Amb dades del 2012, Catalunya és la comunitat autònoma que més carrega els pressupostos de les seves universitats sobre els estudiants i les seves famílies, fins a representar un 35,6% dels ingressos corrents. El principat és la cinquena comunitat de l’Estat amb més ingressos corrents en proporció al nombre d’estudiants, però en canvi és la desena de les 17 comunitats autònomes en transferències corrents per part de l’administració. Com és possible aquesta diferència? Perquè Catalunya és la primera comunitat en ingressos de preus públics i taxes per estudiant, amb 2.815 euros per estudiant el 2012 que la permetien mantenir-se entre les millor finançades. Això revelen les dades de l’informe Las universidades españolas. Una perspectiva autónomica. 2014 publicat aquest dimecres per la Fundación Conocimiento y Desarrollo.
L’informe mostra Catalunya com la comunitat amb un preu de crèdit de grau més elevat de mitja, 33,5 euros per crèdit el curs 2013-2014. També és on més varien els preus entre estudis, amb una diferència que pot arribar als 14,3 euros. Pel que fa als màsters que habiliten per a l’exercici d’una professió regulada, els 40,9 euros de Catalunya només són superats pels 42,8 de Madrid. En la resta de màsters, la gran majoria, Catalunya torna a estar al capdavant, amb un preu establert de 65,4 euros per crèdit. Un curs universitari sol tenir 60 crèdits.
Tot i que Catalunya sempre ha estat la comunitat amb els preus més elevats, la dependència d’ingressos particulars d’estudiants i famílies s’ha incrementat en els últims anys. La comparació entre els pressupostos universitaris de 2009 i 2012 mostra que les transferències corrents per part de les administracions han caigut en un 24,3%. Mentrestant, els ingressos corrents per preus de crèdit i taxes han crescut un 36,7%. Tot i això, els ingressos corrents de les universitats catalanes eren el 2012 un 10% inferior al 2009.
Número 1 en recerca
Aquest model, que depèn en bona part de l’estudiantat i les seves famílies famílies, ha sostingut els bons resultats de Catalunya en recerca malgrat la davallada de les transferències públiques. L’informe mostra que és la comunitat autònoma que més publicacions científiques per professor ha realitzat en el període 2003-2012. I més enllà de la quantitat, també destaca perquè les tres primeres universitats de l’Estat en els rànquings que mesuren la qualitat són catalanes.
INFOGRAFIA | Les universitats dels Països Catalans en dades