Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Rècord d’alumnes en un mapa escolar que tanca escoles i obre instituts

    Pau Rodríguez - Joao Françamarç 6, 20145 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El departament d’Ensenyament segueix amb la tendència iniciada el curs passat de tancar grups d’infantil a les escoles i augmentar les places a primària i a l’ESO, d’acord amb la davallada de naixements que es viu a Catalunya des de l’any 2008, i que fa que cada cop siguin menys nens i nenes els que es matriculen a P-3. Per al curs 2014-2015, la Generalitat tancarà fins a 275 grups d’infantil, un ajustament que s’aprofitarà en alguns casos per reubicar-hi progressivament instituts, que en els propers anys hauran de fer front a l’entrada creixent d’alumnes -que ara són a primària- fruit del boom de natalitat de la dècada passada. En aquest sentit, a diferència de l’etapa infantil, en els casos de primària i secundària es crearan fins a 581 grups nous. De fet, l’any vinent es viurà el pic històric d’alumnes escolaritzats entre 3 i 16 anys, un total de 999.081 infants i joves.

    Dels 275 grups que tancaran a infantil, la majoria seran de P-4 i de P-5, perquè la gran tancada de grups de P-3 ja es va dur a terme ara fa un any i els seus efectes es van desplaçant cap amunt. Enguany només es tancaran 9 grups de P-3, segons el departament. També cal precisar que del total de classes eliminades, 41 corresponen a la concertada.

    Aquest reajustament de l’oferta, de cara a les preinscripcions que s’obren el proper 11 de març, comportarà també l’obertura d’alguns instituts i el tancament de diverses escoles, ja sigui de manera immediata, progressiva o en forma de fusions entre centres. Aquesta és una de les conseqüències que més enutja les famílies, que a través de la federació Fapac ja han manifestat en més d’una ocasió que la davallada de la demografia s’hauria d’utilitzar per reduir les ràtios i no per tancar escoles.

    Protesta de la marea groga a Plaça Sant Jaume. / Carmen Secanella
    Protesta de la marea groga a Plaça Sant Jaume. / Carmen Secanella

    Els centres que ja no obriran el curs vinent són l’escola Mirades (Torredembarra), Germans Amat (Terrassa), Rosa dels Vents (Barcelona) i l’institut Bosch i Gimpera (Barcelona). Tampoc no ho faran les escoles Sant Baldiri (Lliçà d’Amunt) i Poblenou (Pineda de Mar), que es fusionaran amb dos centres del mateix municipi. Una cosa similar passarà amb les escoles El Pi i Encarnació Fonoll, de la localitat de Dosrius, que es fusionaran en un centre que durà el nom del poble. En tots aquests casos, Ensenyament argumenta que o bé els centres tenien ràtios massa baixes o bé alguns d’ells comptaven amb molt pocs grups, com és el cas de Germans Amat o Rosa dels Vents, que només tenien 5è i 6è.

    A més d’aquests tancaments, n’hi haurà tres més que seran progressius a partir del curs vinent, és a dir, que deixaran d’oferir places a P-3 i, d’aquesta manera, aniran reduïn grups poc a poc. Es tracta de les escoles Montpedrós (Santa Coloma de Cervelló), Tresfonts (Barcelona) i Mare de Déu del Rocío (Sant Vicenç dels Horts). Aquests centres, per tant, se sumen als que ja l’any passat van rebre la notícia de que haurien de cessar l’activitat progressivament, com són Gil Cristià i Arbòs (Selva del Camp), Vilamagore (Sant Pere de Vilamajor) i El Castell (Tona).

    Per contra, els nous instituts estaran ubicats a les localitats de Sant Andreu de la Barca (a l’espai de l’escola Àngel Guimerà), Vilafranca del Penedès (en mòduls), Girona (en un edifici del Bisbe Cartanyà), Sant Gregori (en un espai municipal) i Sabadell (a l’espai de l’escola Agnès Armengol).

    La Fapac critica els criteris “economicistes”

    A la mateixa hora que el departament d’Ensenyament, la Fapac havia convocat ja una roda de premsa per denunciar els tancaments de línies. Des de la federació que aglutina la majoria d’AMPA de Catalunya es queixen que Rigau actua només sota criteris “economicistes” i, en alguns casos, amb la voluntat de tancar centres “pendents d’actuacions d’obres i amb projectes pedagògics innovadors”. “Lluny de plantejar models com els d’escola-institut o buscar solucions més favorables per als nostres fills”, exposen, “es continua en la permanent línia d’erosió de l’escola pública”.

    En aquest sentit, la Fapac demana a la Generalitat que sigui capaç “d’aprofitar la davallada demogràfica per millorar la qualitat de l’escola gràcies a unes ràtios més baixes”. Per defensar aquesta posició, des de la federació han convocat una manifestació el proper diumenge a les 12 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

    La Generalitat, a la caça dels edificis buits

    La consellera Rigau ha admès aquest dijous que la intenció del departament és aprofitar tots els espais possibles per adaptar-hi els nous instituts fruit de les necessitats demogràfiques. La prioritat és aprofitar les escoles de primària que es tanquen progressivament, com passa amb l’escola Germans Amat, de Terrassa, o Montpedrós, de Santa Coloma de Cervelló. Però la Generalitat també està disposada a donar ús a equipaments que els municipis van construir en èpoques més pròsperes i que ara no tenen diners per mantenir amb una activitat regular.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Educació infantil Tancament d'escoles
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Vaga de mestres a l’Argentina malgrat l’augment de sous del 30%
    Next Article
    Actualitat
    El lleure educatiu fa front a la precarietat amb la primera vaga del sector
    Pau Rodríguez - Joao França

    Related Posts

    Actualitat
    116 escoles o instituts de Catalunya estan en risc de tancament per falta d’alumnes

    febrer 12, 2025

    Opinió
    La qualitat de l’escola bressol, a debat

    novembre 27, 2024

    Opinió
    La familiarització a les escoles bressol: una guia per a pares i mares

    setembre 13, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}