Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Els alumnes d’ESO faran serveis comunitaris

    Pau Rodríguezjuliol 2, 20144 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Aprenentatge i servei.
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Ajudar un grup d’avis a posar-se al dia en l’ús de les noves tecnologies o restaurar un monument del barri o poble seran experiències que tots els adolescents de Catalunya hauran de dur a terme abans d’acabar l’ESO. La Generalitat ha presentat avui un programa de servei comunitari que tots els instituts catalans, públics o concertats, hauran d’incorporar al seu currículum a Tercer o Quart d’ESO des d’ara fins al curs 2019-2020. “Hem d’educar els joves en el compromís cívic”, ha expressat la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. “Un ciutadà qualificat és aquell que ha desenvolupat les seves capacitats cognitives i que està capacitat per a la vida adulta i per viure en societat; i volem posar l’accent en això últim”, ha afegit.

    Aquest servei serà obligatori per a tots els centres, i computarà per a l’avaluació dels alumnes. El seu pes en el currículum serà d’unes 20 hores, 10 de les quals fora de l’horari lectiu i sense supervisió docent. Qui s’encarregarà del seguiment durant aquestes hores seran les entitats i col·lectius on duguin a terme la seva experiència els alumnes. Aquesta proposta, segons la consellera, s’emmarca també dins la ofensiva per reduir el fracàs escolar.

    Prova en un centenar de centres amb una valoració molt positiva

    Un dels motius que ha empès al departament d’Ensenyament a potenciar el servei comunitari, conegut principalment en els àmbits educatius com a aprenentatge i servei, és la valoració positiva que se n’ha fet al centenar de centres que en els darrers dos cursos ja han incorporat experiències d’aquest tipus. El 98% dels instituts enquestats han observat una millora de les actituds dels seus alumnes, així com de la seva participació.

    Implementació per etapes: fins el curs 2019-2020

    El curs vinent seran 152 centres els que incorporaran al seu currículum els serveis comunitaris, i mentrestant uns 150 instituts més començaran a formar equips docents en la matèria perquè, de cara al curs 2014-2015, ja siguin 300 els centres implicats en el projecte. Així, si actualment hi ha 3.150 joves implicats en aquestes activitats educatives, d’aquí a dos cursos en seran 5.000.

    Sempre amb un curs previ de formació docent, on s’aportaran orientacions i recursos, s’anirà implementant progressivament fins que el curs 2019-2020 ja seran 1.108 centres els que comptin amb el servei comunitari al seu currículum. En total, hi participaran uns 70.000 alumnes.

    En quins àmbits s’aplicarà?

    En un principi, en els centres en què ja s’aplica, es va pensar el servei comunitari per a certes assignatures, segons ha explicat Meritxell Ruiz, directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, però ràpidament es va considerar que seria millor ser “flexible” i permetre que cada centre ho plantegés en funció de les necessitats del seu entorn. Així doncs, els projectes d’aprenentatge i servei no estaran circumscrits a cap matèria, i de fet actualment, segons ha explicat Ruiz, hi ha instituts que l’apliquen a assignatures tan diferents com llengua catalana, ciències socials o tecnologia.

    Ara bé, si que hi ha alguns àmbits d’actuació que es repeteixen en molts casos. Dels 152 instituts on el pla està en marxa, un 31% realitza projectes “d’intercanvi generacional” -és a dir, d’atenció i relació amb persones grans-; i un 26% dediquen el seu temps a “l’acompanyament i suport en l’escolarització“, que, per posar un exemple, podria ser llegir contes als infants de l’escola bressol del municipi.

    Participació de l’entorn, sobretot de les entitats

    La consellera Rigau també ha volgut ressaltar els beneficis del projecte pel que fa a la implicació i reconeixement de l’entorn. El servei, ha dit, no només involucra mestres i alumnes, sinó també els serveis educatius, les administracions locals i les entitats de l’entorn.

    En aquest sentit, ha avançat que ja s’han trobat diverses vegades amb la Taula del Tercer Sector, que ha elaborat mapes per recomanar als centres educatius espais de participació.

    Aprenentatge i servei, mirada internacional

    L’aprenentatge i servei és una pràctica educativa de referència en països com els Estats Units -en alguns dels seus estats- o l’Argentina, i ha començat a calar en la comunitat educativa catalana en els darrers anys. Consisteix, com ha explicat Rigau, en una activitat formativa que compagina l’aprenentatge de continguts amb un servei a la comunitat. A Catalunya existeix el Centre Promotor d’Aprenentatge i Servei, un espai que recull les principals iniciatives als instituts catalans i que permet compartir-ne les experiències.

     

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Aprenentatge i servei Educació secundària Servei comunitari
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleEl gest petit en el cine
    Next Article
    Actualitat
    Miquel Àngel Essomba, expert en temes d’interculturalitat. «Trencar barreres, construir ponts»
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}