Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’assignatura confessional de religió o l’adoctrinament catòlic pagat per creients i no creients

    Opinió
    L’assignatura confessional de religió o l’adoctrinament catòlic pagat per creients i no creients

    Jaume Trillafebrer 27, 20154 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Els bisbes catòlics espanyols opinen que “la realitat com a tal és signe de Déu” i que “parla de seva existència”; també creuen que el pecat consisteix a pretendre “apropiar-se del do de Déu prescindint d’Ell”, la qual cosa a més “té com a conseqüència en l’ésser humà la impossibilitat de ser feliç”, i tampoc tenen cap dubte que “el desig de Infinit que caracteritza l’ésser humà s’expressa en les religions com a recerca del Misteri”. Aquestes i moltes altres opinions constitueixen el currículum de l’assignatura de Religió Catòlica per a l’Educació Primària i Secundària que la Conferència Episcopal ha dictat al butlletí Oficial de l’Estat per mitjà de l’actual Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Es comparteixin o no, aquestes creences són, per descomptat, respectables; com també ho és que la jerarquia eclesiàstica pretengui inculcar a la seva feligresia, i entre ella als menors de famílies, la doctrina de l’Església Catòlica. El que clama al cel, però, és que tal adoctrinament hagi de tenir lloc en els centres d’ensenyament i que, a més, es pagui a través dels impostos que paguen tots els ciutadans, siguin catòlics, anglicans, musulmans, budistes, agnòstics, ateus…

    Els autors del currículum -i l’actual Ministeri d’Educació que ho acredita i oficializa- pretenen que l’assignatura de religió sigui considerada com qualsevol altra del pla d’estudis. D’aquesta manera justifiquen que -com estableix la LOMCE- la qualificació obtinguda en ella compti a la nota mitjana de l’alumnat i per a l’obtenció de beques. Però la veritat és que l’assignatura és realment molt peculiar. En la justificació del currículum es pretén desmentir de forma explícita el caràcter adoctrinador i catequètic de l’assignatura de Religió Catòlica. No obstant això, difícilment aquestes funcions poden emmascarar-se quan formulen criteris d’avaluació com els següents: “Reconèixer i acceptar la necessitat d’un Salvador per ser feliç”; “Conèixer i acceptar que Déu es revela en la història”; “Comprendre i valorar que la fe és la resposta a la iniciativa salvífica de Déu”; “Conèixer i respectar els criteris del magisteri de l’Església al voltant de la interpretació bíblica”; “Descobrir que el pecat rau en el rebuig a la intervenció de Déu en la pròpia vida”… Així doncs, aquells alumnes que no arribin a acceptar, valorar, reconèixer… aquests supòsits de la doctrina catòlica, segons sembla, han de ser avaluats de forma negativa.

    A més, el professorat d’aquesta assignatura tampoc és com el de la resta de les matèries escolars. És ben sabut que els/les professors/es de Religió Catòlica, encara que el seu sou procedeixi també de l’erari públic, són elegits (i si escau acomiadats), pels bisbes corresponents. La història recent il·lustra de manera molt eloqüent que entre els criteris utilitzats per la jerarquia eclesiàstica per seleccionar el personal n’hi ha que excedeixen dels usuals per al professorat de les assignatures normals i corrents (competència docent, domini dels continguts, professionalitat…); valguin alguns exemples que han vingut sent notícia durant tots aquests anys: “Acomiadat un professor de religió per casar-se amb una divorciada” (1995), “acomiadada una professora de religió després que se separés” (2002)…

    De fet, el contenciós sobre l’ensenyament confessional de la religió en el sistema educatiu espanyol es reactiva amb cada nou govern i amb cada nova llei d’educació. I la veritat és que no es resoldrà d’una manera duradora, raonable i equitativa amb totes les posicions religioses, fins que no es denunciïn i quedin sense efecte els famosos Acords que l’Estat Español va establir amb l’Estat Vaticà el 1979. Segons aquests acords Espanya es compromet a garantir i pagar amb diners públics l’ensenyament confessional de la religió catòlica a les escoles. Per dir-ho d’una altra manera, mitjançant aquest tractat internacional, un estat -l’espanyol- que ja llavors s’autoproclamava democràtic, pluralista i aconfessional, assumia finançar la inculcació de la ideologia pròpia i Oficial de l’altre estat -el Vaticà-, ben poc democràtic i pluralista, per cert.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    conferència episcopal Currículum Lomce opinió religió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    L’oposició al 3+2 revifa el moviment estudiantil
    Next Article
    Actualitat
    “Moltes gràcies, mestres!”
    Jaume Trilla
    • X (Twitter)

    Catedràtic emèrit de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona

    Related Posts

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Indignació

    juliol 3, 2025

    Opinió
    L’avaluació en el sistema educatiu

    juliol 2, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}