Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Educació paralitza l’adjudicació de places docents per errors en el sistema

    Ana Basanta

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    La Facultat d’Educació de la UB se suma a la petició d’una investigació sobre Ramon Flecha

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    La Universitat de Barcelona obre una investigació contra Ramón Flecha i el CREA

    Pablo Gutiérrez de Álamo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » La lectura digital interactiva no acaba de convèncer els infants

    Actualitat
    La lectura digital interactiva no acaba de convèncer els infants

    Anna Albaredafebrer 25, 20164 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Nens amb tablets /CC Flickr.com by verkeorg
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Als llibres digitals, sobretot als que compten amb contingut interactiu, encara els queda recorregut per arribar amb naturalitat als lectors més menuts. Així ho constata un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que queda recollit en el llibre Digital Literature for Children: Texts, Readers and Educational Practices, sobre la lectura digital entre els infants.

    Elaborat entre el 2012 i el 2015, l’estudi se centra en l’impacte del factor digital en els hàbits lectors, en com s’ha d’educar els alumnes en competències lectores digitals i en els trets distintius dels nous formats digitals de narració de ficció. Per fer-lo van introduir llibres digitals (amb el suport d’una tauleta) dins les biblioteques de diverses aules que ja comptaven amb els tradicionals.

    L’informe entén d’entrada per literatura digital la que incorpora elements interactius i que facilita diversos recursos –música, vídeos, imatge o enllaços— per completar les històries. Aquests formats de lectura, segons constaten, sovint provoquen distraccions entre els joves lectors, fins al punt que en alguns casos els costa distingir el fil principal de la història dels secundaris. A això se li suma, a més, que en ser unes formes de narrativa encara incipients molts dels materials que es generen encara són de poca qualitat. 

    Al llarg de la recerca, els investigadors van constatar d’entrada un cert èxit dels llibres digitals, pel fet de ser una novetat a les biblioteques en qüestió, però poc a poc es va anar observant que els llibres amb més lectors entre els infants seguien sent els tradicionals, ja fossin en paper o en digital, però sense els recursos interactius. Segons Neus Real, una de les autores de la investigació, “les competències actuals no els serveixen per ser bons lectors digitals perquè encara no tenen integrades les dimensions que els dóna el llibre digital”. “Els nens que llegien en paper feien una lectura molt més profunda de l’obra”, detalla, i afegeix: “Entre els lectors de llibres digitals es detectava que hi havia massa elements i es despistaven“.

    L’estudi ha estat editat per Real juntament amb Mireia Manresa, totes dues membres del Grup de Recerca en Literatura Infantil i Juvenil i Educació Literària (GRETEL) i professores de Didàctica de la Llengua, la Literatura i les Ciències Socials de la UAB. En l’estudi hi han participat 15 persones més, entre autors i creadors.

    Manresa explica que “ens va costar molt trobar llibres digitals de qualitat perquè són molt recents. Els llibres que nosaltres ens plantejàvem com a digitals en moltes ocasions contenien pocs recursos interactius o, si hi eren, no tenien un sentit concret, eren més per provar”.

    Neus Real, Daniel Cassany i Mireia Manresa en la presentació a la llibreria Laie de Barcelona el llibre Digital Literature for Children Texts, Readers and Educactional Practices
    Neus Real, Daniel Cassany i Mireia Manresa en la presentació a la llibreria Laie de Barcelona el llibre Digital Literature for Children Texts, Readers and Educactional Practices

    L’estudi afirma que la interacció i la diversitat de recursos expressius propis de la literatura digital creen un distanciament respecte del text perquè el lector té una consciència molt clara d’estar fent servir diferents “mecanismes”, a diferència del que passa en la lectura analògica tradicional, que provoca una experiència de lectura més absorbent per al lector. També determina que la literatura digital s’ha de presentar paulatinament perquè sovint necessita mediació per part d’una tercera persona.

    Així doncs, l’aprenentatge lector en l’àmbit digital no pot ser el mateix que en l’àmbit dels textos analògics. Cal ensenyar els alumnes a adaptar-se a la fragmentació, la interactivitat i la diversitat de recursos expressius propis de la literatura digital. Tot i així, l’estudi diu que és possible introduir els alumnes en la lectura digital sense fer minvar l’interès per les obres impreses. Un fet per explorar és que els infants i joves més lectors expressaven que volien tenir més control de la lectura però, en canvi, els menys lectors tenien més facilitat a l’hora de llegir obres digitals.

    A més, i com a tret diferencial amb les altres obres literàries, els llibres interactius afegeixen un nou repte: la multi-autoria o l’autoria repartida entre totes les persones que aporten material i recursos al llibre (compositors de so, fotògrafs, editors de vídeo, etc.).

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    literatura infantil llibres digitals Mireia Manresa Neus Real
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Els camins del desig
    Next Article
    Opinió
    S’ha acabat la LOMCE? El seu debat i la seva derogació
    Anna Albareda

    Related Posts

    Entrevista
    Santi F.Gómez: “L’esport, amb un caire educatiu, pedagògic, integrador i inclusiu, aconsegueix prevenir l’obesitat”

    juliol 18, 2025

    Opinió
    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    juliol 16, 2025

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}