Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La consellera d’Educació, Anna Simó, ha anunciat que el pròxim curs escolar començarà el 9 de setembre a les escoles i instituts de Catalunya.
Així s’ha decidit després d’escoltar els representants de les direccions de centres, els sindicats i el Consell d’Educació on hi ha presents famílies, entitats i tota la comunitat educativa, segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa.
El 12 de setembre iniciaran les classes l’alumnat de batxillerat i els cicles de grau mitjà d’FP, mentre que els de grau superior ho faran el dia 19.
La data d’inici de curs ha generat polèmica els últims anys, des que el 2022 el llavors conseller Josep Gonzàlez-Cambray va avançar les classes. Fins llavors, es començava després de la Diada de l’11 de setembre, i ho va canviar per a la primera setmana del mes sense negociació prèvia.
Simó s’ha mostrat partidària en les últimes setmanes de començar les classes abans de la Diada, però no ha estat fins avui que s’ha anunciat la data definitiva.
La consellera ha indicat que aquesta és una decisió “excepcional” perquè “estem immersos en un procés d’avaluació de la jornada escolar que la legislatura vinent podria afectar també a l’horari i la distribució del temps escolar i lectiu, i de retruc al conjunt del calendari”.
“Mentre no tinguem l’avaluació, no marcarem un criteri fix i podem flexibilitzar aquest inici cap a la data que té més consens. Després, tots plegats, entomar en la pròxima legislatura una possible reorganització de la jornada escolar i el calendari amb amplis consensos i que necessiten d’un treball transversal, calmat i amb sentit comú sempre en benefici de l’alumnat”, ha afegit.
La titular d’Educació ha remarcat que “començant més tard acabarem també més tard. És a dir, començant el curs un dilluns, l’acabarem un divendres, concretament el 20 de juny.
D’altra banda, ha dit que avui també ha plantejat a la Mesa de personal docent la necessitat d’arribar a un gran acord amb els sindicats per a la formació: “Creiem que és necessari garantir que el mes de juliol sigui un mes que els docents puguin dedicar a la formació. Una formació, també la que es fa permanent durant el curs, que ha de ser diversa i de qualitat i que el Departament d’Educació vol incrementar de forma exponencial en els propers anys. I ens agradaria fer-ho amb acord dels representants dels treballadors”.
Reaccions sindicals
Les primeres reaccions sindicals no s’han fet esperar. Des d’USTEC·STEs (IAC) defensen que “la millor data d’inici per a una preparació correcta del curs amb el conjunt de la plantilla és el 12 de setembre” i lamenten que “la nova data no sigui fruit d’una negociació i acord amb la part social”, segons ha indicat en un comunicat, en el qual ha criticat que per “dos dies lectius de diferència” el Departament no hagi començat després del dia 11.
“Considerem que la imposició de l’avançament del calendari escolar els darrers dos cursos ha estat una mesura contrària a la qualitat educativa, que ha suposat el malbaratament de molts recursos públics i un empitjorament de condicions laborals i que ha crispat innecessàriament les relacions entre els actors implicats en l’educació catalana”, ha afegit.
Des de CCOO Educació, començar el curs la segona setmana de setembre i no la primera, com en els dos cursos anteriors, “és un reconeixement dels problemes que ha plantejat aquests anys l’avançament de l’ini del curs”, però remarca que s’ha fet de manera unilateral.
Tot i això, CCOO valora positivament que des de la Conselleria “es vulgui donar una estabilitat al calendari escolar i que hi hagi un mínim de 5 dies laborables abans d’iniciar el curs”. “La proposta del dia 9 i 12 de setembre permet tenir més dies per a preparar el curs amb qualitat, però calen mesures necessàries per a fer-ho amb garanties”, ha remarcat en nota de premsa.