en els mitjans de comunicació generals i educatius hi ha molt de defensor de l’escola concertada amb diversos arguments socials i econòmics, arribant a dir que és inviable que desaparegui l’escola concertada, com un determinisme educatiu.

    Les escoles d’iniciativa privada sostingudes amb impostos es van establir com a part del sistema públic el 1985, amb les mateixes condicions “teòriques”, mitjançant la Llei orgànica reguladora del Dret a l’Educació (LODE) que va establir el Govern socialista. És possible que l’escolarització de tota la població ho necessitava en aquest moment després del desemparament estructural de l’escola pública (anomenada estatal com una mena de desprestigi) en l’època de la dictadura.

    Aquest sistema de pagar a les escoles privades per funcionar com a públiques no és exclusiu d’Espanya, com diuen els seus defensors, però sí ha aconseguit aquí un desenvolupament més que notori. El 29% d’alumnat matriculat a les seves aules (en l’etapa obligatòria, de 6 a 16 anys) només és superat a Europa per Bèlgica, que està entre el 47% de la comunitat francesa i el 62% de la flamenca. I és cert que, en menor mesura, França, Malta i Holanda també tenen tradició d’escola concertada.

    En xifres absolutes, l’escola concertada a Espanya acull a prop d’un milió d’alumnes i empra 130.000 professors a 5.402 centres (un de cada cinc centres educatius). Aproximadament, sis de cada deu col·legis concertats pertanyen a l’Església o a fundacions associades a ella. La resta són, en la seva majoria, petites iniciatives privades amb tendència a desaparèixer, com ha ocorregut en algunes autonomies. El seu desenvolupament pel país no ha estat uniforme, i la seva major implantació es dona a comunitats autònomes amb un o dos elements en comú: rendes per càpita altes i/o una llarga tradició de govern conservador.

    El cost que li suposa a l’Estat és alt, gairebé 7.000 milions d’euros que es destinen cada curs a centres concertats i que es lleven del sistema públic. No es pot negar que l’escola concertada cronifica les desigualtats socials perquè, encara que en teoria no poden seleccionar al seu alumnat, ho fan de facto. Imposant aquestes famoses quotes “voluntàries” fins i tot en àrees curriculars en l’horari escolar, que filtren a les famílies que poden permetre’s pagar –per exemple– uns centenars d’euros al mes com a mínim.

    I no es pot negar que resta fons a l’escola pública i selecciona el seu alumnat. La patronal, lògicament, defensa que el cost per alumne és menor i enarboren la bandera de la llibertat d’elecció dels pares. La paraula llibertat està de moda políticament, fent un ús “injust”, com deia una presidenta de la Comunitat de Madrid: “Neix un nou model de llibertat: compro on vull, consumeixo on em dona la gana”.

    Més de 30 anys després, el debat entorn d’aquest model educatiu ha mutat de la necessitat d’una època determinada a la ideologia amb la bandera de la llibertat d’elecció com a estendard (d’alguns). I amb els diners sempre de fons: les escoles demanen més i, amb l’argument del seu infrafinançament públic, demanen també “suport voluntari” a les seves famílies, malgrat que la normativa ho prohibeix.

    Les escoles concertades trien el seu alumnat. Aquest prové d’estrats socials més alts —un 65% i només un 8% dels menys favorables—. L’escola pública matricula el 93% d’entorns mitjans i menys favorables

    Per tant, s’enarbora, per sobre de tot, la llibertat d’elecció de les famílies com a argument irrefutable, perquè li fan un favor econòmic a l’Estat, oferint una educació més barata que la pública. Però el que no diuen és com les escoles concertades trien al seu alumnat. Aquest prové d’estrats socials més alts —un 65% i només un 8% dels menys favorables— i per tant no tenen les necessitats de reforç i suport que sí que tenen altres alumnes. L’escola pública matricula al 93% d’entorns mitjans i menys favorables. També seleccionen al 80% de l’alumnat immigrants malgrat escolaritzar a menys del 70% de la població total, mentre la concertada té un 14% d’immigrants amb un 29% de l’alumnat general.

    Sembla que ningú s’atreveix, políticament, a proposar un temps perquè les escoles concertades passin a ser públiques o es converteixin veritablement en escoles privades. I ajudar a millorar l’escola pública, laica i democràtica. Com hem anat defensant, el dret a l’elecció de centre —una fal·làcia que encobreix la preferència de selecció— no fa més que reproduir la diferenciació i segregació social. La millor opció és l’escola pública de proximitat, estretament vinculada a la seva comunitat local. Com dèiem el 2012 en un document del Foro de Sevilla: l’escola és la columna vertebral de la ciutadania. La nostra peculiar història ens ha llegat un sistema dual, i el govern emet alarmants senyals de desdeny per l’escola pública i suport a l’ensenyament privat i confessional. El deure de les administracions és articular un sistema públic d’educació igualitari i efectiu amb una gestió eficaç i eficient del subsistema estatal i unes regles clares i cohesives per al privat [2].


    [1] Asociación de Colegios Privados e Independientes (Cicae) y la Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres de Alumnado (Ceapa), (2022). Estudio de Cuotas y Precios de Colegios Concertados Curso 2022-2023.
    [2] Por otra política educativa

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Una revolta educativa?
    Next Article
    Actualitat
    Repensant Rosa Sensat
    Carmen Rodríguez Martínez

    Related Posts

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    No hi ha comentaris

    1. Dr. Braun on novembre 23, 2022 4:05 pm

      sólo puede leerse en catalán

      Reply
      • Víctor Saura on novembre 23, 2022 6:14 pm

        El Diari de l’Educació es solo en catalán. Pero compartimos algunos contenidos con El Diario de la Educación y en este caso este artículo se publicó ahí en primer lugar: https://eldiariodelaeducacion.com/porotrapoliticaeducativa/2022/11/14/de-concertada-a-publica-o-a-privada-en-un-proceso-por-otra-politica-educativa-foro-de-sevilla/

        Reply
    2. NMG on novembre 27, 2022 9:07 am

      Em sembla que no esteu molt bé informats del finançament de les escoles concertades. Generalitzeu massa. Busqueu l’informe que va fer el síndic de greuges sobre aquest infrafinançament. A l’article parleu de concertades d’elit que funcionen com privades amb el vist-i-plau i l’aplaudiment del mateix Departament, però no som la majoria.

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}