Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Els alumnes de Primària faran una hora més de matemàtiques a la setmana

    Actualitat
    Els alumnes de Primària faran una hora més de matemàtiques a la setmana

    Pau Rodríguezfebrer 3, 20154 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La Generalitat està enllestint els nous currículums de Primària i Secundària, en els quals porta treballant des de l’inici de la legislatura. Amb la previsió d’aprovar-los abans de finalitzar el curs –actualment estan passant pel Consell Escolar–, el departament d’Ensenyament ha presentat al Govern l’esborrany dels nous continguts i competències, que entre les seves principals novetats, previstes la majoria per al curs vinent, compten amb un augment de les classes de matemàtiques a Primària: 175 hores més durant tota l’etapa, fet que suposa passar de les tres hores actuals a quatre. També a Tercer d’ESO hi haurà 35 hores mes d’aquesta assignatura.

    Aquest increment ha de servir, segons la consellera Irene Rigau, per solventar els dèficits en competències matemàtiques com la geometria, on el 30% dels alumnes de Sisè presenta resultats de fracàs escolar, segons les avaluacions externes de la Generalitat. L’increment de la càrrega lectiva de matemàtiques anirà en detriment de les hores de lliure disponibilitat de les escoles, una mesura que segons el departament ja aplicaven fins ara molts centres voluntàriament.

    De fet, en l’actual curs aquest reforç de les matemàtiques ja s’està duent a terme en els cursos de Primer, Tercer i Cinquè de Primària, precisament els cursos on s’ha començat a aplicar des del setembre la llei Wert. Aquesta coincidència, tanmateix, respon a qüestions administratives, segons el departament, que assegura que la LOMCE no ha condicionat “pedagògicament” els currículums. En aquest sentit, la reforma de Wert fixa les hores de les assignatures troncals –entre elles, matemàtiques– en només un 50% del total, així que la decisió de fer més matemàtiques no ve condicionada de Madrid.

    Perquè els currículums s’adequïn als que va aprovar el ministre Wert el 2014, Ensenyament assegura que aplica la màxima que fins ara ha utilitzat per minimitzar l’impacte de la LOMCE: garantir les qüestions bàsiques perquè els alumnes puguin obtenir el títol, però sense renunciar a la idiosincràsia pròpia, en aquest cas reflectida, segons Rigau, en l’enfocamentc curricular competencial.

    En aquest sentit, destaca també al currículum de Secundària la oferta de la doble via a Quart d’ESO –que fusiona assignatures de preparació per a batxillerat i Formació Professional–, que hauria de servir per neutralitzar la segregació per itineraris prevista per la LOMCE a Quart d’ESO. En els currículums de Secundària se’n desgranen els detalls.

    Més anglès i en més assignatures

    Els nous currículums, els detalls dels quals es coneixeran definitivament quan s’aprovin els respectius decrets de Primària i Secundària, assimilaran el pla de plurilingüisme que va presentar Ensenyament el juliol del 2013. En aquest context, les competències en la primera llengua estrangera tenen com a objectiu que els alumnes acabin Primària amb l’equivalent al nivell A2 d’anglès, i l’ESO amb el B1.

    No està previst que augmenti el volum de classes de primera llengua estrangera –excepte 35 hores més a Secundària–, però sí que el departament, segons avança, fomentarà l’ús de l’anglès en altres assignatures. El seu objectiu és que ja a Primària els alumnes facin, cap al final de l’etapa, una classe –o part d’una, o algunes activitats– en aquest idioma. Segons dades del departament, aquesta pràctica ja està estesa en el 52% dels centres educatius catalans.

    Més enllà d’anglès i matemàtiques, la resta d’assignatures es mantenen en el nou marc com fins ara, amb la incoporació ja coneguda a Quart d’ESO dels serveis comunitaris. Destaca també el manteniment d’hores de música i educació artística, que Wert va deixar com a optatives en funció de les comunitats autònomes i que Catalunya ha decidit garantir.

    Elogi del treball per competències

    El gran objectiu que proclama Ensenyament és que aquests currículums han de servir per consolidar el treball per competències, que en sintonia amb els acords europeus ha d’anar substituïnt les classes tradicionals, basades en la memorització de continguts. És important el que s’ha d’aprendre però també el ‘com’, assenyalen des del departament, que constaten que els nous currículums incorporaran indicacions perquè també les avaluacions siguin competencials.

    Les competències són les capacitats dels alumnes per resoldre problemes aplicant els coneixements adquirits. N’hi ha vuit de bàsiques, segons la Unió Europea: comunicativa lingüística, matemàtica, artística i cultural, aprendre a aprendre, iniciativa personal, social i ciutadana, interacció amb el món físic, i digital. En el cas d’aquesta última, el departament aposta perquè s’incorpori de manera transversal a totes les classes, encara que ho deixa sota responsabilitat dels docents.

    Per posar en marxa els nous currículums, abans inclús de la publicació dels decrets, Ensenyament preveu difondre’ls a fins a 10.000 directius de centres. Ha començat aquest dimarts a les Terres de l’Ebre.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Anglès Competències Competències digitals Currículums Lomce matemàtiques
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Els canvis de Wert que han encarit els estudis universitaris
    Next Article
    Actualitat
    Els detalls de la doble via a Quart d’ESO per evitar la segregació per itineraris
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Anàlisi
    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    juliol 1, 2025

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Opinió
    Competències i resultats PISA. La pandèmia de l’educació. A Catalunya, i arreu

    juny 19, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}