El 20 de març del 2012 el Parlament de Catalunya, a petició del Govern, va rebutjar la iniciativa legislativa popular que demanava la recuperació de la sisena hora. Ho va fer malgrat que la ILP, impulsada per la federació de famílies Fapac, havia recollit més de les 50.000 signatures necessàries. Tres anys després, el Tribunal Constitucional ha declarat que aquella decisió presa per la Mesa del Parlament va “vulnerar el dret fonamental dels demandants”, tal com queda pal·lès en la sentència emesa el 16 de febrer.
La iniciativa legislativa popular, que va arribar a aplegar 68.802 firmes, partia de la voluntat de Fapac de reinstaurar la sisena hora, una mesura compensatòria –que tots els centres públics tinguessin sis hores al dia de classe, com els concertats– que havia introduït el tripartit el 2006 i que el nou Govern de CiU va eliminar el curs 2011-2012. Però l’impuls de la federació de famílies va quedar truncat, de manera “injustificada”, segons el TC, quan la Mesa del Parlament la va rebutjar a petició del Govern de la Generalitat.
En un context de reduccions pressupostàries, i un mes després d’haver aprovat la llei de pressupostos de 2012, el Govern va remetre al Parlament un acord demanant que s’oposés a l’admissió de la ILP, argumentant que la seva aprovació “comportaria un increment de la despesa pressupostada per aquell curs”. Es tracta d’un argument que no justifica el rebuig d’una ILP, però la Mesa així ho va fer.
Per la Fapac, es tracta “d’un fet molt greu”, en paraules d’Anna Sanz, membre de la Junta. “Van impedir una iniciativa popular d’una manera arbItrària, antidemocràtica i il·legal”, ha afegit Sanz. Ara la Fapac espera que la Mesa del Parlament assumeixi responsabilitats polítiques i que els diferents grups parlamentaris es facin seva la indignació que es viu ara mateix a la federació.
Però malgrat que el TC hagi donat la raó al recurs d’empara de la Fapac, el que no podrà fer és tornar-los a la situació prèvia al rebuig de la ILP. La iniciativa no es pot reactivar perquè la seva tramitació va tenir lloc en la legislatura passada –el primer Govern d’Artur Mas, de 2010 a 2012. En aquest sentit, des de la Fapac informen que estan a l’espera que la Mesa del Parlament els contacti per veure quina sortida poden donar a aquest fet.
La seva intenció és reactivar el debat sobre la pertinència de la sisena hora, i ja han anunciat que es reuniran amb partits polítics per demanar-los que incorporin aquesta mesura en els seus programes electorals. “La sisena hora garanteix la igualtat d’oportunitats”, assegurava Andrés Encinas, vocal de Fapac Barcelona, “és inadmissible que hi hagi dos sistemes tan diferenciats entre centres públics i concertats”.