Els estudiants de medicina de les universitats de Barcelona ocupen des del passat 18 de juny la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic. El passat divendres per la tarda ningú no ho hagués dit, perquè estan d’exàmens i el dia se’l passen estudiant, però passen la nit a la facultat. A primera hora del matí fan un tall de carrer de protesta i al final del dia fan una assemblea.
El motiu de la seva proposta són els canvis que es vol aplicar en el sistema d’accés a la professió. Fins ara, un cop acabats els estudis els futurs metges entraven a fer la residència de l’especialitat que triaven segons la nota que havien tret al MIR, un examen al que dediquen una notable preparació. Ara, però, el govern vol imposar la “troncalitat”, un nou sistema en el que es treballa des de l’any 2003.
“El sistema de residència actual necessita canvis i ja fa anys que des de residents, com estudiants, com des del govern es deia que s’havien de millorar certes coses, i aquest era l’objectiu de la troncalitat, i la idea era acoplar-ho al pla Bolonya, que feia reformular les carreres, però durant el procés s’ha pervertit el model, sobretot amb els interessos d’algunes especialitats”, explica Laia Garcia, de la Delegació d’Estudiants i l’Assemblea del Clínic.
Després de sis anys de carrera, el període de residència és un període en que els metges, encara que en formació, ja treballen en hospitals. Ara, però, amb aquesta reforma es temen una precarització. “Hi ha gent que ho veu com una manera d’obtenir mà d’obra barata allargant el període de residència”, diu l’estudiant.
El sistema de “troncalitat” posaria sobre la taula dos períodes en la formació dels metges: un comú de dos anys en el que obtindrien una competències bàsiques i un altre d’específic. Entre aquests dos períodes hauran de superar una nova avaluació per triar en quin hospital especialitzar-se.
“Estem parlant de gent que tindrà 27 o 28 anys i potser ja té la seva vida muntada, i es trobarà que haurà d’anar a viure a un altre lloc”, denuncia Garcia. “Ja portes sis anys fent una carrera i potser ja tens molt clar què vols fer, i s’afegeixen dos anys més d’incertesa”.
L’estudiant critica especialment que el procés és poc transparent i els estudiants no tenen clar el seu futur. “Hi ha moltes coses en les que sembla que no s’han plantejat ni què passarà, però canviar una cosa que fa 20 anys que funciona necessita molta inversió i no sabem com ho faran en aquest moment de retallades”, conclou.